Return to site

Is investeren gokken?

· Sonvela

“Investeren moet zijn als het kijken naar verf dat moet drogen, of gras dat moet groeien. Wil je spanning, ga dan naar Las Vegas.” – Paul Samuelson

Tijdens de 'crypto gekte' van 2017 las ik steeds meer op Medium en Quora over cryptomunten. Hoewel ik er niet veel over wist, vond ik het idee van een P2P (peer-to-peer) currency erg interessant. Ik besloot daarom een experiment uit te voeren, en kocht wat coins via een Nederlands platform.

Ik wist eigenlijk niet wat ik had gekocht, en wist daarnaast niets af van de markt. Het was vooral een kwestie van uitproberen, te beginnen bij het platform en de aankoop van crypto. Zoals velen die starten, had ook ik het gevoel dat BTC 'duur' was. Van de verschillende beschikbare alt coins kon ik er wel duizenden kopen, terwijl ik voor mijn geld niet eens 0,1 BTC kon aanschaffen.

Dit is overigens ruim 4 jaar later nog steeds één van de redenen waarom 'alts' eens in de zoveel tijd erg snel en zeer veel toenemen in waarde. Toen ik twee weken later mijn account opende om te zien hoe het ervoor stond, zag ik dat de waarde van mijn investering was verdubbeld. Ik liet het direct uitbetalen.

Deze eerste aankoop was een pure gok. Nogmaals, ik wist niet veel over crypto en wist verder niet wat ik had gekocht. Gelukkig gaf ik niet meer uit dan een paar tientjes, dus mijn risico was minimaal. Hoe meer je leert over investeren en de markt(en), hoe beter je begrijpt dat eigenlijk niemand weet wat er gaat gebeuren. Vrijwel niemand weet met zekerheid te zeggen of de volgende 'move' omhoog of omlaag zal zijn.

Nee, investeren is geen gokken al hebben de twee absoluut wel wat raakvlakken. Ik kan goed begrijpen waarom er mensen zijn (met name beginners) die denken dat investeren en gokken vrijwel hetzelfde zijn. Gelukkig zijn er in het investeren een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat wat je doet teveel op gokken gaat lijken.

Hierdonder volgen een aantal zaken die je moet doen om niet iemand te worden die maar een markt op gaat en daar een aantal gokken waagt.

Investeer voor de lange termijn

Het gekke is dat de lange termijn goed voorspellen beter te doen dan wat er op korte termijn staat te gebeuren. In een boek over Warren Buffet, dat ik momenteel lees, komt steeds terug hoe hij denkt over het doen van voorspellingen over wat de markt gaan doen. Hij geeft steeds weer aan hierover geen mening te hebben, zeker niet over wat er staat te gebeuren op de korte termijn.

Deze mentaliteit voorkomt dat je gokt op de volgende marktbewegingen, en je concentreert op de 'fundamentals' van hetgeen waar je in investeert. Werk aan een uitgebreide thesis per investering, zodat je je keuzes goed kunt onderbouwen. Focus op het dagelijks studeren, en blijf jezelf voortdurend ontwikkelen.

Wat goed helpt, is het schrijven. Schrijf over je thesis, je keuze voor een bepaald aandeel of crypto en hoe je denkt over de toekomst. Maak een document van een aantal pagina's waarin je gehele thesis gedekt is. Deel dit met vrienden die mogelijk ook interesse hebben in investeren. Buffett weet dat markten op de lange termijn altijd stijgen.

Dat is ook de reden waarom hij ooit de beroemde uitspraak deed: “Tijd in de markt is belangrijker dan op tijd uit de markt.” Het 'timen' van de markt, op tijd in- en uit willen stappen is een risicovol spel. Er bestaan zeer goede technische traders, maar ook zij weten niet wat de markt van plan is. Door je te richten op de lange termijn speel je een ander spel. Een spel waarbij je kansen veel beter zijn dan wanneer je op korte termijn probeert om de markt te verslaan.

Daarnaast zijn er veel ervaren traders en investeerders die vaak aangeven dat het gokken op een top en een bodem een 'losers game' is. Dit geeft aan hoe moeilijk het is om dit continue voor elkaar te krijgen. Wil jij starten met investeren? Richt je vanaf het begin op de volgende 5-10 jaar. De korte termijn doet er niet toe.

Risico Management

Investeren kan een element van gokken bevatten. Hier is op zich niets mis mee, en soms valt hier zelfs het meest mee te verdienen. Om te voorkomen dat je puur aan het gokken bent, is risicomanagement van essentieel belang. Stel, je investeert in crypto en hebt een portfolio met voornamelijk BTC, ETH en wat sterke alt coin projecten.

Het is een goed idee om een klein percentage van je portfolio te gebruiken voor de 'moonshots'. Zo kun je steeds een percentage van 5% gereserveerd hebben voor meme coins als Shiba. Deze kunnen op zo'n onwerkelijke wijze omhoog schieten dat het de moeite waard is vanwege de risk-reward verhouding. Hoe groter het deel is van je portfolio dat je hiervoor gebruikt, hoe meer je aan het gokken bent.

Wanneer er 5% van je portfolio op het spel staat, slaap je zonder problemen omdar je bij verlies nog 95% van je portfolio in bezit hebt. Je kunt de volgende dag gewoon opstaan en verder gaan waar je was gebleven. Helaas zetten mensen zelfs in het geval van meme coins en meme stocks bijna alles op het spel om in één keer alle problemen op te kunnen lossen. In veel komen komen hier echter meer problemen bij.

Maak gebruik van risico management. Evalueer goed welk spel je speelt, en wat de risico's zijn. Ga nooit all-in. We kennen allemaal de verhalen van de mensen die in één klap miljonair worden van Doge en Shiba, maar de verhalen van de mensen die alles kwijtraken zijn er ook.

Portfolio Constructie

De constructie van je portfolio is de wijze waarop je deze indeelt. Welke vormen van investeren kies je, en welk percentage van je portfolio kies je bijvoorbeeld voor aandelen en crypto. In het geval het kiezen voor bepaalde (losse) aandelen voelt als een gok, is er de optie voor bijvoorbeeld een ETF. Zie dit als een 'bucket' met bepaalde aandelen, samengesteld door een kantoor.

Een ETF, maar ook een index fund, zorgt ervoor dat het risico van een mindere prestatie van één of meerdere van de aandelen kunnen worden gecompenseerd door te prestatie van andere aandelen die onderdeel uitmaken van het geheel. Een nadeel kan daarom zijn dat je minder stijging ziet dan bij de keuze voor het aandeel van een specifiek bedrijf.

Heb je (deels) een crypto portfolio, dan is het waarschijnlijk verstandig om het grootste deel van je portfolio te laten bestaan uit de grotere coins. De minst risicovolle munt, BTC, neemt het grootste deel in, daarna ETH en vervolgens bijvoorbeeld een percentage van interessante altcoins. Op deze manier kun je profiteren van de wijze waarop alts soms exploderen, maar ben je voldoende beschermd voor de momenten dat de crypto markt de helft van z'n waarde verliest.

Het samenstellen van je portfolio doe je op zo'n wijze dat je geen schade oploopt wanneer er sprake is van een mindere periode in een markt. Investeer je bijvoorbeeld volledig in de aandelen markt, en de prijzen dalen in die markt zomaar 20%, dan is je gehele portfolio 20% minder waard. Heb je echter ook onroerend goed in je portfolio, dan kan het zijn dat dit deel van je portfolio stijgt in waarde, en daarmee je verlies kan compenseren.

Een tijdelijk verlies hoeft trouwens geen probleem te zijn. Het is de manier waarop de meeste investeerders hierop reageren. Vaakt volgt er een onnodige emotionele reactie op een stevige daling, en kiezen met name onervaren investeerders ervoor om juist op dat moment te verkopen. Maak je voor het eerst een crash mee, in welke markt dan ook, zorg er altijd voor dat je erg rustig blijft.

Dollar Cost Averaging

Deze simpele strategie zorgt ervoor dat je niet met al je geld hoeft te 'gokken' op de prijs van dat moment. Stel je hebt € 1000 en je wilt gaan starten met het investeren in BTC. De prijs van BTC kan op dat moment relatief hoog zijn, en mogelijk komt er een correctie aan in de markt. Aangezien niemand weet wat er gaat gebeuren, en je ook niet het spel wilt spelen van tops en bodems, kun je het beste je € 1000 verdelen in aankopen van € 100.

Zo koop je 10x BTC aan voor € 100. Je kunt besluiten om dat wekelijks te doen tot je aan die € 1000 zit, of een andere frequentie kiezen. Het belangrijkste is dat je hiermee vermijd dat je het gehele bedrag in één keer investeert. Hoe langer de periode is die je kiest voor het spreiden van je gehele investering, hoe meer je in principe kunt profiteren van de prijsschommelingen.

Met DCA zorg je er ook voor dat je in de markt zit tijdens de stijgingen. Het is zo dat, met name als je kiest voor crypto, je te maken zult krijgen met daling van soms wel 50%. Gebruik die momenten om je thesis te verstevigen en bij te kopen op hele gunstige prijzen. Het spelen van spelletjes die je niet beheerst, zorgt er alleen maar voor dat je geld verliest.

Conclusie

De vraag of investeren gokken is, kan ik heel goed begrijpen. Voor iemand die nog geen ervaring heeft met investeren, en ziet hoe het op sommige momenten gaat in bepaalde markten, kan het lastig zijn om het verschil te begrijpen. Vooral in een snelle markt als crypto lijken investeren, traden en gokken in elkaar over te gaan. Het mooie is dat je in deze tijd alles online kunt leren, en daarvoor geen cent hoeft uit te geven.

Zelf ga ik steeds beter begrijpen dat de markt op de korte termijn willen voorspellen erg lijkt op gokken. Dit kun je dus het beste vermijden. De lange termijn is, indien je het werk verricht, een stuk beter te voorspellen. Neem als voorbeeld de BTC prijs. Genoeg mensen geloven in een BTC prijs van één miljoen in 2030, en durven dat de voorspellen. Hoe de weg naar een miljoen eruit gaat zien weten we echter niet, en er zijn dan ook maar weinig mensen die denken te weten wat de prijs zal zijn tegen het eind van 2022.

Om te voorkomen dat je bezig bent met gokken, dien je bezig te zijn met de lange termijn. Deze kijk op zaken veranderd alles. Als het gaat om investeren, biedt het je de kans om in te stappen wanneer de meeste mensen nog niet bezig met een bepaald onderwerp. De vergelijk tussen BTC en het internet heb ik eerder gemaakt, en ik blijf het een interessant idee vinden. Stel dat je opnieuw de kans zou krijgen om in 1995 te investeren in de toekomst van het web. Zou je die kans pakken?

Op deze wijze denken dwingt je om ver de toekomst in de kijken en te bedenken hoe dingen kunnen lopen. Het dwingt je om diep te gaan, en verschillende gerelateerde onderwerpen te bestuderen. Hierdoor kun je ook écht gaan investeren, door bijvoorbeeld een wekelijkse of maandelijkse DCA op te zetten. Dit doe je enkel wanneer de overtuiging er is. De overtuiging die je nodig hebt om rustig vast te houden en zelfs bij te kopen wanneer je zomaar even 50% van je portfolio ziet verdwijnen.

Gokken = bezig zijn met de prestatie op de korte termijn.

Investeren = bezig zijn met de prestatie op de lange termijn.

Een betere korte samenvatting heb ik niet kunnen bedenken tijdens het schrijven van dit stuk. In het voetbal kan het zo zijn dat de uitslag van een wedstrijd een heel ander beeld geeft van de werkelijkheid. Wanneer er hier een reeks wedstrijden sprake van is, gaat een team zichzelf overschatten of onderschatten. Maar de uitslag(en) vertellen lang niet altijd het gehele verhaal.

Oud top coach Co Adriaanse had het ooit eens over scorebord journalistiek in zijn kritiek naar journalisten die niet verder konden kijken dan de uitslagen. Dit overkomt de media en investeerders ook wanneer zij teveel bezig zijn met de markt. Net als in het voetbal vertelt de markt lang niet altijd het gehele verhaal. Investeren draait om veel meer dan wat er op het scorebord staat.

Wie vooral met de prijzen bezig is, is meer aan het gokken dan investeren. En zoals we weten van plaatsen als Las Vegas, the house always wins.“Wedstrijden worden gewonnen door speler die bezig zijn met wat er op het veld gebeurd, niet door spelers die alleen maar kijken naar het scorebord.” – Warren Buffett
hier komen de artikelen samen en tips eruit:


hoe te starten

hoe je leven veranderen

risk management

portfolio constructie


dca dollar cost averaging