Return to site

Sonvela Project Update

Q1/Q2 2021

· Sonvela

Anders dan in Q3 en Q4 van 2020, die beiden gevuld waren met diverse activiteiten en gepubliceerde interviews/blogs, heb ik mij in de eerste maanden van 2021 vrijwel alleen bezig gehouden met het investeren in en het managen van mijn cryptoportfolio.

De update voor Q1 en Q2 is dan ook direct een update voor mijn huidge partners. De twee heren, beide onderdeel van een fantastische vriendengroep met jongens die elkaar al vele jaren kennen, zijn deelnemers aan mijn investeringen in de cryptowereld.

In de toekomst hoop ik met een veel grotere groep te kunnen werken, en wil ik jongens uit onze vriendengroep toevoegen aan het bestuur van Sonvela. Ik heb inmiddels meerdere gesprekken gevoerd met geïnteresseerden, en ben ervan overtuigd dat we binnen een aantal jaar kunnen spreken over een investeringsgroep waarmee we samen met jonge ondernemers in Kaapverdië kunnen werken aan een mooie toekomst.

Het investeren in crypto is grotendeels een manier om de eerste investeringen in Kaapverdië te kunnen realiseren zonder daarbij te veel afhankelijk te zijn van (nieuwe) partners. Het is daarnaast een ideale manier om veel meer te leren over investeren én blockchain. Voor verschillende use cases uit de blockchain wereld zie ik dan ook een toekomst in Kaapverdië.

Voor nu ben ik bijzonder trots op het huidige partnerschap en erg blij met de steun en het vertrouwen. Ik werk dagelijks hard aan mijn ontwikkeling als investeerder om zodoende dit vertrouwen terug te kunnen betalen. Ondanks de behoorlijke klap die de cryptomarkt in de afgelopen tijd heeft moeten incasseren, groeit mijn geloof in BTC, crypto en blockchain tech met de dag.

Het begin van 2021

Januari startte op fantastische wijze. BTC ging als een raket nadat het in 2020 de ATH (all time high) van zo'n € 17.000 had gebroken. Hier hadden velen uit de cryptowereld drie jaar op gewacht. In no-time zagen we hoe BTC na het verbreken van de oude ATH zelfs verdubbelde in waarde.

En dan was er ook nog eens het nieuws van Tesla, het bedrijf van Elon Musk. Tesla had gekozen voor een haast onwerkelijke investering in Bitcoin van liefst $1.5B (!). Hoewel de bevestiging van de investering geweldig was, kwam het nieuws voor mij niet als een verassing. Op Twitter was er namelijk al een gesprek waar te nemen tussen Elon Musk en Michael Saylor.

MicroStrategy CEO Michael Saylor had al in Q4 van 2020 een deel van de 'balance sheet' van het bedrijf omgezet in BTC, in een poging de waarde hiervan te beschermen tegen inflatie. Saylor kan als geen ander uitleggen waarom hij inmiddels miljarden aan reserves van het bedrijf heeft omgezet in BTC.

Saylor had eind 2020 oa door de vele geweldige podcast interviews de aandacht getrokken van een hoop grote CEO's en investeerders. Begin februari organiseerde hij voor duizenden geïnteresseerden een online conferentie, waarin hij onder meer deelde hoe MicroStrategy voor vele miljoenen aan BTC had gekocht en hoe anderen dit proces kunnen volgen.

Het luisteren naar één van de vele interviews met Saylor (te vinden op YouTube) is dan ook een absolute aanrader.

Fouten

In een periode als deze, wanneer BTC 'consolideert' en zich enkel beweegt tussen de $30K en $35K, is er voldoende tijd om oude beslissingen te evalueren. De grote vraag is hier of ik er goed aan heb gedaan om niets van mijn BTC te verkopen in de afgelopen maanden, en juist bij verschillende dips toe te voegen aan mijn portfolio.

Hoewel ik (als sinds 2019) een target van € 100.000 per BTC heb vastgesteld, ervaar ik nu waar je tegenaan kan lopen wanneer je geen plan voor 'profit-taking' onderweg. Ben je een bewuste Hodler, dan neem je de volatiliteit van BTC voor lief. Je weet dat de waarde van je portfolio behoorlijk kan fluctueren, maar je kunt je dit veroorloven en/of bent enkel bezig met de lange termijn.

Ik ben echter voor een deel een Hodler, omdat ik ook op de korte termijn winst moet kunnen maken ivm mijn levensonderhoud en andere plannen. Ondanks dat ik dit natuurlijk al wist, heb ik tijdens (of voor) de maanden van de aanzienelijke prijsstijging van BTC geen duidelijk plan geformuleerd. Hierdoor bleef wat ik aan het doen was vrij vaag, met enkel de target van € 100.000, en mede hierdoor bleek ik vatbaar voor emotioneel handelen.

Met BTC boven de € 50.000 had ik het gevoel dat het mogelijk wel tijd werd voor een dip, zoals we tijdens de weg omhoog ook voldoende hebben gehad. Een behoorlijke correctie heb ik echter nooit serieus overwogen, terwijl het juist belangrijk is om voor verschillende scenarios te plannen. Gevangen in de emoties van de 'up only' markt, kocht ik bij elke dip dus bij en nam ik nooit de tijd om goed na te denken over het omzetten van kleine beetjes BTC in €, om zo steeds een beetje winst 'echt' te maken.

Of een markt vanaf een bepaald punt omhoog gaat of omlaag weet niemand, zelfs de beste TA's (technical analysts) kunnen dat niet garanderen. Wat wel een feit is, is dat je bijvoorbeeld op een bepaald moment 10,20 of zelfs 30% winst hebt staan. Nogmaals, het is vooral afhankelijk van je financiële situatie en je doelstellingen, maar het is heel verstandig om in deze situaties ten minste goed na te denken over de winst van je trade/investering.

Hoe nu verder

Wat je vaak ziet bij mensen die de top kopen in een bepaalde markt, of bij de mensen die onderweg nalaten om winst bij te schrijven, is dat er vervolgens de overtuiging ontbreekt om vast te houden tijdens een correctie. Vooral nieuwe investeerders krijgen hier vaak mee te maken wanneer die instappen in een hype fase. On-chain BTC analysten hebben geconcludeerd dat dit ook nu weer het geval was, en konden zien dat er in de afgelopen weken veel coins van nieuwe investeerders naar oude Hodlers gingen. Dit wil zeggen dat analyse van de blockchain duidelijk maakte dat nieuwe investeerdes (in paniek) de BTC die zij onlangs hadden gekocht maar al te graag wilden verkopen, en dat oudere meer ervaren investeerders deze opkochten.

De afgelopen maanden waren ook de maanden van de 'FUD'. Dit betekent Fear, Uncertainty and Doubt. De term wordt gebruikt wanneer er onwaarheden of incomplete informatie wordt verspreid over Bitcoin en andere blochchain projecten om de ontwikkeling hiervan te verstoren. 2021 liet bijvoorbeeld zien wat er staat te veranderen met de entree van steeds meer instutionele investeerders, die het gewend zijn bepaalde spelletjes te spelen.

In de wereld van institutionele investeerders komt het regelmatig voor dat kantoren geruchten verspreiden over een beursgenoteerd bedrijf. Dit doen ze omdat ze hebben gekozen voor een short position, waarbij ze gokken op een daling van de koers. Om deze prijs te beïnvloeden kiezen kantoren er soms voor om negatieve berichten te verspreiden in de media. Zo was er de CEO van een firma, die aangaf dat de prijs van BTC in de toekomst wel eens $400.000 zou kunnen gaan halen. De prijs van BTC bleef rond de periode van dit interview flink stijgen, en toen bleek ook nog eens dat de firma door omstandigheden nog niet tot kopen kon overgaan. En dus sprak de CEO zich in de media snel uit over een te verwachten correctie van BTC tot zo'n $20.000.

Naast deze 'truc' om de markt te beïnvloeden hebben we ook te maken gekregen met de ontwikkelingen rond Tesla, waarvan werd beweerd dat zij inmiddels weer alle BTC zouden hebben verkocht. En er was weer eens nieuws over hoe mileuonvriendelijk het 'minen' van BTC is, wat een reden was voor Musk om de aanschaf van een Telsa met BTC voorlopig stop te zetten. Musk gaf toe dat Tesla bij wijze van experiment 10% van de BTC holdings heeft verkocht, maar daar lijkt het bij te blijven.

Een ander voorbeeld van hoe negatieve berichtgeving de markt kan beïnvloeden kwam uit China. Vele miners daar waren verplicht te stoppen met de activiteiten, iets wat werd opgelegd door de overheid. Terwijl er diverse mediakanalen voorspelden dat dit problemen op zou leveren voor het netwerk en ook de prijs van BTC, was de community blij met het nieuws uit China. Volgens velen uit de industrie is dit juist de kans om ook het minen van BTC verder te decentralizeren.

Conclusie

De overtuiging om ook in mindere fases vast te houden komt voort uit de kennis die je hebt over je investering. Dagelijks ben ik bezig met het leren van nieuwe zaken op het gebied van blockchain. Het is een zeer interessante sector waarin ontzettend veel gebeurd. Veel projecten geven ons echt een blik op hoe de toekomst er voor ons uit gaat zien.

Hoewel FUD onderdeel van het spel is, en het aan mij ligt om dit te onderzoeken, was er gelukkig ook goed nieuws in de afgelopen tijd. Zo is BTC in El Salvador een legaal betaalmiddel. Ook in Paraguay wordt momenteel hard gewerkt aan het wetsvoorstel dat daar in de kamer moet worden gepresenteerd en er zullen mogelijk snel andere Zuid-Amerikaanse landen volgen.

De afgelopen twee maanden zijn voor mij een uitstekend voorbeeld van hoe een markt en de 'fundamentals' van een investering soms totaal niet rijmen. Terwijl BTC nog steeds bijna 50% lager staat dan zijn ATH van april dit jaar, zijn er erg veel positieve ontwikkelingen waar te nemen en dat lijkt voorlopig niet te stoppen. Het nieuws van El Salvador is volgens kenners een eerste stap naar een wereld waarin BTC zelfs dé reserve currency van de wereld zou kunnen worden.

De On Chain analysten die de gebeurtenissen op de blockchain onderzoeken zijn overtuigd van het feit dat we in een 're-accumulation' fase zitten, wat betekent dat we snel weer de weg omhoog gaan inzetten. Ik zelf geloof in een hele sterke tweede helft van 2021, en sta nog steeds achter mijn target van (minimaal) € 100.000. Duidelijk is wel dat ik nu een andere strategie zal gaan uitvoeren, waarbij ik geleidelijk m'n winst zal pakken tijdens de klim naar boven.

Het is voor nu even afwachten wanneer BTC zich gaat herstellen, maar ik twijfel er niet aan dat dit zal gaan gebeuren. Ik heb eerder meegemaakt dat BTC maanden vrijwel niets doet, om daarna als een raket in waarde toe te nemen binnen korte tijd. Ik verwacht ook nu een zeer explosieve beweging na maanden van consolidatie.