Return to site

De rol van Elon Musk in de wereld van crypto

· Sonvela

Hij is zonder twijfel één van de meeste interessante personen van deze tijd, en zal mogelijk de geschiedenis in gaan als de beste ondernemer ooit. 

In een tijd waarin met name miljardairs op een zeer negatieve wijze worden uitgelicht, vaak met politieke doeleinden, probeer ik vooral na te gaan op welke manier ik van deze mensen kan leren. Ik ben me zeer bewust van het feit dat de meesten verre van perfect zijn, en plaats ze dan ook zeker niet op een voetstuk. 

Wat ik wel doe, is ze bestuderen en vooral kijken naar de punten waarop er erg veel van ze te leren valt. Zo kan ik genieten van de discipline, hoe hard er gewerkt wordt ondanks het al heel succesvol zijn. De manier waarop zij een bepaalde visie uitdragen en deze ook nog eens kunnen uitvoeren. 

We zien dit terug met de visie van Bezos en het internet midden jaren '90, en veel later met de ontwikkelingen rond de Cloud. 

Bij Musk zien dit terug bij zijn visie rond betalingen (zijn tijd bij PayPal) en vervolgens electrische voertuigen en nu de toekomst op Mars. Er zijn ongetwijfeld redenen genoeg te vinden om deze groep ondernemers en investeerders te bekritiseren. In mijn ogen ligt er vooral een enorme kans voor iedereen die het wil, om dagelijks te leren van mensen die behoren tot de beste in wat ze doen. Een kans die ik in ieder geval niet laat liggen. 

Negativiteit 

Nogmaals, rond grote miljardairs zoals Bezos, Musk en Buffett zijn er voldoende verhalen die bedoeld zijn om ze op een negatieve wijze neer te zetten. Zo waren er onlangs de verhalen over de 'strijd' om de ruimte tussen de rijkste mannen ter wereld, tussen het SpaceX van Musk en de Blue Origin van Bezos. Helaas gaan er maar weinig verhalen diep in op de missie van beiden om bij te dragen aan 'de verdere ontwikkeling van de mensheid'. 

Het zijn de krantenkoppen die zorgen voor snelle en makkelijke clicks. Plaats een miljardair met een slechte repuatie (dankzij diezelfde media) en een pakkende titel op een simpel artikel, en de advertentieinkomsten kunnen weer worden bijgeschreven. Deze informatie is, wel of niet correct, bedoeld als entertainment, en heeft helaas vrijwel nooit een bepaalde educatieve waarde. 

In een podcast met Joe Rogan vertelde Musk een tijd geleden dat hij onder meer door alle verhalen had besloten veel van zijn bezittingen te verkopen. Daarnaast gaf hij toe onder meer de verschillende woningen niet nodig te hebben. Hij richt zich liever op zijn missie. In het verleden sliep hij volgens de verhalen bij vrienden op de bank terwijl al zijn geld zat in zijn nieuwe ondernemingen. 

Na de zeer succesvolle periode bij Paypal, besloot Musk voor ongeveer $100M te investeren in twee nieuwe bedrijven: Tesla en SpaceX. Hierdoor zat zo goed als al zijn geld voor langere tijd vast. Het is niet een keuze die de meeste van ons zouden maken. Maar Musk zag in beide gevallen grote kansen en mooie uitdagingen. Elke dag bewijst hij met beide bedrijven het ongelijk van velen die dachten dat zijn visie niet te realiseren viel. 

De Tweets van Musk 

Van Musk is bekend dat hij op Twitter graag de markt doet schudden met zijn tweets. Dit wordt soms marktmanipulatie genoemd, met name omdat hij inderdaad met één tweet in staat is om een aandeel of crypto te doen stijgen of dalen. Waar genoeg mensen denken dat hij het doet voor het geld (dit is natuurlijk goed mogelijk), lijkt er wat anders achter te zitten. 

Musk is zich zeer bewust van het feit dat hij markten kan doen bewegen met slechts één tweet, en acht dit belachelijk. Toen hij aangaf dat de aandelen van Tesla te duur waren had hij hier volledig gelijk in. De emotionele aandelenmarkt gaf het Tesla aandeel op dat moment een waarde die niet in verhouding was met de verdiensten en de productie van het bedrijf. 

Musk is iemand van de lange termijn. Dat heeft hij inmiddels al een aantal keer bewezen. Het idee van een super emotionele aandelenmarkt (of crypto) waar mensen op basis van een tweet van één persoon financiële keuzes maken, kan hij gewoon niet begrijpen. Zelf denk ik dat Musk van mening is dat mensen die zo te werk gaan het verdienen om geld te verliezen. 

Hij is overigens niet de enige die zo denkt over de wijze waarop mensen investeren. De LTSE, de Long Term Stock Exchange, is speciaal opgezet voor bedrijven en investeerders die enkel oog hebben voor de lange termijn. Ondernemer Eric Ries (bekend van het boek The Lean Startup) is de initiatiefnemer achter deze beurs. 

Iedereen die betrokken is bij de LTSE gelooft dat vrijwel alles binnen een bedrijf moet worden gedaan met het oog op de lange termijn. Investeerders dienen te werken met een thesis voor de komende 5-10 jaar, of mogelijk zelfs langer. Wie keuzes maakt op basis van andere zaken, hoeft in ieder geval niet te rekenen op medelijden van Musk, wat de gevolgen ook zijn. 

Crypto keuzes 

Op een dag ontstond er een gesprek op Twitter tussen Musk en Michael Saylor van het bedrijf MicroStrategy. Saylor had ondertussen al heel wat geld van het bedrijf omgezet in BTC, en was bereid andere CEO's te helpen. Het was prachtig om te zien hoe twee succesvolle CEO's die elkaar niet kenden, in gesprek waren over een onderwerp wat mij steeds meer bezig hield. 

Uiteindelijk leidde het gesprek tot de aanwezigheid van Tesla bij de conferentie van Saylor en zijn bedrijf waarin hij de gehele BTC playbook van MicroStrategy deelde. Kort hierna volgde het nieuws van de BTC aankoop van Tesla. Dit nieuws zorgde logischerwijs voor een behoorlijke stijging in de prijs van BTC. 

Naast Tesla zorgde Musk er ook voor dat SpaceX haar reserve dollars inwisselde voor BTC. De verwachting was direct dat dit het begin was van vele grote bedrijven die zouden aankondigen dat ook zij dezelfde stap zouden gaan maken. Een jaar later blijkt dat Tesla nog steeds één van de uitzonderingen is wat grote bedrijven betreft. 

Sterker nog, een aantal maanden na de stap van Tesla kwam Musk met een opvallende aankondiging. Het bedrijf zette de optie om te betalen met BTC stop, na nieuwe negatieve berichten over het energie verbruik. Dit gebeurde waarschijnlijk onder druk van het bestuur en vanuit de politiek. Het is moeilijk om voor te stellen dat er zo kort na het eerste besluit opeens nieuwe informatie beschikbaar was voor Musk en zijn team. 

Het nieuws dat Tesla betalingen met BTC voorlopig niet ging accepteren zorgde voor een flinke reactie in de markt. Het was het begin van een maandenlange correctie. Hoewel deze correctie door sommigen ook weer aan Musk werd toebedeeld, zijn dit de correcties die we vaker terug zien in de crypto markt. De invloed van Musk zorgde mogelijk voor het begin van de correctie, maar het leek er sterk op dat de markt vooral op zoek was naar nieuws om op te kunnen reageren. 

In juli 2021 reageerde de markt opgelucht nadat Musk benadrukte dat zowel Tesla en SpaceX niets van BTC hadden verkocht, en dat ook niet van plan waren. In een gesprek met Jack Dorsey (Twitter, Square) en Cathie Wood (ARK Invest), vertelde Musk tevens dat de kans groot was dat Tesla in de toekomst weer BTC zou gaan accepteren als betaalmiddel. 

Musk heeft daarnaast ook al vele malen zijn interesse in Dogecoin uitgesproken. Hij is duidelijk een liefhebber van Memes, maar lijkt ook iets te hebben met 'de underdog'. Waar velen binnen de crypto Doge enkel zien als een Meme, ziet Musk de coin als een goede optie voor het verrichten van betalingen. Dit heeft hem doen besluiten om zelfs mee te werken aan de ontwikkelingen van de munt, samen met onder meer met Vitalik Buterin (Ethereum). 

Jaren geleden hadden maar weinig mensen vertrouwen in Tesla. Musk probeerde als 'outsider' binnen deze industrie iets nieuws neer te zetten. EV's waren in die tijd nog lang niet zo vanzelfsprekend als ze tien jaar later zijn. Binnen een aantal jaren zijn electrische voertuigen zelfs de standaard. Musk kijkt op een geheel andere wijze naar de wereld, en de mogelijkheden die er bestaan. 

Hij lijkt vele jaren voor te lopen op de rest. Ik geloof dat hij als geniale ingenieur zeer goed heeft begrepen hoe BTC in elkaar zit. Het besluit om de reserves van Tesla en SpaceX om te zetten in BTC was dan ook zeker geen impulsieve zet. Wat er precies heeft gespeeld rond het besluit om af te zien van betalingen in BTC zullen we waarschijnlijk niet weten. 

Wat ik wel durf te stellen is dat we in de komende jaren ongetwijfeld weer zullen moeten toegeven dat Musk te toekomst heeft voorspeld. Het is in mijn ogen slechts een kwestie van tijd voor andere grote namen uit het bedrijfsleven besluiten om de stap te maken. Dit zal zorgen voor een lawine aan interesse vanuit grote nationale en internationale merken die niet meer enkel op politici en centrale banken willen vertrouwen. 

Hoewel het tot nog toe niet is gebeurd, zie ik Musk op een gegeven moment periodieke aankopen doen. Zijn gebrek aan vertrouwen in de politiek zal in de komende jaren toenemen. Met BTC in handen heeft hij nog meer controle over de koers die hij wil varen met zijn verschillende ondernemingen. Anderen zullen dit snel beseffen, en dezelfde stap gaan maken. 

Lees hier meer: