Return to site

Portfolio Constructie

· Sonvela

In Starten met Investeren in Crypto, schreef ik onder meer kort over het onderwerp portfolio contructie. In dat stuk was het onderwerp volledig gericht op crypto, en dus ging het bijvoorbeeld over de verhouding BTC en andere coins. In dit stuk wil ik het onderwerp breder en uitgebreider bespreken. Want naast de wereld van crypto bestaan er natuurlijk vele andere markten en vormen van investeren.

Investeerder Bill Miller gaf onlangs aan dat hij maar liefst 50% van zijn portfolio in BTC heeft zitten. Nu is Miller een miljardair en zou hij zich goed kunnen herstellen indien BTC op een dag vrijwel niets meer waard zou zijn. Toch is het erg ongewoon voor een investeerder om de helft van zijn portfolio in één investering te hebben.

Hoewel het dus zeker niet is aan te raden, heb ik zelf ook het grootste deel van mijn portfolio in de crypto zitten. BTC is het grootste deel, zo'n 60%, maar mijn doel is om in 2022 naar een meer gebalanceerde portfolio te gaan. Zo wil ik naast een hogere percentage BTC, ook dividend aandelen bezitten en écht stappen maken als angel investeerder.

Traditionele portfolio's

Traditioneel gezien was een portfolio constructie de bekende '60-40'. In dit model kozen mensen voor een kleine meerderheid aan aandelen ten opzichte van de 'bonds'. Het idee was (en is) dat je minder risico neemt naar mate je dichter bij je pensioen komt. Je kunt hoe jonger je bent, meer risico in de markt nemen omdat je voldoende tijd hebt om het terug te verdienen in het geval van bijvoorbeeld een marktcrash.

Wanneer je pensioen nadert, wordt aangeraden om de balans van het portfolio aan te passen. Het portfolio krijgt een steeds groter wordende aandeel van bonds, aangezien dit een minder risicovolle investering is. Op deze manier kan een investeerder in alle rust toewerken naar het pensioen zonder het risico te lopen niet voldoende middelen te hebben. Dit zou anders mogelijk een uitstelling van het pensioen betekenen.

Waar een traditonele portfolio in meeste gevallen gericht zal zijn op een leeftijd van 65, zijn er tegenwoordig grote groepen mensen die niet van plan zijn zo lang te wachten met het bereiken van een bepaalde financiële vrijheid. Mensen die het idee van FIRE (Financial Independence Retire Early) zien zitten, willen mogelijk andere vormen van investeren of andere markten proberen.

In een kleine markt, zoals crypto, zorgen relatief kleine veranderingen voor behoorlijke prijsschommelingen. Deze volatiliteit kan een probleem zijn, maar daar liggen ook de kansen. Mensen die enkel wijzen op de volatiliteit van BTC van de afgelopen jaren, vergeten voor het genak even dat deze nog geen twee jaar geleden onder de € 5.000 dook.

Er zijn verschillende investeringen waar je uit kunt kiezen voor het samenstellen van een portfolio. De uiteindelijke keuze is vaak afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het hangt af van waar je interesses liggen, hoe je denkt over het samenstellen van een portfolio, en hoe je kijkt naar de risico's (en risico management) die bij het investeren horen.

De belangrijkste is misschien wel de waarom factor. Waarom wil jij investeren? Wat wil je bereiken? Door een helder doel te formuleren, wordt ook duidelijk op welke termijn je dit wilt bereiken en welke resultaten je hiervoor dient te behalen. Zo kun je vervolgens gaan bepalen hoeveel risico je gaat nemen.

"Vanaf het moment dat je portfolio- of passief inkomen gaat verdienen, zal je leven veranderen." - R. Kiyosaki

In bovenstaande quote van Robert Kiyosaki kan passief inkomen ook doelen op een mooie side hustle of zelfs full-time business, dat draait op bijvoorbeeld software en e-commerce waarbij slechts een paar uur per week (of zelfs per maand) aan werk voldoende is voor een mooie omzet. Portfolio inkomen en vooral passief inkomen zorgen ervoor dat je aandacht verder uitkan naar de belangrijkste zaken in je leven, zoals gezin, familie/vrienden en je ontwikkeling.

De verschillende vormen van investeren hebben allen voor- en nadelen voor vrijwel elke situatie. Voor je een keuze maakt is het daarom belangrijk om te weten welke vormen er zijn, en waarom de desbetreffende manier van investeren goed bij je zou passen.

Aandelen

Je kunt kiezen voor het aankopen van aandelen op de beurs. Dit kunnen bedrijven zijn die je kent, en waar je de producten zelf van gebruikt, zoals Apple. Het selecteren van bedrijven kan behoorlijk tijdrovend zijn. Op de lange termijn kun je hier echter goede zaken mee doen. Wanneer je na een tijdje een goed eigen proces hebt voor het analyseren van interessante bedrijven, zal het steeds beter lukken om het toe te passen.

Hou rekening met het feit dat je, vooral wanneer je nog onervaren bent, verschillende fouten kunt maken. Nieuwe investeerders maken vooral fouten op emotioneel vlak. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld je aandelen verkoopt wanneer deze een stuk zijn gedaald, in plaats van afwachten en misschien zelfs kopen vanwege eventuele gunstige prijzen. 

Door emoties zijn nieuwe investeerders vaak de mensen die de top kopen, en bij een dip/correctie verkopen met verlies.

ETF's

Een ETF (een Exchange Traded Fund) is een 'potje' van aandelen van verschillende bedrijven, samengesteld door de aanbieder van de ETF. Het idee hierachter is dat het risico vn de markt wordt verspreid. Het ene aandeel in het potje kan een slecht jaar hebben, maar dit wordt dan gecorrigeerd door de prestaties van andere aandelen.

Ten opzichte van het zelf kiezen voor aandelen die je koopt, wordt een ETF samengesteld door professionele investeerders. Een voorbeeld hiervan zijn de ARK ETF's, van het kantoor van de zeer populaire Cathie Wood. ARK staat bekend om de kwaliteit van het onderzoek wat het kantoor uitvoert om tot de juiste keuzes te komen op de markt.

Volgers van Wood zouden dankzij het onderzoek van ARK vroege kopers zijn geweest van BTC en Tesla. Als één van de eerste was Wood erg positief over het bedrijf van Elon Musk. Niet zozeer vanwege de prestaties van Tesla in die tijd, maar met name vanwege het onderzoek en de analyse van het kantoor. ARK wist daardoor dat electrische auto's een enorme toename zouden gaan zien.

Dividend aandelen

Aandelen van bedrijven bezitten die dividend betalen kunnen zorgen voor inkomen. Het is mooie is dat dit een extra is, en geheel passief. Net als bij 'gewone' aandelen steek je werk in het selecteren van de juiste bedrijven. Mogelijk kost deze analyse je wat meer tijd, omdat ook het dividend en de geschiedenis daarvan moet worden bestudeerd.

De dividend uitbetaling die je ontvangt kun je vervolgens gebruiken om nieuwe aandelen bij te kopen, waardoor je meer dividend kunt verwachten. Op deze manier werk je toe naar een mooi (passief) inkomen, bijvoorbeeld bestemd om vervroegd met pensioen te kunnen.

Er zijn diverse grote bedrijven die dividend betalen, zodat je niet direct het gevoel hebt meer risico te nemen. Bedrijven als Apple, Microsoft en Coca-Cola zijn aandelen die niet bekend staan als zeer risicovol, en ook nog eens het voordeel hebben van dividend. Het is niet aan te raden om hoge dividend na te jagen door in risicovolle aandelen te stappen. Zorg altijd dat je eerst goed de risico's analyseert.

Andere opties

Een side hustle is heel wat anders dan het kopen van aandelen. Het is echter wel gewoon een investering van je tijd, en eventueel ook je geld. Het kan gaan om een leuke hobby die je hebt, waarmee je wat extra geld wilt verdienen. Het mooie aan een side hustle is dat je deze in alle rust kunt uitbouwen tot het uiteindelijk een full-time bezigheid of inkomen wordt.

Angel investeren is net als een side hustle een moderne manier van bijverdienen, vaak mogelijke gemaakt door de huidige technologische mogelijkheden. In Kaapverdië werken diverse tech bedrijven hard aan verschillende problemen. Technologie is zonder twijfel de toekomst. Er liggen dan ook ontzettend veel kansen in ons land, iets wat ik graag vergelijk met het toerisme 10-15 jaar geleden.

Investeren in crypto mag natuurlijk niet ontbreken. Lees hier verder. 

Voorbeelden

Hoe je uiteindelijke besluit je portfolio op te maken is dus afhankelijk van je situatie, mogelijkheden en doelstellingen. Het is dan ook niet gek dat mensen op diverse manieren omgaan met dit besluit. Hieronder volgen een aantal voorbeelden zodat je een goed idee krijgt van hoe een portfolio constructie eruit kan zien.

De triple C portfolio:

  • Cash
  • Crypto
  • Commodities

Werk aan en koop de 3 opties:

  • Bedrijfseigenaars
  • Illiquide Beleggingen (onroerend goed)
  • Liquide Beleggingen (aandelen, crypto)

De twee bovenstaande ideeën stonden in mijn notities, helaas zonder de naam van een investeerder erbij. Ik kon me goed vinden in beide 'hoofdconstructies'. In beide gevallen kun je vervolgens de 3 genoemde zaken verder gaan verdelen in een subcategorie om tot een goed gebalanceerde portfolio te komen.

In voorbeeld nummer één, de 3 C's portfolio, is cash een zeer belangrijk onderdeel. Dat is het wat mij betreft in elk portfolio. Hoewel het vaak niet wordt genoemd, is de rol van cash niet te onderschatten. Ik heb meerdere keren de les moeten leren van het niet vol in de markt zitten. Wanneer dit wel het geval is, heb je geen cash over voor het kopen van de dip.

Het kopen van een dip of een correctie in een opgaande trend, levert vaak de winst op die elke investeerder najaagt. De emotie van een BTC prijs die in korte tijd snel stijgt, heeft er in meerdere gevallen voor gezorgd dat ik met al mijn cash in de markt zat, om deze vervolgens te zien zakken. Wanneer dit gebeurd, is de enige optie om geduld te tonen. Verkopen in paniek levert verlies op, terwijl de markt daarna weer vrij snel kan herstellen.

Het voorbeeld dat volgt, is van investeerder Louis Navallier. In dit voorbeeld gaat het enkel om een portfolio van aandelen. Toch krijg je zo een goed beeld van hoe een ervaren investeerder denkt over portfolio constructie:

60% = conservatieve aandelen

30% = redelijk risicovolle aandelen

10% = zeer risicovolle aandelen

In een portfolio wordt een investering van 10% en meer gezien als geconcentreerd. De grootte van je positie is doorslaggevend. De meest succesvolle investering uit je portfolio kan voor het grootste deel van de winst zorgen. Dit betekent dat ons werk is dat we moeten kunnen inschatten wat de juiste verhoudingen wat risk/reward betreft.

De heren Buffett en Munger zijn van mening dat een geconcentreerde portfolio zorgt voor welvaart. Beide vinden dat diversificatie bestaat om de opgebouwde welvaart vervolgens te behouden. In een portfolio met een bepaalde concentratie dien je als investeerder wel heel goed te weten waar je mee bezig bent. Voordeel van deze concentratie is dat je dieper kunt gaan wat je analyse beftreft, wat de kans verhoogt op een succesvolle investering.

Portfolio constructie draait vooral om risico management. Je taak is om de juiste balans te vinden. De constructie van je portfolio moet bijdragen aan het profiteren van uitzonderlijke kansen, terwijl je aan de andere kant zorgt voor voldoende bescherming van wat je hebt opgebouwd. Als je rekening houdt met wat hier besproken is, en dit toepast op je eigen situatie, kun je hopelijk stappen maken in de goede richting.

Lees Hier Meer: