Return to site

Sonvela Project Update

Q3 - 2020

· Sonvela

Dit is de eerste update over de voortgang van het Social Impact Investing project van Sonvela. Met deze update, voor iedereen beschikbaar, wil ik jullie zo goed mogelijk informeren over de gang van zaken van dit unieke concept. Elk kwartaal kun je lezen en zien welke stappen er zijn gemaakt, en op welke wijze ik naar de doelen toe werk die zijn omschreven.

Het is ontzettend belangrijk dat (vooral) deelnemers maar ook andere geïnteresseerden weten waar er intern aan gewerkt wordt, wie eventuele nieuwe partners zijn en hoe het geld wordt geïnvesteeerd. Er zal een verschil zijn tussen de updates, waarbij de kwartaal updates voor deelnemers specifieker zullen zijn en meer financiële details zullen bevatten.

In de maanden maart en april, tijdens de lockdown in Italië, begon ik met het uitwerken van het idee voor Social Impact Investing. Ik had al besloten dat Sonvela voor de toekomst op een andere wijze verder zou gaan, en niet meer als traditioneel goed doel.

Zo schreef ik al in januari een blog post genaamd 'Shifting from donating to investing' om die ideeën wat meer vorm te geven en te delen met mensen (zie de vertaling van dit stuk onder Communicatie). Tijdens de lockdown kwam het besef dat tech & startups centraal moesten staan hierin, omdat zij een hele belangrijke rol zullen gaan vervullen in de toekomst van ons land.

In een Tweet van begin juli deelde ik voor het eerst in het openbaar mijn plannen voor de komende 20 jaar met Sonvela:

 • De eerste syndicaat/club voor Angel investeerders in Kaapverdië
 • Startup Generator/Incubator
 • Fonds voor micro- en kleine ondernemingen
 • Universiteit en bedrijf van de toekomst voor innovatie

Helpen oplossen van de grootste problemen van Kaapverdië.

Een hele belangrijke stap omdat op deze manier zaken echt goed tot leven komen. Via Twitter leer ik heel erg veel van anderen, zoals de mensen uit Silicon Valley, en kan ik ideeën delen met (vooral) de Kaapverdiaanse gemeenschap in de VS.

Communicatie

In de afgelopen periode publiceerde ik twee vertalingen van artikelen die ik in eerste instantie op Sonvela.com had geplaatst. Van Doneren naar Investeren schreef ik al in januari, en was een eerste vorm van hoe ik het nieuwe Sonvela aan het uitdenken was.

Het tweede artikel schreef ik na een aantal interviews te hebben gedaan, om mijn overtuiging als het gaat om tech & startups als de toekomst van ons land te delen. Het diende in eerste instantie als een antwoord op kritiek vanuit de gemeenschap rondom buitenlandse investeringen en de gevolgen ervan in het toerisme.

Lees hier meer:

In deze eerste fase van het project stonden de interviews met jonge Kaapverdiaanse ondernemers centraal. Voor ons allemaal dé kans om deze groep talentvolle landgenoten te leren kennen, en de uitdagingen waar ze mee te maken hebben te begrijpen. Inmiddels heb ik 10 interviews kunnen publiceren, met ondernemers van verschillende eilanden en uit diverse sectoren.

Momenteel werk ik aan een nieuwe serie interviews, en hoop ik ondernemers van de eilanden Maio, Boa Vista en Sal aan het lijstje toe te kunnen voegen. Hoewel het dan waarschijnlijk niet zal gaan om ondernemers uit de tech & startup scene, blijft het toch erg belangrijk om deze interviews te kunnen doen.

In het interview overzicht vind je alle 10 interviews terug, op volgorde van publicatie, en met een korte intro. Ook de volgende serie interviews zal ik toevoegen aan dit overzicht.

Lees hier meer:

Meetings/Netwerk:

De tijd die ik in de afgelopen maanden op Twitter doorbracht heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het project. De openheid m.b.t de plannen zorgen voor positieve aandacht, en hebben onder meer tot het volgende geleid:

 • Diverse zeer interessante contacten met ervaren ondernemers en investeerders
 • Een Zoom meeting met Minal Hasan, een Silicon Valley VC met meer dan $ 100M onder management
 • Een hele fijne meeting en kennismaking met Ranja.CV, een Kaapverdiaanse organisatie uit de VS
 • Aanmelding Mentorship programma van een Zuid-Afrikaanse ondernemer
 • Zoom meeting met Dauda Barry, ondernemer/investeerder uit de UK, en zelfs een voorstel om samen te gaan werken

Daarnaast is er uit de interviews ook het volgende voortgekomen:

 • Vervolg afspraak met Hilaria Jesus – Gestagrosystem: Bedoeld om haar bedrijf beter te leren kennen, en om te kunnen begrijpen waar zij momenteel staat met haar onderneming. Hilaria volgt momenteel de incubatie van het Unitel Creative Camp, en daarom heb ik met haar afgesproken om binnen een aantal maanden weer een overleg in te plannen.
 • Vervolg afspraak met Alvinio Gomes – Alvis Fotovoltaico (op 28/09): Deze afspraak dient ervoor om vast te stellen waar ik Alvinio eventueel in bij kan staan. Ook hiervoor moet ik eerst meer inzicht krijgen in de stand van zaken binnen zijn onderneming.
 • Vervolg afspraak met Erico Pinheiro – Prime Botics: Nog geen datum vastgesteld voor het overleg maar zal ergens in de komende week plaatsvinden.

Bedankt voor het lezen van deze eerste kwartaal update van Sonvela Social Impact Investing. Meld je hieronder aan (Subscribe) om deze updates in het vervolg direct in je mailbox te ontvangen.