Return to site

Sonvela Project Update

Q4 2020

· Sonvela

Dit is de tweede update over de voortgang van het Social Impact Investing project van Sonvela. Met deze update, voor iedereen beschikbaar, wil ik jullie zo goed mogelijk informeren over de gang van zaken rond dit unieke concept. Elk kwartaal kun je lezen en zien welke stappen er zijn gemaakt, en op welke wijze ik naar de doelen toe werk die zijn omschreven.

In Q3 kwam het project echt tot leven vanwege de connecties die ik maakte, en de vele gesprekken en interviews die ik voerde met verschillende Kaapverdiaanse ondernemers. Het is altijd een bijzonder gevoel wanneer iets start in je hoofd, om het vervolgens langzaam te zien ontwikkelen in iets tastbaars.

Na een aantal maanden van veel nadenken en het bestuderen van nieuwe onderwerpen, was Q3 ook het kwartaal waarin ik voor het eerst begon te communiceren over mijn ideeën en doelen rond hetc project. Die eerste stap zetten kan soms best eng zijn, maar ik ben altijd van mening geweest dat het goed is om je doelen met de wereld te delen. Hoe meer ik dat doe, voelen dingen echter aan en zo wordt mijn visie voor de toekomst van dit project steeds scherper.

Deze updates dienen daar ook zeker voor. Het dwingt me te werken alsof ik al te maken heb met vele partners, mensen die de kwartaal updates met veel interesse lezen om te zien hoe het gaat met de investeringen die zij hebben gemaakt. Het helpt me ook bij het connecten van wat ik dagelijks doe met het project. Wanneer iets waar ik mee bezig ben onderdeel zou kunnen zijn van een nieuwe update, weet ik dat ik elke dag werk aan de juiste dingen.

Ik kijk nu al uit naar de momenten in de toekomst waarop ik terug kan kijken naar alles wat ik nu schrijf. Het schrijven en publiceren van je ideeën geeft je veel om te evalueren. Het zal me in de toekomst helpen op momenten dat ik het gevoel heb vast te zitten, alsof ik niet vooruit ga. Soms heb je een reminder nodig van hoe ver je bent gekomen, zonder verder na te denken over hoe ver je nog wilt gaan.

2020 zal voor mij altijd het jaar zijn van de transformatie van Sonvela. We hebben geweldig werk verricht in de afgelopen 10 jaar, met natuurlijk Sonvela Arte als grootste en meest invloedrijke project. Ik heb ontzettend veel van deze ervaringen geleerd, en het heeft me veranderd. Het was duidelijk dat Sonvela mee moest veranderen, zodat ik volledig kan blijven geloven in wat we doen.

De wereld is veranderd. Kaapverdië is veranderd. Er is een nieuwe generatie in het land dat kansen kan hebben waar oudere generaties alleen van konden dromen. Maar om gebruik te kunnen maken van de kansen van het Digitale Tijdperk, zullen we tijd en geld moeten investeren in bestaande bedrijven, het opzetten van nieuwe ondernemingen én het ontwikkelen van talent.

Ik hoop van harte je ergens in de komende 20 jaar te mogen verwelkomen als partner.

Communicatie

In Q4 publiceerde ik minder interviews in vergelijking met Q3. Hierdoor was er meer tijd voor het schrijven van verhalen en publiceren van ideeën. In het Nederlands verschenen de volgende stukken op de website:

Nieuwe Interviews

Zoals verwacht, was het vrij moeilijk om tech ondernemers te vinden op de eilanden Maio en Sal. Voor mijn gevoel was het wel erg belangrijk om met ondernemers van deze eilanden te spreken, in welke sector zij ook werkzaam zijn. De interviews zijn een geweldige manier om het werken in een zeer kleine markt (Maio) beter te begrijpen, én die van de pandemie waarin duizenden mensen hun baan kwijt zijn geraakt (Sal).

Ik heb een overzicht gemaakt met daarin alle interviews zodat je makkelijk kunt zoeken naar de interview die je wilt lezen, met daarbij een korte intro. Alle interviews die volgen zullen aan het overzicht worden toegevoegd.

Lees hier meer:

Media

Host Elga van NosAgenda nodigde mij uit voor een leuke Instagram Live. Het was een goed gesprek met een zeer goed voorbereide host. Helaas had ik problemen met mijn internet verbinding, waardoor de connectie regelmatig weg viel. Hoewel het een stuk beter had kunnen verlopen, was ik blij met de kans om het verhaal te vertellen en de aandacht van de kijkers.

Hopelijk kan ik snel weer een interview doen met NosAgenda, om de volgers een update te brengen van het project en de voortgang.

Fari Magazine interview

Fari Magazine is een nieuw initiatief gericht op Black Lifestyle. Sulimar interviewde mij over mijn avonturen en plannen voor de toekomst mbt het Social Impact Investing project.

Lees het hier:

Meetings/Netwerk

Ik had twee meetings met ondernemers die ik eerder heb mogen interviewen:

– Alvinio Gomes, oprichter van Alvis Fotovoltaico

– Erico Pinheiro, oprichter van Prime Botics

Beide meetings waren bedoeld om de bedrijven van de ondernemers beter te begrijpen. In tegenstelling tot de interviews, die gericht zijn op het verhaal van de ondernemers, duiken we in deze meetings in het verdien model, verschillende statistieken en toekomstplannen.

Sinds de meetings plaats hebben gevonden, heb ik regelmatig contact gehad met Alvinio over zijn marketing. Erico en ik hebben afgesproken om elkaar in Mindelo te ontmoeten wanneer ik daar terug ben. Ik zal contact houden met beide ondernemers, en zal ze op de hoogte houden van ontwikkelingen binnen het project.

Leren/Educatie

Pioneer

Studeren en onderzoeken doe ik veel op Twitter en YouTube, en vrijwel altijd solo. Op zoek naar een manier om wat meer verwantwoording af te leggen in mijn dagelijkse werkzaamheden, besloot ik iets nieuws te proberer. Ik deed mee aan een online contest van Pioneer, waar ik wekelijks een update moest indienen. Deze updates werden door andere deelnemers beoordeeld.

Een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je doet wat je zegt te gaan doen, maar ook leuk om te zien wat Pioneer heeft ontwikkeld, en te bedenken op welke wijze dat bruikbaar zou zijn binnen ons eigen ecosysteem.

Pacers

Een Twitter vriendin uit de Kaapverdiaanse gemeenschap wees mij op een kans om deel te nemen aan een educatief programma, de Planethon Pacers. Mijn deelname verzoek werd geaccepteerd, en dus was ik van de partij bij de 4 online sessies in november en december. Mijn favoriete deel van het programma ging over Storytelling, waarbij we zowel Mijn Verhaal als Ons Verhaal moesten schrijven (beide publiceer ik binnenkort).

Bedankt voor het lezen van deze tweede kwartaal update van Sonvela Social Impact Investing. Meld je hieronder aan om deze updates in het vervolg direct in je mailbox te ontvangen.