Return to site

Starten met investeren in crypto

· Sonvela

Als crypto investeerder praat ik graag met vrienden die geïnteresseerd zijn in de sector of de verschillende ontwikkelingen rondom diverse projecten. Soms krijg ik interessante vragen van mensen in mijn omgeving aangezien ik al enkele jaren zeer veel tijd wijd aan het bestuderen van zaken in de blockchain wereld.

Onlangs had ik een reeks hele leuke gesprekken met vrienden, en probeerde ik zo duidelijk mogelijk mijn kijk op zaken aan ze door te geven. Dit in de hoop dat het de keuzes die zij moeten maken vereenvoudigen, en dat het aansluit bij de manier van investeren (en soms speculeren) die het beste bij ze past.

Ik ben erg blij met de ontwikkeling die ik zie in mijn omgeving van steeds meer mensen die interesse hebben in investeren. Daarbij gaat er een nieuwe wereld open van de laatste tech en applicates en de invloed die deze kunnen hebben op onze toekomst.

Eerder schreef ik over hoe investeren je leven kan veranderen (link). Wanneer mensen aan de slag gaan met een idee voor de toekomst en zich dus richten op de lange termijn, is het belangrijk dat een ieder zich verdiept in de sector waarin geïnvesteerd wordt. Daarnaast dien je natuurlijk ook een hoop informatie in te winnen over het specifieke project waarin je gaat investeren.

De kennis die je voor en tijdens je investering opdoet, is van belang om over de lange termijn vast te kunnen houden. In de wereld van de crypto is er zoiets als de term FUD, een acroniem voor Fear, Uncertainty en Doubt. Vertaald staat FUD voor Angst, Onzekerheid en Twijfel.

Een gebrek aan kennis zal ervoor zorgen dat je bij berichten die de crypto gemeenschap als FUD beschouwt serieus neemt, en je keuzes zelfs baseert hierop. Dit kan ertoe leiden dat je verkoopt naar aanleiding van een negatief bericht, terwijl er achteraf blijkt dat het ging om onjuiste informatie.

Een recent voorbeeld van FUD wat ertoe heeft geleid dat veel nieuwe Bitcoiners verkochten had te maken met de nieuwsberichten rondom het energieverbruik van de mijners. Al jaren zijn er mensen die verkondigen dat het mijnen van Bitcoin erg schadelijk is voor het milieu, en deze berichten krijgen om de zoveel tijd erg veel aandacht in de mainstream media.

Daar kwam nog eens bij dat Elon Musk zich op Twitter liet horen, en aankondigde dat Tesla een stop zou zetten op het aannemen van BTC als betaalmiddel voor Tesla auto's tot meer duidelijk is als het gaat om het energieverbruik bij het mijnen van Bitcoin.

De mensen die op deze berichten reageerde en daarop besloten te verkopen zijn veelal mensen die op of rond te top kochten een aantal maanden geleden. Dit betekent dus dat zij met verlies hebben verkocht uit angst dat BTC nog lager zou gaan vanwege de negatieve berichten en de kans dat deze berichten wel een zouden kunnen kloppen.

In mijn gesprekken met (beginnende) investeerders komen onderstaande onderwerpen steeds terug. Dit zijn een aantal van de belangrijkste zaken die ik probeer mee te geven aan mensen in mijn omgeving die graag met crypto willen starten.

Sparen vs Investeren

De meeste van ons zijn opgevoed met het idee dat we moeten sparen. Hoewel dit zeker niet fout advies is, leven we in andere tijden. Waar je vroeger een mooie rente van 2,5% kreeg bijgeschreven, kan het tegenwoordig zelfs geld kosten als je dit op een spaarrekening hebt staan. Daarnaast is het zo dat we inmiddels meer weten over hoe inflatie zorgt dat we, vooral op de langere termijn, minder van ons eigen geld over houden.

Sparen is een goed begin, maar zal er zeker niet meer voor zorgen dat je stappen maakt naar een meer financieel onafhankelijke situatie. Hiervoor zul je toch echt met investeren moeten starten. Dit betekent niet dat je direct 'all-in' hoeft te gaan. Een mooie balans nastreven tussen sparen en investeren is vooral in het begin een goede aanrader.

Bepaal eerst hoeveel geld je beschikbaar hebt om te gaan investeren. Het is niet aan te raden om al je geld in crypto te beleggen. Kijk naar het bedrag dat je momenteel hebt, en bepaal hoeveel ervan het beste op een spaarrekening kan blijven staan. Dit is voor een ieder anders, en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je kinderen, een eigen woning?

Heb je een noodpotje voor wanneer er iets kapot gaat in huis? Allemaal belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden. Je crypto kun je altijd erg makkelijk en snel verkopen, maar je loopt wel het risico dit te moeten doen wanneer het niet gunstig is.

Korte vs Lange termijn (Speculeren vs Investeren)

Iedereen wilt snel geld verdienen. Helaas werkt dit in de praktijk vaak niet zo. En de mensen die snel veel geld weten te verdienen in de crypto wereld geven het in veel gevallen weer net zo snel terug aan de markt. Je kunt beter een plan uitstippelen voor de lange termijn, en een strategie als DCA uitvoeren. DCA staat voor Dollar Cost Averaging, en betekent dat je op vaste dagen voor vaste bedragen wat aan BTC koopt.

Zonder te kijken naar hoe BTC het doet in de markt, bepaal je bijvoorbeeld wekelijks voor € 50 aan BTC te kopen. Dit werkt voor de meeste mensen veel beter dan proberen de top en de bodem te bepalen op momenten dat je koopt en verkoopt. Mensen die instappen met een visie voor de lange termijn doen het vaak veel beter dan mensen die snel veel geld hopen te verdienen.

Portfolio Constructie

Je hebt besloten te gaan investeren in crypto. Maar nu is de vraag wat je het beste kunt kopen? Kies je bijvoorbeeld volledig voor BTC of zijn er alt coins die je interessant lijken? En welk percentage van je portfolio hou je in cash? Hele belangrijke vragen die je voor jezelf duidelijk moet kunnen beantwoorden.

BTC wordt gezien als de meest 'veilige' keuze binnen de crypto. Het is de bekendste van de cryptocurrencies, en bestaat ook het langst. Het is in de meeste gevallen BTC die de markt leidt. Wanneer BTC daalt, dalen andere cryptomunten vaak sneller. Zo daalde veel alt coins (zelfs de sterkere projecten) in de meest recente correctie 2 of 3 keer zoveel als BTC.

Er valt veel geld te verdienen door in de juiste alt coins te investeren maar dit brengt dus ook de nodige risico's met zich mee. Zorg dat je altijd je onderzoek doet voor het investeren in een nieuwe alt coin, en blijf het project bestuderen na het instappen. Vooral wanneer je van plan bent om nog meer geld in het project te investeren.

Er zijn alt coins die nooit herstellen van een bepaalde correctie of daar jaren over doen. Hoewel we dit ook met BTC hebben gezien, was het in dat geval een kwestie van tijd. Bij een hoop (kleinere) alt coins uit 2017/2018 is het echter zo dat deze spoorloos zijn verdwenen. Onderzoek op GitHub liet zien dat er vele projecten waren zonder activiteit, die ondertussen dus gewoon waren opgegeven.

Voorbeeld van een portfolio:

  • BTC 50%
  • ETH 20%
  • Alt coins (overige) 20%
  • Cash 10%

Dit is enkel een eenvoudig voorbeeld van hoe een portfolio eruit kan zien. Sommige mensen willen meer BTC exposure, anderen minder. In bovenstaand voorbeeld noem ik ETH apart. De discussie of ETH wel of niet een alt coin is wordt nog steeds veel gevoerd. Ik zie het inmiddels niet meer als een alt coin maar steeds meer als een gelijkwaardige 'concurrent' van BTC. Hierover later meer :)

Bepaal je Targets

Welke visie heb je voor je toekomst? Waarom start je eigenlijk met investeren? Wat je wilt bereiken met je investering zal uiteindelijk bepalen welke keuzes je maakt. Vandaar dat dit voor jezelf helder moet zijn, en je moet beseffen dat je keuzes dient te maken die aansluiten bij wat je nastreeft.

Het is bijvoorbeeld erg lastig wanneer je zegt te investeren voor de lange termijn en vervolgens bij elke correctie van de markt in paniek je crypto verkoopt. Een investeerder voor de lange termijn, waar BTC zeer geschikt voor is, is gebaat bij het doen van voortdurend onderzoek en een simpele DCA strategie.

Targets stellen zijn belangrijk, of je nu voor de lange termijn of kortere termijn investeert. Het is goed om verschillende targets op diverse levels te hebben zodat vooraf duidelijk is hoe en wanneer je winst gaat boeken. Laat je dit na, dan kan het zijn dat je mooie kansen laat liggen en uiteindelijk veel lager verkoopt, en misschien wel zelfs met verlies.

De targets die je opstelt, maar ook andere keuzes die je maakt zijn mede afhankelijk van de skills die je hebt. Traders, mensen die aan de hand van charts en technische analyse constant op de markt kopen en verkopen, kunnen aan de hand van deze skills een hele andere aanpak hanteren. Zo kreeg ik een tijd geleden van een vriend de vraag of hij DOGE moest kopen.

Ik raadde het af, gezien hoe snel de coin kan stijgen en weer dalen. Kort na ons gesprek stuurde ik hem een bericht met de update van DOGE: – 50% (!). Dit betekent niet dat een munt als DOGE kopen altijd een slecht idee is. Er valt zeer goed mee te verdienen. Maar, zoals ik ook tegen mijn vriend zei, je moet wel erg goed weten wat je doet. Als jij goed het spelletje mee kunt spelen van instappen en uitstappen op het juiste moment, ga ervoor.

Is dit niet het geval, kijk dan naar een andere manier van investeren in deze markt. Een speelwijze die veel minder weg heeft van speculeren in een markt die in bepaalde fases veel mensen trekt die snel veel geld willen verdienen. Zorg er altijd voor dat je je geld zoveel mogelijk beschermt, ook wanneer het gaat om kleinere bedragen.

Lees hier meer: