Return to site

Dit is de enorme kracht van Compound Interest

· Sonvela

“Weet je wat het enige is wat mij plezier brengt? M'n dividend uitbetalingen binnen zien komen.”

- John D. Rockefeller

Bovenstaande quote van John D. Rockefeller is misschien even sterk als triest. Hoewel ik hard werk aan een toekomst waarin ik kan leven van mijn dividend en crypto, wil ik absoluut geen leven hebben waarin dat het enige is wat mij plezier brengt. Daarnaast heeft de Rockefeller familie lang niet bij iedereen een goede reputatie. Toch heb ik geleerd om bepaalde zaken (even) naast me neer te leggen, en puur te kijken naar wat ik van bepaalde mensen kan leren.

Volgens Wikipedia wordt John D. Rockefeller nog steeds gezien als de rijkste Amerikaan ooit. Hij lijkt mij dan ook een aardig voorbeeld van iemand die weet hoe hij met geld om moet gaan. Op een gegeven moment was de oliemagnaat in zijn eentje net zoveel waard als 2% (!) van de gehele Amerikaanse economie.

Hoe meer ik succesvolle mensen bestudeer, hoe meer ik constateer dat er een aantal onderwerpen zijn die zij zeer goed begrijpen en in de praktijk brengen. Wanneer we, zoals in dit geval, twee van die begrippen bij elkaar brengen, is er sprake van een enorme kracht die op de lange termijn het leven van een ieder kan veranderen. Wie je ook bent, en waar je ook start. Ik heb het hier over Compound Interest (samengestelde rente) en Passief Inkomen.

Passief Inkomen

“Elk percentage eigendom is zo belangrijk. Het is het waard om ervoor te vechten, met alles wat je hebt. Het is het waard om voor te schreeuwen en slaan. Het is het waard om voor te smeken en kruipen.” – Andrew Wilkinson

Wilkinson is geen gewone ondernemer. Ten eerste is hij ontzettend succesvol. De Canadees is eigenaar in meer dan 100 bedrijven. Ten tweede komt spreekt hij openlijk over hoe lui hij kan zijn en de dingen die hij niet graag doet voor z'n werk. Één van die zaken is het plannen van vergaderingen. Hij is een groot voorstander van 'calendar 0', wat voor hem betekent dat hij niets in z'n agenda heeft staan en zijn dag zo kan inplannen dat het hem plezier brengt.

Het liefst investeert Wilkinson in een onderneming. Wanneer hij er wel voor kiest om zelf iets te starten, staat hij erom bekend dat hij een CEO aanstelt en zich verder niet bemoeit met de dagelijkse gang van zaken van het bedrijf. Om daar te komen, en met die vrijheid te kunnen bepalen hoe en wanneer hij werkt, heeft hij heel veel moeten opgeven.

In zijn quote probeert hij in mijn ogen mee te geven dat elk percentage eigendom ook een percentage vrijheid betekent. Dat is waar het uiteindelijk om draait. Die vrijheid betekent dat je steeds dichter komt bij een situatie waarin je zelf bepaalt hoe je dag eruit komt te zien. Vanaf dat moment kun je oneindig groeien, als ondernemer, investeerder en bovenal als mens.

De kracht van passief inkomen zit in het feit dat je niet veel meer voor hoeft te doen om meer aan inkomen te genereren. Dat geldt natuurlijk niet voor een baan waar je een uurloon verdient, of een service business. Wilkinson heeft dit zelf ook ervaren met zijn eerste business, een design agency. Hoe succesvoller het bedrijf werd, hoe harder hij moest werken om zijn klanten te kunnen servicen.

Er zijn meerdere onderzoeken die uitwijzen dat miljonairs gemiddeld 7 inkomensstromen hebben. Je kunt onmogelijk 7 full- en parttime banen hebben, dus de enige optie is geld verdienen terwijl je slaapt. Financiële vrijheid is voor de meeste van ons goed mogelijk, maar dan dienen we wel de basis hiervan te begrijpen.

Zakenman T. Harv Eker legt dit uit door het volgende te zeggen: “Je bereikt financiële vrijheid wanneer je passieve inkomen je uitgaven overstijgt.”

Het mooie aan deze uitspraak is in mijn ogen de verwijzing naar de verhouding met de uitgaven. Dit laatste wordt door veel mensen vaak vergeten, maar wordt het belangrijkste onderdeel genoemd als het gaat om investeren en de weg naar meer financiële vrijheid. Wat je uitgeeft kun je niet investeren en dus ook niet compounden.

Een Voorbeeld

In Tijd Miljardair schreef ik al kort over het concept Compound Interest. Het stuk was gericht op wat mogelijk het belangrijkste begrip is in ons leven, tijd. Ook in de wereld van investeren is het simpelweg tijd wat het verschil kan maken. Het kost tijd om te werken aan het opbouwen van passief inkomen, en vervolgens kost het tijd om de effecten van Compound Interest echt goed waar te kunnen nemen.

In alles wat we doen duurt het een tijdje voor de effecten zichtbaar zijn. Als mensen zijn we geneigd linear te denken. De moeite en tijd die we in een project stoppen, verwachten we op dezelfde wijze terug te zien in de resultaten. Wanneer dat uitblijft, willen we al snel stoppen omdat de conclusie is dat iets niet werkt. Vaak hebben dingen echter een exponentiele werking, wat betekent dat het langer kan duren voor je resultaat ziet, maar dat het dan wel explosiever is dan verwacht.

Schrijver en gewoonte-expert James Clear, bekend van het boek Atomic Habits, is iemand die gelooft in de kracht van het maken van constante, kleine stappen. Volgens Clear is het voldoende om elke dag 1% beter te worden. Want hoewel je hier op dagelijkse basis misschien weinig van merkt, is het effect aan het eind van het jaar enorm. Dagelijks 1% beter worden betekent dat je aan het eind van het jaar liefst 37 keer beter bent geworden.

Onlangs kwam ik op de website van Tradingview onderstaande specifieke uitleg tegen van de 1% theorie van Clear:

“Vandaag wil ik het graag hebben over het maken van kleine, consequente stappen. En dan met name de kracht van samenstellen en samengestelde rente.

Kleine, constante stappen maken is voor iedereen dé manier, los van je ervaring.

Of je nu nieuw bent met traden, forex doet of crypto, of begint aan een nieuwe hobby.

1.00

De eerste som is simpelweg 1 tot de macht van 365. Dit betekent 1x1x1x1 etc, 365 keer.

In dit geval is het antwoord dus makkelijk, 1.

Maar wat als we daar slechts 1 procent bij doen?

1.01

1% meer dan 1 is 1.01.

Dus als we nu gaan voor 1.01 tot de macht van 365. Dan betekent dit 1.01x.101x1.01 etc, 365 keer.

Reken nu uit. Je komt op 37.8, ruim 37 keer meer dan in onze eerste som! Dat is de kracht van 1% meer.

Elke dag 1% meer doen is een kleine moeite.

Als jij dus elke dag 1% meer kan geven in wat je doet, zal het een enorme impact hebben.

Doe je dit niet, dan zie je geen vooruitgang, en eindig je het jaar op dezelfde wijze als toen je begon. Kleine stappen, keer op keer op keer, leveren hele grote verschillen op. Doe je dit niet, dan krijg je simpelweg niet met dit effect te maken.”

Conclusie

De kracht van Compound Interest in het investeren en andere zaken in het leven dient absoluut niet te worden onderschat. Passief inkomen staat vaak aan de basis van financiële vrijheid, bijvoorbeeld in de vorm van dividend betalingen. Dit inkomen laten compounden en nooit (onnodig) onderbreken is één van de basisregels van miljairdair investeerder Charlie Munger.

Dit op de lange termijn volhouden blijkt in de praktijk heel moeilijk. Enkel het vasthouden van een investering, de zogeheten buy en hold, blijkt voor veel investeerders een lastige opgave. Je dient hiervoor onder meer actief te werken aan de overtuiging die nodig is om op lange termijn vast te houden.

Er komt daarnaast nog meer bij kijken. Voor wie hunkert naar (financieel) succes, kan dit niet snel genoeg gebeuren. Maar zoals alle goede dingen in het leven heeft dit tijd nodig. Het is aan jou om juist het geduld op te kunnen opbrengen en ondertussen verder te gaan met je ontwikkeling. Want al is het vaak niet zichtbaar, de kracht van compounding is aan het werk.

Instant gratification is met de toenemende invloed van technologie in ons leven steeds meer een onderwerp geworden. Zaken als geduld en focus lijken bij veel mensen niet of nauwelijks meer te bestaan. Investeren levert het meeste op voor de mensen die het meeste geduld kunnen opbrengen. Hoe meer je bezig bent met de lange termijn, hoe groter de kans op de financiële resultaten die je in staat stellen te leven zoals jij dat voor ogen hebt.

“Samengestelde rente is het 8ste wereldwonder. Wie het begrijpt... verdient het. Wie het niet begrijpt... Betaalt het.” 

- Albert Einstein

Lees hier meer:

Hoe overleef je een crypto crash