Return to site

Van donaties naar investeringen

· Sonvela

Dit is een vertaling van een Engelstalig artikel die ik publiceerde op Sonvela.com in januari 2020. Het was voor het eerst dat ik deze ideeën op papier zette, en daarom wilde ik dit graag vertalen naar het Nederlands om dit proces met jullie te kunnen delen. Lees verder om te begrijpen waarom ik anders ben gaan denken over mijn oude werkwijze.

Ik heb dit geschreven vanuit m'n ervaringen van de afgelopen jaren. Een reis die heeft geleid tot het verruilen van Nederland voor Kaapverdië, om mijn dromen en passie te kunnen volgen. Het opzetten van Sonvela heeft mij vanaf het begin veranderd, en het besef was er al vrij snel dat ik ook echt in het land moest zijn om te kunnen bereiken wat ik voor ogen had.

Het lijkt in de wereld van de goede doelen neer te komen op goede marketing. Daarom zien we grote poulaire organisaties die de steun krijgen die ze mogelijk niet verdienen, en kleine organisaties die moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Het Sonvela Arte project startte in november 2014 in de wijk Ribeira Bote in Mindelo. Met het project wilde ik de kracht van kunst gebruiken om de buurt te veranderen. Het team en ik waren er op uit om de buurt te kleuren door huizen te verven en 'murals' te creëren met graffiti en portretten.

Aan het begin van het project hadden we een budget van nog geen € 180 (!). Dit was een donatie vanuit mijn werkzaamheden voor Mindelo Apartments. In de maanden voorafgaand aan het project sprak ik onder anderen met de gemeente, Cimpor (cement) en SITA (verf). De reacties waren zeer positief, wat zorgde voor extra vertrouwen. Maar geen van de benaderde partijen waren toen bereid om Sonvela Arte te ondersteunen.

Ik heb erg veel geleerd van deze periode. Ik kwam tot een hele belangrijke conclusie. De manier waarop we dingen deden, op de klassieke manier, deden we het eigenlijk fout. Door volledig te bouwen op andere partijen voor ons bestaan, had ik voor het project juist datgene gecreëerd wat ik probeerde te beïndigen: Afhankelijkheid. Ja, wanneer we donaties ontvingen kon het team aan de slag. En hoe weinig het soms ook was, ik kon ze een dag werk geven én we waren in de buurt aan het investeren. Maar we waren altijd afhankelijk van anderen voor die financiële steun.

Dat moest veranderen. Deze verandering begon met het partnerschap met het Toerisme Project Ribeira Bote. Dankzij deze partnerschap konden we ons werk uitbreiden naar een derde straat in de wijk. Een andere mooie ontwikkeling was dat bewoners zelf begonnen met bijdragen in deze fase. De partnerschap met het Toerisme Project was vanaf het begin één van de belangrijkste pijlers van Sonvela Arte.

Wij ontvingen nu een klein percentage van het bedrag dat bezoekers betaalden voor de tour van de buurt. Het kwam ook voor dat ik zelf de tour uitvoerde, en dan kwam het ook nog eens voor dat we een donatie ontvingen van de bezoekers. Zo werkten we toe naar de duurzaamheid die als doel was gesteld. Helaas zou onze partnerschap niet heel lang duren waardoor we op zoek moesten naar andere oplossingen.

In oktober 2017 hadden we een onvergetelijke ervaring. Dankzij het Kizomba Festival ontvingen wij 33 (!) bezoekers uit Engeland. De groep werd verdeeld in 3 kleinere groepen van 11 personen. Zo onstonden er 3 dagen vol eten, drinken, muziek en meer in de buurt. De gehele straat was schoongemaakt en voorbereid. Er stonden tafels, stoelen en parasols. Het zag er zeer professioneel uit.

Engelse toeristen genieten als gasten van Sonvela

Tegen die tijd wist ik al wat het team in huis had. Maar nu kregen ook de vrouwen in de straat de kans om te laten zien wat ze in huis hadden. Samen organiseerden zij met veel plezier unieke dagen voor de bezoekers, terwijl dit zorgde voor hoognodig inkomen. Het interessante is dat dit deze mogelijkheid normaal gesproken niet zou bestaan in een wijk als Ilha d'Madeira/Ribeira Bote. Het grootste gedeelte van het inkomen vanuit het toerisme wordt logischerwijs verdiend in en rond Morada, het centrum van Mindelo.

Vanaf nu zal de focus van Sonvela (Arte) liggen op investeringen, en niet donaties. We zullen aan het werk gaan om onze eigen kleine ondernemingen neer te zetten, en bestaande ondernemingen in de buurt te ondersteunen. Een ander aspect hiervan zal de fondsenwerving zijn. Mensen zullen in staat worden gesteld om met ons mee te investeren in bepaalde projecten en ondernemingen.

Het idee is dat een grote groep mensen die samen bijvoorbeeld € 50 per persoon investeren, samen duizenden euro's bij elkaar kunnen brengen. Kleine lokale ondernemers kunnen vervolgens de volgende fase van hun onderneming financieren, en dit bedrag terug betalen op het moment dat ze winst beginnen te maken. Wanneer de investering wordt terug betaald, kan de deelnemer ervoor kiezen om zijn of haar bedrag terug te krijgen, of beschikbaar te stellen voor een andere ondernemer.

Een hele andere methode voor een 'goed doel'. Nog steeds met de wens om mensen die hard werken voor een beter bestaan te kunnen ondersteunen bij het bereiken van gestelde doelen. Iets wat in Kaapverdië in veel gevallen met een klein bedrag kan worden bewerkstelligd, maar het ontbreken van de mogelijkheden maken het moeilijk voor mensen om vooruit te komen.

Met deze aanpak hoop ik ook op meer deelname vanuit de diaspora wanneer het aankomt op Community Development in Kaapverdië, wetende hoe belangrijk de invloed van Kaapverdiaanse gemeenschappen uit het buitenland is geweest voor ons land na de onafhankelijkheid.

Deelnemen aan onze investeringen? E-mail mij vandaag nog: