Return to site

Michael Saylor: gek of genie?

· Sonvela

Hij gaat de geschiedenisboeken in als de beste CEO ooit, of als de man die een enorme gok waagde en dat volledig verkeerd zag uitpakken. In augustus 2020 maakt Michael Saylor, oprichter en CEO van MicroStrategy, bekend dat het bedrijf BTC had gekocht om haar reservers in op te slaan. 

Sinds die eerste aankoop zo'n anderhalf jaar geleden kun je erop rekenen dat wanneer de rest van de markt in paniek verkoopt, Saylor de man is die opnieuw miljoenen dollars omzet in BTC. Dit doet hij niet alleen met de reserves van MicroStrategy, maar ook met zijn eigen geld. Daarnaast heeft Saylor in de afgelopen 18 maanden ook aangetoond niet bang te zijn om 'krediet' te gebruiken voor flinke BTC aankopen. 

Al jaren bespreken mensen uit het wereldje een toekomst waarin vele bedrijven kiezen voor het opkopen van BTC voor de 'balance sheet'. Door dit te doen, kunnen zij zichzef beschermen tegen inflatie. De keuze voor BTC in plaats van goud óf in combinatie met goud en andere edelmetalen brengt dankzij unieke kenmerken van BTC een aantal voordelen met zich mee. 

Als geen ander kon en kan Saylor uitleggen waarom BTC voor hem zonder twijfel de toekomst is. Mensen met veel volgers zoals Anthony 'Pomp' Pompliano en Max Keiser roepen al jaren dat BTC een enorme potentie heeft. Het feit dat een CEO als Saylor zich in 2020 toevoegde aan het rijtje van mensen die voor de volle 100% overtuigd zijn van de toekomst van BTC, kan worden gezien als één van de redenen voor de enorme toename in prijs die ontstond in het najaar van 2020. 

Salyor maakte daarna zijn opwachting in een hele reeks populaire podcast interviews, mede om uit te leggen waarom de CEO de keuze had gemaakt. Als geen ander kan hij uitleggen waarom BTC een veel betere optie is dan 'fiat geld'. Hij kon het niet meer aan de reserves van het bedrijf jaarlijks minimaal een paar procent aan koopkracht te zien verliezen. 

Ook is Saylor in staat om de technische kenmerken van BTC uit te leggen, en de redenen waarom hij de munt een betere investering acht in vergelijking met andere opties. Het vele luisteren naar Saylor en zijn argumenten heeft mij geholpen in het versterken van mijn thesis rond BTC, en heeft gezorgd voor nog meer overtuiging in mijn investering. 

Dat de goedkeuring voor BTC kwam van iemand met de positie van Saylor zorgde bij andere grote (beursgenoteerde) bedrijven voor veel interesse. Dit bleek ook wel toen hij in februari 2021 een online conferentie verzorgde voor duizenden uit de zakenwereld, die allen BTC zagen als optie voor een investering om onder meer de reserves in op te slaan. 

De inspanningen van Saylor leverde op Twitter een prachtig gesprek op tussen hem en Elon Musk, waarbij Musk voor het eerst openlijk echt interesse toonde in technische zaken rond BTC. Tesla was dan ook goed vertegenwoordigd op de conferentie van Saylor, en het bedrijf kocht niet lang na het event voor zo'n $1.5B aan BTC. 

Saylor en z'n ideeën 

Saylor heeft een aardige rol gespeeld in mijn educatie rond BTC. Hoewel ik al zeker een jaar bezig was toen hij op het toneel verscheen, heb ik ontzettend veel van hem kunnen leren. Tot dat moment was er niemand die op dezelfde wijze kon uitleggen wat de kracht was van BTC. In het najaar van 2020 heb ik vrijwel elke podcast geluisterd waarin Saylor als gast werd uitgenodigd. Nog steeds probeer ik tijd te maken om te luisteren naar wat hij te zeggen heeft. 

Het is één ding om met je eigen geld vol in BTC te gaan, en dit te verkondigen. Mensen als Keiser, Pompliano en ook Raoul Pal hebben dit bijvoorbeeld gedaan. Saylor deed iets wat volkomen uniek was. Hij zette zijn reputatie en carriere op het spel door een keuze te maken die toen kon rekenen op veel kritiek en weinig begrip. Om alles op het spel te zetten in een situatie waarin dit zeker niet nodig leek, is ongelooflijk veel overtuiging nodig. 

Het mooie is dat hij dit ook nog eens geweldig kan uitleggen, waardoor je het gevoel krijgt dat je steeds meer begrijpt. Hij heeft kennis van inflatie, investeren, de technologie en een heel goed beeld van hoe de toekomst er mogelijk uit zal gaan zien. Iemand die elke seconde van de aandacht waard is. Even een aantal van Saylor z'n beste ideeën op een rijtje: 

BTC in plaats van fiat 

Saylor legt graag uit waarom de stap voor MicroStrategy een logische was. Voor een bedrijf met een paar honderd miljoen dollar aan reserves betekent inflatie een jaarlijks verlies van een aantal miljoenen. Hij noemt het zelfs onverantwoordelijk om niet voor BTC te kiezen als beursgenoteerd bedrijf. 

Bezit wat afneemt in waarde inruilen voor bezit wat toeneemt in waarde, het is voor Saylor geen lastige afweging. Het legt meteen ook uit waarom hij sinds zijn eerste aankoop is blijven kopen en niet snel zal stoppen. Het langdurig vasthouden van de dollar is volgens hem simpelweg geen optie meer. 

De volgende 100 jaar 

Waar een hele grote groep in de crypto wereld op zoek is naar snel en makkelijk geld, denkt Saylor in een tijdlijn van 100 (!) jaar. Hij gelooft in de Buffett theorie van het eeuwig vasthouden van wat je koopt. Dat moet in ieder geval de insteek zijn op het moment van de transactie. Nooit eerder heb ik een investeerder horen spreken over een tijdlijn van liefst 100 jaar. 

Deze manier van denken verandert alles. Welke keuzes maak je indien alleen bezig bent met de hele lange termijn? Hoe kijk je tegen dingen aan wanneer je nu al bezig bent met de volgende generaties? Zie je een lange toekomst voor een gezonde euro? Of is de kans veel groter dat er een toekomst is weggelegd voor een middel met de unieke eigenschappen van BTC? 

BTC beoordelen als netwerk 

“Apple is a mobile network, Google is a search network, Facebook is a social network, Bitcoin is a monetary network.” 

Het begrijpen van een 'Netwerkeffect' (de wet van Metcalfe), is een plus voor elke investeerder. Zowel in crypto als daarbuiten. Het netwerkeffect kan onder meer worden gebruikt om de potentie van een investering te schatten. Wanneer een bedrijf in staat is om het netwerkeffect op een goede manier in te zetten, zijn de mogelijkheden eindeloos. 

Dit begrepen de vroege investeerders van Facebook bijvoorbeeld. Zij wisten dat het netwerkeffect het toen nog jonge bedrijf mogelijk in staat zou stellen om in korte tijd vele miljoenen gebruikers te trekken en behouden. Alles hing af van de kwaliteit van het product. BTC is geen kleine jongen meer, maar heeft nog steeds erg veel ruimte om te groeien in de toekomst. 

Digitaal eigendom 

Het mooie aan luisteren naar Saylor is dat hij steeds weer met een nieuwe manier komt om uit te leggen wat de kracht is van BTC als investering. Eerst omschreven als digitaal onroerend goed, omschrijft hij het nu vaker als digitaal eigendom. Een simpele maar krachtige uitleg in mijn ogen. 

BTC vs Onroerend Goed

Traditionele fysieke eigendommen hebben verschillende nadelen. Niet makkelijk te verplaatsen, niet snel te verkopen. Saylor maakt bijvoorbeeld de vergelijking met een stuk grond in Manhatten, New York. De waarde zit in de strategische ligging en de (redelijke) schaarste. De mogelijke politieke invloeden op het stadbeleid ziet hij als één van de grootste verschillen. 

Saylor stelt dat er meerdere grote steden zijn in de wereld, die onder meer zijn gebouwd op een bepaald netwerk. BTC is volgens hem echter dé stad in de cyberwereld. Het is een kwestie van tijd voor anderen door hebben wat de enorme waarde hiervan is. 

Kopen, kopen, kopen 

In een recent interview bij Up Only TV vroeg Cobie naar de strategie van Saylor rond het aankopen van BTC. Zijn vraag was of Saylor geen interesse heeft in de aankoopprijs, maar dat hij gewoon bezig is met het telkens kopen van meer BTC. Het antwoord: “Ja.” 

Saylor beseft dat hij in het verleden eens de top heeft gekocht, en stelt dat hij dat vast weer zal gaan doen. “Wie écht met de lange termijn bezig is, denk alleen maar aan bijkopen.” Hij hoort duidelijk in het rijtje investeerders thuis die de BTC prijs (en met name de schommelingen) zien als pure afleiding.

Uit on-chain analyse blijkt dat in tijden van correcties coins gaan van mensen met 'zwakke handen', naar mensen met 'sterke handen'. De lange termijn investeerders dus. 

De Toekomst 

Gaat Michael Saylor de geschiedenis in als één van de beste CEO's ooit? 

Waar Saylor zijn beslissingen van de laatste 18 maanden ziet als een logisch gevolg van de devaluatie van de dollar en de beschikking over een veel sterkere optie, zitten er de nodige risico's aan vast. Er zullen genoeg investeerders en CEO's te vinden zijn die het onbegrijpelijk vinden wat Saylor momenteel aan het doen is. 

Anderen zijn eerder jaloers op de (tijdelijke) resultaten en het feit dat hij dit voor elkaar heeft gekregen binnen een beursgenoteerd bedrijf. 1 jaar na de eerste BTC aankoop van MicroStrategy was het aandeel ruim 400% (!) gestegen: 

  • MS + 448.97% 
  • BTC + 308.15% 

Het aandeel MS kreeg veel aandacht van investeerders die BTC zelf te risicovol vinden of (nog) geen toegang hebben tot crypto als investeringsvorm. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de regels voorkomen dat grote investeerders zich richten op zaken waar nog geen wettelijke duidelijkheid over bestaat. Via MicroStrategy kunnen deze aandeelhouders alsnog profiteren van de prijsstijgingen van BTC. 

Sinds de eerste aankoop in augustus 2020, hebben de aankopen van het bedrijf zich in rap tempo opgevolgd. Het bedrijf koopt gemiddeld bijna één keer per maand BTC. Het is dan ook niet gek dat momenteel zo'n 0,6% van het BTC aanbod in bezit is van MicroStrategy. Dit zal ongetwijfeld behoorlijk toe gaan nemen in de komende jaren. 

Mocht mij vandaag de vraag worden gesteld of Michael Saylor in mijn ogen een gek of genie is, dan is de keuze voor mij niet al te lastig. Met name gezien de gebeurtenissen in de afgelopen maanden, acht ik de kans erg groot dat Saylor nog lang als genie zal worden bestempeld. Het wordt steeds duidelijker waarom BTC bestaat. Dat betekent dat de prijs vroeg of laat aardig in waarde toe zal gaan nemen. 

Er is echter ook een zeer goede kans dat de investering op termijn zal moeten worden bijgesteld. Want hoewel ik erg positief ben over de toekomst die BTC wacht, is het onmogelijk om te zeggen hoe de zaken er in 2050 voor zullen staan. Wat de komende decennia betreft denk ik dat zal blijken dat Saylor onwaarschijnlijk ver vooruit liep op de kudde. 

Wordt absoluut vervolgd.

Lees hier meer: