Return to site

Start vandaag nog je eigen Side Hustle

· Sonvela

“The secret to being productive is to work on the right thing – even if it's at a slow pace.” 

– James Clear 

In 2013 besloot ik mijn baan op te zeggen. Acht jaar had ik met veel plezier op kantoor gewerkt. Na 31 jaar in Nederland vond ik het tijd voor een mooi buitenlands avontuur. Ik wist eigenlijk niet wat ik deed of wat ik zou gaan doen. Ondanks dat, voelde ik wel dat ik er klaar voor was. In Rio de Janeiro kon ik aan de slag als gids. Toeristen rondleiden in de favela. Het was een vrij logische eerste stap. 

Ik woonde (tijdelijk) in de favela, sprak onder anderen Engels en het bedrijf was van een vriend. Later, in Mindelo, was ik van plan om gebruik te maken van de groei rond het toerisme in Kaapverdië. Ik kwam op het idee om appartementen te gaan verhuren aan toeristen, maar ook hier als gids aan de slag gaan leek mij leuk om te doen. 

In mijn geval, omdat ik naar het buitenland vertrok, moest ik wel ontslag nemen. In de afgelopen jaren heb ik er vaker aan gedacht hoe ik dat nu misschien wel anders zou doen. Online liggen er ontzettend veel kansen om iets moois op te zetten, met nóg meer gemak dan in 2013. In plaats van in één keer in het diepe te duiken is het een heel goed idee om langzaam, stap voor stap te werken aan je plannen. 

In deze tijd van Remote Work is het een optie om vanuit het buitenland je werk te kunnen doen en, naast het genieten van het avontuur, in je eigen tijd te werken aan je side hustle. Zo kun je bijvoorbeeld een side hustle starten waarbij je anderen toont hoe het werken op afstand vanuit het buitenland werkt. Hier moet je dan natuurlijk wel een verdien model bij kunnen bedenken om er op een gegeven moment inkomen aan over te houden. 

Het opzetten van iets nieuws naast het behouden van je full-time baan neem de druk van het rondkomen weg. Wanneer je als nieuwe ondernemer/investeerder op korte termijn afhankelijk bent van de inkomsten die je ermee binnenhaalt, loop je het risico te blijven hangen in het denken op korte termijn. Dit leidt vaak tot verkeerde keuzes met soms grote gevolgen. 

Succesvol ondernemen/investeren gaat om constant leren en studeren. Dat heeft in de meeste gevallen nu eenmaal veel tijd nodig. Het is zeer prettig als je dat kunt doen terwijl je kunt profiteren van de voordelen van een vast salaris. Zo kun je zaken bijstellen wanneer dat nodig is, of andere keuzes maken zonder al te veel financiële gevolgen. 

Een heel mooi voorbeeld van het stap voor stap bouwen van een side hustle is het bedrijf van Aytekin Tank, JotForm. Het bedrijf heeft vandaag de dag miljoenen gebruikers. Maar in de beginjaren zorgde Tank in de ochtenduren, voor hij naar z'n werk vertrok, dat alle Customer Support verzoeken waren afgehandeld. In de avonduren en weekenden ging Tank verder met het werken aan JotForm. 

Waarom een Side Hustle 

We leiden vrijwel allemaal een druk leven. Een full time baan, relatie, gezin, sociale verplichtingen zorgen ervoor dat we nu al moeite hebben met alles wat er moet gebeuren. Het mooie is dat de meeste van ons Tijd Miljardairs zijn, en daarom alle tijd van de wereld hebben voor het realiseren van onze doelstellingen en dromen. Elke dag wat tijd investeren die je bijvoorbeeld afrekt van je social media gebruik, kan het begin zijn van een mooie uitdaging. 

Het starten van een side hustle kan voor jou het begin zijn van meer financiële vrijheid. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot financiële onafhankelijkheid, wanneer het uitgroeit tot een volwaardige onderneming. Op deze manier kun je bijvoorbeeld je pensioen veiligstellen. De kans is groot dat je met een extra inkomensstroom kan ontkomen aan het werken tot na je 70ste. 

Uit onderzoek blijkt dat miljonairs in veel gevallen 7 inkomens genereren. De meeste zijn financieel succesvol omdat ze minimaal 3 verschillende inkomensstromen hebben weten op te bouwen. Wie enkel afhankelijk is van een salaris voor 32-40 uur per week zal het moeilijk vinden om financiële vrijheid te bemachtigen. 

We leven in een tijd waarin het meer dan ooit mogelijk is om te leren, studeren, investeren ondernemen. Dankzij het internet en straks web3 liggen er kansen voor vrijwel iedereen die jaren geleden ondenkbaar waren. Tegelijkertijd verwacht ik toekomstige problemen met pensioenen als gevolg van toenemende inflatie en vergrijzing. 

Wanneer je erin slaagt om passief inkomen te genereren, maakt dit je financieel sterker. Belangrijker is het feit dat je nog steeds voldoende vrije tijd over kan hebben om je verder te ontwikkelen. Door je te richten op zaken als software en e-commerce maak je gebruik van moderne technologie waarmee je op termijn zelfs meerdere inkomensstromen kan hebben. 

Investeren als Side Hustle 

Ook het investeren kan een side hustle zijn. Zo kun je ervoor kiezen om te investeren in het idee of onderneming van één van je vrienden of anderen binnen je 'community'. Dit zal in een stroomversnelling raken met de adoptie van web3. Dankzij de ingebouwde 'tokenisatie' die we in de toekomst zullen zien, worden mensen eigenaar en investeerder in plaats van enkel consument. 

Welke keuze je ook maakt, je zal hoe dan ook aan het werk moeten. Vooral in de eerste jaren van iets nieuws zal je hard moeten werken, maar in deze tijd moet je met name leren om slim te werken. Daar komen de beste resultaten uiteindelijk vandaan. Elke dag weer moet je proberen om een stap te zetten in je ontwikkeling. 

De kracht van volhouden bepaalt in veel gevallen of iemand succesvol kan worden of niet. Juist op momenten dat het tegen zit en je niet vooruit lijkt te komen, is het zaak om gewoon door te blijven gaan. In tegenstelling tot wat je online treft, via bijvoorbeeld een kanaal als YouTube, lukt het de meest mensen niet om binnen hele korte tijd veel geld te verdienen. 

Wat jammer is aan al die 'wilde verhalen', is dat het mensen ontmoedigt bij wie de zaken zich op een normaal tempo ontwikkelen. Ook binnen de crypto wereld zie kom je heel veel verhalen tegen van mensen die in hele korte tijd een fortuin verdienen. De waarheid is dat slechts een klein groepje er in slaagt om het verdiende geld ook op de langere termijn te behouden. 

Of je nu kiest voor het starten van een eigen onderneming, of besluit te gaan investeren, wees realistisch in je verwachtingen. Alles is mogelijk, je kunt alles bereiken wat je voor ogen hebt. Niets garandeert je echter dat dit net zo snel zal gebeuren als in de voorbeelden die je elders ziet. De volgende zaken vergroten je kansen op succes: 

Stop met vergelijken 

Het gevaar van altijd denken dat je achterloopt ten opzichte van anderen, is dat je al snel het gevoel krijgt dat je iets verkeerd doet. Dit zorgt vaak voor onterechte conclusies. 

Online valt er heel veel te leren van anderen, maar wees voorzichtig met vergelijken. Het kan zinvol zijn om je eerste halfjaar te vergelijken met dat van een ander om er iets van op te steken, maar kijk uit dat het zich niet op een negatieve manier ontwikkelt. Besef dat velen er op Social Media voor kiezen om alleen de beste momenten te delen, waardoor er een onrealistisch beeld ontstaat van hoe succes eruit moet of kan zien. 

Het ene bedrijf lijkt vanaf dag één een groot succes te zijn, terwijl het andere vele jaren nodig heeft voor de eerste 'grote break'. Wat er bij andere bedrijven speelt, en bij je concurrenten is echter alleen maar afleiding. Wat telt is vooral je ontwikkeling, en het behalen van je doelstellingen onderweg. 

Trek je eigen plan 

Het belangrijkste is dat je gewoon start. Zorg daarna dat je elke dag een nieuwe stap zet in je ontwikkeling en beter wordt. Je eigen plan trekken betekent dat je enkel bezig bent met jezelf en je doelen. Waar doe jij het voor? Wat wil je bereiken en waarom? 

Het mooie is dat jij je side hustle volledig zelf kunt invullen. Van A tot Z bepaal jij hoe het eruit komt te zien, en welke koers je vaart. Dit kan een uitdaging zijn, omdat de meeste van ons erg gewend zijn om vooral te reageren. Vaak doen we dingen zonder dat we goed begrijpen waarom we ze doen. Of we vinden het fijn om te doen wat we bij anderen in onze omgeving zien. 

Het starten van een side hustle is hét moment om steeds de vraag te stellen:“Waarom?”. Deze vraag helpt je bij het vaststellen van zaken die voor jou en niemand anders belangrijk zijn. 

Je circle of competence 

Waar ben jij goed in? Wat zijn dingen die je zo leuk vindt, dat het niet eens uitmaakt of je er voor betaald wordt of niet? Het kiezen van het juiste spel is net zo belangrijk als de energie die je erin stopt. 

Wees daarom ook niet bang om te switchen wanneer blijkt dat je in eerste instantie misschien een andere keuze had moeten maken. Het starten van iets nieuws is een leerproces, en het is niet te laat om een andere kant op te gaan. In de startup wereld zie je bijvoorbeeld een 'pivot', wanneer het bedrijf begrijpt dat het ontwikkelde product niet het juiste is voor de doelgroep. In plaats van hardnekkig doorgaan en de markt negeren of direct stoppen, kiest een startup bij een pivot voor een andere aanpak. 

Iedereen heeft een 'circle of competence'. We zijn allemaal ergens goed in. In de meeste gevallen is dit ook iets wat je erg leuk vindt om te doen. Zo kun je denken aan de lange termijn. Wat zijn zaken waar jij je over 20 of zelfs 30 jaar nog steeds mee bezig wilt houden? Als de focus op een circle of competence voor miljardairs zoals Buffett en Munger werkt, is het zeker die moeite waard om je daarmee bezig te houden. 

De tijd waarin we leven heeft zoveel te bieden. Er is echter net zoveel afleiding als kansen. Je treft online net zoveel 'noise' (herrie) als 'signal' (geluid). Signal laat je zien welke kant je op moet, terwijl noise je enkel afleidt van je bestemming. Het is aan ons om het juiste pad te kiezen, aan ons om die omslag te maken. 

Tijd Miljardair