• Sonvela

  Wij investeren in onze mensen. Zij bouwen de toekomst van Cabo Verde.

 • Leer Sonvela beter kennen

  Lees over het ontstaan, de mijlpalen en de grote toekomstplannen.

  Welkom op de Nederlandstalige pagina van (Stichting) Sonvela. Sinds 2014 staat Sonvela.com online, maar dit is een puur Engelstalige website. Door deze pagina toe te voegen aan Kaap-verdie.nl, met een aparte blog sectie, wil ik jullie gewoon in het Nederlands het verhaal vertellen van de organisatie, en meenemen op de weg naar de toekomst.

   

  Het begin

   

  Hoewel Sonvela pas sinds mei 2013 bekend staat als een stichting, is alles voor mij begonnen tegen het einde van 2010. In deze periode was ik bezig met het voorbereiden van een verblijf van twee maanden in de favela Rocinha, in Rio de Janeiro. Rio was de stad van mijn dromen, waar ik al 3 keer eerder was geweest. Maar deze keer koos ik bewust voor de ervaring van het leven in de grootste favela van Brazilië.

   

  Naast het uitvoeren van wat vrijwilligerswerk, besloot ik ook wat spullen in te zamelen die ik mee kon nemen voor twee sociale projecten. In Rocinha heb ik zo ontzettend veel geleerd. Zowel over het runnen van een eigen Non-profit, als andere zaken in het leven zoals ongelijkheid.

   

  Mijn tijd in Rocinha was zo waardevol dat ik er nog twee keer terug zou keren, beide periodes voor zo'n 4 tot 5 maanden. Al snel begon ik te denken aan wat ik kon doen voor mijn eigen land en de mensen daar. Ik nam het besluit om van Sonvela een échte organisatie te maken, voor het ondersteunen van kleinschalige, lokale, sociale initiatieven. De naam Sonvela bedacht ik net voor vertrek naar Rocinha. Ik voegde Son van Soncent (zoals het eiland São Vicente vaak wordt genoemd) en Vela van Favela (de naam voor Braziliaanse 'sloppenwijken') aan elkaar toe.

   

  Mijn vertrek naar Cabo

   

  In 2013 verliet ik Nederland voor een mooi avontuur in het buitenland. Ik wist niet wat me te wachten stond, maar wel dat ik toe was aan iets anders. Het gevoel dat ik meer met Sonvela moest doen werd steeds groter. De droom van leven in Mindelo liet me niet los. Dus besloot ik mijn kantoorbaan op te zeggen, mijn huis te verhuren, en kocht tickets naar Rio de Janeiro en Mindelo.

   

  De eerste paar maanden in Rio waren bedoeld om even te genieten, alles los te laten, maar ook om na te denken over de toekomst en wat me te wachten stond in Mindelo. Zo werkte ik in Rio als favela tour guide voor het bedrijf van een vriend, om wat ervaring op te doen. In januari 2014 kwam ik aan in Cabo en begon mijn Kaapverdiaanse droom. Naast mijn werk als AirBnb verhuurder dook ik meteen in de projecten van Sonvela. Toen, in 2014, ging dat bijvoorbeeld om:

   

  • Juvenile – Het project waar mijn moeder al zo'n 10 jaar vrijwilliger is

    

  • Voetbalschool Zona Libertada – Bestuurslid en trainer

    

  • Kunstschool Monte Sossego – Project opgezet met kunstenaar Sandy Monteiro

    

  • De huiswerkklas van Ari – Het schooltje van mijn neef in de wijk Ribeira Bote

    

  Sonvela Arte

   

  In novembe 2014 startte het project waar ik (mede achteraf gezien) voor naar Cabo was vertrokken. Al jaren dacht ik aan het uitvoeren van een Favela Painting achtig project in de wijk Ilha d'Madeira (Ribeira Bote). Tegen mijn oude manager had ik voor vertrek uit Nederland gezegd dat ik “ontzettend graag een rol wilde spelen in de ontwikkeling van de buurt van mijn vader.” Die wens kwam uit met Sonvela Arte.

   

  Hier leek het echter absoluut niet op toen we van start gingen. Het project had namelijk een budget van slechts € 180 (!), al op dag 3 leken we te gaan stoppen vanwege een gebrek aan middelen. We hadden echter vanaf het eerste moment alles gedeeld via FB, en daardoor mocht ik net op tijd een eerste donatie in ontvangst nemen.

   

  Er zouden nog vele volgen, waardoor Sonvela Arte in die tijd zou uitgroeien tot het grootste Street Art project in z'n soort in Kaapverdië. Een ongelofelijke prestatie voor een project dat begon met CVE 18.000 waar we wat water, cement en zand mee kochten om de woningen mee te kunnen bewerken.

   

  Nadenken tijdens de Lockdown

   

  De lockdown heeft mij de tijd gegeven om diep na te denken. Al voor de lockdown had ik min of meer een pauze genomen wat Sonvela Arte betreft. In zo'n twee jaar tijd hebben we niet veel meer gedaan dan het restaureren van een oude mural en een nieuwe mural gepresenteerd. Dit heeft te maken gehad met het feit dat ik wilde nadenken over de toekomst. De toekomst van Sonvela Arte, van Sonvela en dat van Kaapverdië.

   

  Dat vele nadenken bracht me op een gegeven moment, nog tijdens de lockdown (in Italië), op de vraag: Wat zijn de grootste problemen van Kaapverdië? Zo begon ik zeer bewust te denken aan problemen en oplossingen. Iets wat ik al vanaf het begin met Sonvela heb gedaan, zij het op een hele onbewuste wijze. In mijn ogen is dat precies wat het verschil maakt. Met 'charity' kun je mensen helpen, maar daarmee los je de problemen helaas niet op.

   

  Ik bedacht de term Charity3.0, om het gehele idee van liefdadigheid voor mezelf opnieuw te definiëren. Daarnaast moest er een plan voor de lange termijn komen, en wil ik na 10 jaar vrijwilligerswerk mij full-time gaan richten op Sonvela om de impact van alles wat we doen te vergroten. Het was geen toeval dat ik na een tijdje van nadenken en lezen over problemen & oplossingen stuitte op wat men de Hamming vraag noemt. Dit maakte voor mij nóg meer duidelijk wat ik voor de toekomst moet gaan doen.

   

   

   

  "Wat is het grootste probleem binnen je sector? Waarom werk je daar niet aan?"

  - Richard Hamming

   

   

   

  De Tech & Startup Scene van Kaapverdië

   

  De vraag was nu hoe en waar te beginnen met het oplossen van de grootste en meest complexe problemen in ons land. Dit bracht me al snel bij de Tech & Startup scene. De overheid is al enige jaren bezig met het uitvoeren van een plan waarbij het ecosysteem voor deze groep jonge en zeer talentvolle ondernemers wordt uitgebouwd. Door middel van Startup Challenges en Weekends worden kansen gecreërd zodat ondernemers zich kunnen ontwikkelen.

   

  Dit is echter niet voldoende. Het gevaar achter de initiatieven van de huidige regering en partners ligt in het feit dat er bij het kiezen van een nieuwe regering hele andere keuzes kunnen worden gemaakt. Het is van groot belang dat er vanuit de private sector wordt gewerkt aan het ondersteunen van de jonge ondernemers die de toekomst van Kaapverdië vorm zullen gaan geven.

   

  De Tech & Startup scene staat bekend om de probleemgerichte aanpak die ondernemers hebben. Zo ook die van Kaapverdië. Neem alleen de ondernemers uit de eerste paar interviews die ik heb mogen publiceren met deze groep bijzondere mensen:

  • Nha Bex werkt aan het oplossen van de problemen rondom lange wachttijden voor verschillende services in het land. Het doel is mensen kostbare tijd terug geven. Tijd die voor andere belangrijke zaken kunnen worden gebruikt.

    

  • Prime Botics werkt aan het oplossen van problemen binnen de agrarische sector dmv het inzetten van zelf geconstrueerde drones (!). Doel is oa om hiermee afgelegen en moeilijk bereikbare stukken grond te kunnen inzaaien. De drones kunnen toekomstig voor vele andere zaken worden ingezet.

    

  • Gestagrosystem werkt aan oplossingen voor problemen rondom het waterverbruik binnen de agrarische sector. Doel is om intelligente irrigatiesystemen in te zetten die veel efficienter en effectiver te werk gaan, waardoor de productie kan worden gestimuleerd. Het systeem wordt door eigenaar Hilaria eigenhandig geprogrammeerd and ontworpen.

  Ik ben er heilig van overtuigd dat de Tech & Startup scene van ons land het antwoord kan zjin op de vele problemen die de verschillende politieke partijen niet kunnen of willen oplossen. Het is aan ons. Sluit je nu bij ons aan en investeer op deze bijzondere manier in de toekomst van Kaapverdië.

   

  Wij investeren in onze mensen. Zij bouwen de toekomst van Cabo Verde.

   

  Sonvela oprichter Freddy Gomes bij het Sonvela Arte project
 • Blog

  Lees hier meer over Sonvela, mijn missie, 

  investeren en interviews met Kaapverdiaanse ondernemers.

  Wie bekend is met de wereld van crypto en Web3 weet dat er veel mensen zijn die worden aangetrokken door het idee dat er snel en veel geld valt te verdienen met speculeren in de markt. Ook in mijn gesprekken met mensen die niet veel weten over blockchain gerelateerde zaken gaat het voornamelijk...
  Sinds ik voor het eerst kennis maakte met de wereld van blockchain en crypto is er dezelfde kritiek op het Bitcoin netwerk en BTC. Het zou gaan om 'oude technologie' met beperkte functionaliteit waardoor het onder meer niet schaalbaar zou zijn. De bull-run van 2017/2018 (en waarschijnlijk ver...
  In het stuk 'BTC en de ontwikkeling van het internet' ging ik op zoek naar gelijkenissen tussen de opkomst van het internet en de huidige technologische revolutie. Zo schreef ik over Bezos en zijn reden om Amazon op te richten. Hij kwam een statistiek tegen over de toename van het gebruik van het...
  More Posts