Return to site

BTC vs Onroerend Goed

· Sonvela

Zo'n 3 jaar geleden besloot ik dat het tijd was om mijn werk naar een hoger plan te tillen. Ik was al enige tijd werkzaam voor diverse cliënten binnen de toerisme sector. Dit waren eigenaren van verschillende B&B's in Kaapverdië. Hierdoor was ik zeer bekend met platforms als Booking en Airbnb. In de beginjaren van mijn avontuur in het buitenland hielp ik toeristen met verhuur voor korte termijn.

Vanwege mijn jaren in de sector leek het mij logisch om daar te starten met investeren. Het toerisme in Kaapverdië was nog steeds groeiende, waardoor ik het zag zitten om een eigen portfolio aan appartementen op te bouwen die ik kon verhuren. De gedachte dat ik niet meer mijn werkwijze hoefde te verantwoorden aan cliënten zorgde er voor dat ik enthousiast aan het werk ging om te bestuderen hoe ik dit plan kon verwezenlijken.

Met investeren had ik tot dat moment weinig ervaring. Ik had rond de crypto gekte van 2017/2018 wat kleine bedragen in de crypto gestopt, maar dat was zeker niet serieus. Het ging mij er toen vooral om dat ik beter zou begrijpen hoe het allemaal werkte. Nadat de markt piekte in 2018 ging alles net zo hard weer naar beneden. De interesse in de technologie was er bij mij nog steeds, maar ik wou zien hoe de markt en verschillende projecten zich zouden ontwikkelen.

Quora is de website waar ik vele uren heb gelezen over verschillende vormen van investeren. Ik kon niet geloven dat er zoveel zaken waren waar ik nog nooit van had gehoord. Hoewel ik begon bij onroerend goed, ging mijn interesse al snel uit naar andere vormen van investeren zoals Angel investeren, Venture Capital en toch ook weer crypto.

In april 2019, even terug in Rotterdam, gaf ik een korte en simpele presentatie voor vrienden. Dit was bedoeld om mijn plannen mee te delen, en te kijken of er interesse was om partner te worden.

Naast het gebruik van de grote websites, zou ik me vooral gaan richten op het binnenhalen van reserveringen via mijn eigen (al bestaande) website. Op die manier zou ik geen commissie kwijt zijn, en was er minder concurrentie.

Eén ding was echter al heel duidelijk geworden. Financiering van mijn plannen zou een behoorlijke onderneming gaan worden. Dit brengt mij op punt één van deze analyse:

Democratisering van investeren vs De hoge drempel van financiering

Zonder partners die duizenden euro's konden investeren in mij en mijn plannen zou het moeilijk gaan worden. Ik had namelijk geen werkgever, en geen vast inkomen als zelfstandige ondernemer. Ik kon niet eens aantonen wat ik maandelijks verdiende aan mijn werkzaamheden. Mogelijk kon ik bij verschillende familieleden een mooi bedrag lenen om te starten. Mijn kijk op de zaken begon al te veranderen door het vele lezen. Hierdoor vroeg ik mij al af of onroerend goed wel de beste optie voor mij was.

Ondertussen was ik namelijk wel aan het investeren via een app op mijn telefoon. In de zomer van 2019 vond ik het tijd om serieus aandacht te schenken aan crypto en blockchain. Elke keer dat er wat geld op mijn rekening stond, kocht ik wat BTC. De eerste keer voor ongeveer € 8.300. Het gemak van deze manier van investeren trok me erg aan. De app die ik gebruik heeft een minimum van € 30 bij het kopen van BTC, er zijn apps waar het al kan vanaf een paar euro.

Punt twee heeft te maken met al het werk wat er voor nodig is om succesvol te kunnen zijn. Naast de drempel rond financiering, zag ik al snel hoeveel werk er gaat zitten in onroerend goed.

Zo passief mogelijk investeren vs De vele taken van onroerend goed

Na het vertrek van de huurder uit het appartement van mijn vader, besloot ik te beginnen met het verhuren aan toeristen. Dankzij het vertrouwen van een partner, één van mijn vrienden, kon ik al vrij snel aan de slag. Eerst met het schoonmaken. Toen opnieuw verven. Kleine probleempjes oplossen. Vervolgens het meubileren. Daarna zorgen voor de listing op zowel AirBnb als Booking.

Dankzij mijn ervaring ging dit direct goed. Maar, dit betekent dus opnieuw meer werk. Berichten beantwoorden, gasten opwachten en ontvangen, appartement schoonmaken, administratie verzorgen. Werken doe ik erg graag. Echt met pensioen gaan zal ik waarschijnlijk nooit. Maar ik wil wel werken zoals ik wil werken, en niet zoals ik moet werken.

Investeren is studeren. In mijn ogen moet daar moet je tijd in gaan zitten. Daarnaast in zaken als je strategie, met bijvoorbeeld een exit plan en je portfolio constructie. Wil je als investeerder blijven groeien, dan zijn er altijd zaken die je moet bestuderen om een stap vooruit te kunnen zetten.

Dit is waarom ik zoek naar investeringen die zo passief mogelijk te managen zijn, zodat mijn aandacht kan gaan naar de lange termijn.

Nummer drie gaat om de rol van ons ego in de keuzes die we maken. Dingen simpel houden is vaak juist moeilijk. Daarnaast kan het zijn dat we te weinig rekening houden met de veranderingen die plaatsvinden en hoe die zich in de komende 10-20 jaar zullen ontwikkelen.

De toekomst vs Het verleden

Vandaag zijn er nieuwe kansen voor investeerders. Je gehele portfolio kunnen managen via een app op je telefoon kon een aantal jaren geleden nog niet. Wat crypto betreft, het vertrouwen erin ontbreekt nog, als is dit snel aan het veranderen. Bij de meeste mensen is de kennis is er niet. Onroerend goed is vertrouwd, we weten wat we eraan hebben. Dit zal ook zeker niet gaan veranderen, onroerend goed is en blijf één van de beste manieren om jezelf te beschermen tegen toenemende inflatie.

Vanuit het verleden denk ik dat onroerend goed altijd een grote rol heeft gespeeld in het bepalen en uitstralen van je status. De buurt je woont zegt al meteen iets over wat je mogelijke salaris is, en wat je woning heeft gekost. Met onroerend goed kan je wijzen en zeggen: “dat daar is van mij”. Een app op je telefoon met een sterke portfolio draagt niet direct bij aan je status, of je moet wat hebben verkocht voor de aankoop van een mooie, nieuwe en snelle auto.

Als mensen zijn we nu eenmaal gevoelig voor status, maar je moet je erg bewust zijn van de risico's die dit soort spelletjes met zich mee brengen. Het is het niet waard om hiervoor je financiële toekomst te riskeren, of je gezondheid. Zo zie ik mensen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt, maar die gebukt gaan onder veel stress vanwege de bezittingen die ze hebben. Onze (toekomstige) bezittingen dienen rust te brengen, niet meer stress. Zeker wanneer je een bepaalde leeftijd hebt bereikt.

Tegenwoordig kun je BTC als onderpand gebruiken voor leningen, waardoor je je BTC niet hoeft te verkopen maar er toch van kan leven. Het idee hierachter is dat de kosten voor je lening vrijwel alijd lager zullen liggen dan de toekomstige waarde van je BTC. Wanneer je het hebt over crypto als mogelijke onderpand, wordt misschien duidelijker waarom er een vergelijking kan worden gemaakt met onroerend goed als investering. In de toekomst zal dit veel logsicher zijn.

Conclusie

Hoe alles zich in de komende jaren zal gaan ontwikkelen moet moet nog blijken. De theorie rondom BTC als investering is dat het na de goud markt ook een 'concurrent' zal gaan vormen van de onroerend goed markt. Door de waarde van de huidige markt te vergelijken met dat van goud, de aandelenmarkt, en de onroerend goed markt, komen analysten op toekomstige BTC prijzen van vele miljoenen uit!

Dit schrijven gaat niet om het kiezen tussen BTC en onroerend goed als betere Store of Value (SOV – het stallen van waarde). Goede investeerders zullen inzien dat ze allebei thuishoren in een portfolio. Het neerzetten van een dergelijke analyse zorgt ervoor dat je de diepte induikt, en zo ontdekt wat je wel of niet goed begrijpt. Het zorgt ervoor dat je ziet waar er gaten zitten in je thesis, zodat je verder kan studeren om die gaten te dichten.

Uiteindelijk is de keuze die je maakt persoonlijk, en afhankelijk van wensen, plannen, mogelijkheden, interesses etc. Elke situatie vraagt om een andere aanpak. Wie nu investeert in onroerend goed doet er goed aan om zich te verdiepen in BTC. Wie nu BTC bezit doet er goed aan om de onroerend goed markt te bestuderen als investeringsoptie. Als investeerder zaken uitsluiten zonder diepgaand onderzoek is één van de grootste fouten die je kunt maken.

MicroStrategy CEO Michael Saylor noemde een tijdje geleden in een interview BTC 'digital property'. Bij velen, ook bij mij, zorgde deze simpele uitspraak voor een nog beter beeld van de potentie van BTC als investering. Hoewel ik heb geprobeerd om dit stuk neutraal te schrijven, denk ik dat het duidelijk is waar mijn voorkeur naar uit zou gaan als het gaat om de balans in mijn portfolio. Het is overigens niet alleen BTC of andere crypto waar ik geïnteresseerd in ben. Ook andere digitale opties zoals dividend aandelen spreken mij heel erg aan.

Elke dag dat ik bezig ben met het bestuderen van BTC, crypto, blockchain en de toekomst, raak ik overtuigd van de kracht van BTC als investering ten opzichte van andere opties. De reden waarom we investeren is om geld verdienen. Geld levert ons tijd op. Tijd is het belangrijkste wat we hebben, en naast gezondheid het enige wat we niet kunnen kopen of terug krijgen. Dit maakt uiteindelijk voor mij het verschil in deze analyse. Ik wil de absolute vrijheid om met mijn tijd te doen wat ik wil.

Lees hier verder: