Return to site

DCA is dé strategie voor succes

· Sonvela

Een aantal jaar geleden dacht ik sterk aan investeren in onroerend goed in Kaapverdië. Ik zat met een hoop vragen, en dus startte ik mijn research op verschillende websites. Één van mijn favorieten was de website Quora. Al snel keek ik ook met veel interesse naar andere markten, zoals de aandelenmarkt. Het feit dat dit een veel passievere manier van investeren is, sprak mij direct aan.

Één van de schrijvers op de website vertelde zijn verhaal, dat ging over investeren in dalende aandelen. Ik weet even niet meer zeker om welk bedrijf het ging, misschien was het Apple. Hij kocht met zijn ontslagpremie een hoop aandelen en bleef daarna kopen.

Dit bleef hij doen, ook wanneer de prijs zakte. Hij bleef vervolgens kopen omdat hij vertrouwen had in het bedrijf en haar toekomstplannen. In deze gehele periode deed hij zijn huiswerk om z'n overtuiging in de investeringen toe te laten nemen. Tijdens de 'crash' van 2008 ging hij nog aggresiever kopen, vanwege wat hij zag als een enorme 'korting' op Apple.

Naast het bestuderen van het bedrijf en de sector waarin het actief was, keek hij ook naar de aandelenmarkt en haar geschiedenis. Zodoende wist hij dat de markt zich weer zou gaan herstellen en dat de sterkste bedrijven het meeste zouden toenemen in waarde. Hij kreeg gelijk.

Dankzij deze strategie bouwde hij niet alleen een portfolio op met veel aandelen, maar hadden deze ook een zeer gunstige gemiddelde aankoopprijs. Op een gegeven moment was hij hierdoor financieel onafhankelijk.

Wanneer je weet dat de markten over langere tijd gezien (dus niet op de korte termijn) hoger gaan, kan je met een DCA strategie in kwaliteitsaandelen (of crypto) voor de lange termijn bijna niet fout zitten. DCA staat voor Dollar Cost Averaging, wat neerkomt op het regelmatig kopen voor een vast bedrag over langere tijd. Het is echter wel zo dat je voortdurend je onderzoek moet doen. Het volstaat niet om bij je eerste aankoop het bedrijf of project te onderzoeken.

“Time in the market beats timing the market.” – Warren Buffett

Een goede investeerder gaat ook op zoek naar invalidatie van zijn of haar thesis. Heb ik iets gemist? Is er een onderdeel wat ik misschien niet goed begrijp? Zakt het aandeel of cryptomunt in waarde naar aanleiding van een verandering in fundamentals, nieuws of emotie in de markt? Op zoek gaan naar invalidatie van je thesis voorkomt dat je oogkleppen op hebt, en enkel ziet wat je wilt zien in een investering. Zo verminder je het risico op verliezen.

De cryptomarkt

Binnen crypto is het belangrijk om onderscheid te maken tussen BTC (en ETH) en verschillende altcoins, vooral wanneer je wilt investeren voor de lange termijn. ETH wordt door veel mensen eigenlijk niet meer als 'alt' gezien, en ik ben daar één van. Het Ethereum platform heeft zo ontzettend veel potentie en maakt een behoorlijk deel nu al waar.

Hoewel aardig wat 'Bitcoiners' vinden dat Ethereum niet gedecentralizeerd is en onder andere daardoor het project niet serieus nemen valt niet te ontkennen dat het niet meer weg te denken valt. Het is onvoorstelbaar hoeveel er inmiddels bovenop het platform wordt gebouwd. DeFi bestaat vrijwel niet zonder Ethereum en ETH.

Ook binnen de altcoin markt bestaan er grote verschillen tussen serieuze projecten met een use case en gebruikers en anderen met niet veel meer dan een gepubliceerde whitepaper. Kies je voor een DCA strategie in de crypto, dan is het heel belangrijk dat je kiest voor projecten met een bepaalde 'track record'.

Het is namelijk niet ongewoon dat projecten nooit meer terugkeren naar een bepaald prijsniveau, of dat het opeens volledig stil is rond een project dat wel een tijdje een bepaalde 'buzz' wist te creëren. Er zijn voldoende verhalen van mensen die investeren in een ICO (lees: speculeren), de prijs vervolgens in een bull market zien vertienvoudigen, om daarna toe te kijken hoe de prijs instort en het project verdwijnt.

DCA is voor de gemiddelde investeerder de beste oplossing omdat je uitgaat van een thesis, een plan hebt en deze consequent uitvoert. Je bent niet bezig met het 'timen' van de markt en het bepalen van een top en/of bodem. Je energie kun je daarom gebruiken voor het continue bevestigen van je investeringsthesis.

Een voorbeeld

Op 16 juli ('21) publiceerde Twitteraar @RoundlyX een image van het resultaat van een DCA strategie in BTC, uitgevoerd over een geheel jaar tot die dag. Het resultaat? $11 aankopen in BTC elke twee weken zou zorgen voor een winst van 59%, zelfs met de correctie! Ter vergelijking keek hij ook even naar Goud: dezelfde uitvoering zou daar zorgen voor een resultaat van -2%.

Het mooie aan een DCA strategie is dat je bijna automatisch aan een goede gemiddelde instapprijs komt, zonder dat te proberen. Voor de gemiddelde investeerder geldt dat hoe je minder je actief bent in de markt, des te minder je fouten kunt maken. Hoewel de fouten die je maakt altijd leerzaam zijn en je uiteindelijk een betere investeerder maken, is het beter om je ego thuis te laten en zaken zo simpel mogelijk te maken.

In 2020 kocht ik CHZ (Chiliz) voor nog geen cent per coin. Het project sprak me aan vanwege het feit dat het bedrijf actief is in de sportwereld, en al vrij vroeg partners als Barcelona en Juventus had weten te strikken. In plaats van het ontwikkelen van een diepgaande thesis én een DCA strategie, besloot ik hier en daar de munt te 'traden'. Dus kopen wanneer hij zakt en verkopen wanneer hij stijgt. Lijkt vrij simpel en makkelijk. Dit ging ook redelijk goed, en is ook niet waar het fout ging.

Het ging fout op het moment dat ik me (wederom) niet hield aan een vooraf gemaakt plan mbt CHZ. Ik had gedacht dat de munt het eens tot € 0,50 zou kunnen schoppen, en had daarom besloten ondanks het traden een minimum van 2.500 CHZ te behouden. Dat gebeurde uiteindelijk niet, ik leit me meeslepen door andere alts die op dat moment harder en sneller gingen.

Toen CHZ tot stilstand kwam bij een nieuwe ATH, ging het om liefst € 0,70 (!). En ik had daar maar een heel klein stukje van mee kunnen pakken. Toen CHZ namelijk erg aan het stijgen was, hield ik me wel aan een andere regel: het niet achterna jagen van een 'pump'. Door het spelen van een spel wat in mijn geval vooral het resultaat van mijn ego was, en het niet volgen van het plan, miste ik dus een 70X.

Begin je dus pas met investeren, denk dan na over het volgende:

  • Wat is je thesis?
  • Hoe vaak, met welk bedrag en hoe lang pas je DCA toe?
  • Wat is/zijn je verkoop targets?

We zijn vaak geneigd om zaken lastiger te maken dan nodig. Dit wordt in de meeste gevallen gevoed door ons ego. Bij het investeren komt ook heel vaak veel emotie kijken, waardoor de juiste keuzes maken nog moeilijker wordt. Hou het daarom zo simpel mogelijk. Dat levert je uiteindelijk het meeste op.

Lees hier meer: