Return to site

Interview Overzicht

Sonvela Social Impact Investing

· Sonvela

Toen ik ergens in de maanden maart/april begon met het uitwerken van ideeën voor het Social Impact Investing project bedacht ik me dat het interviewen van jonge talentvolle Kaapverdiaanse ondernemers een goede manier zou zijn om onderzoek te doen naar de markt.

Via verschillende social media kanalen volgde ik met veel interesse al wat er speelde rondom jonge startups en bedrijven, en zodoende kon ik een aantal van deze ondernemers benaderen met het plan voor een serie interviews over de tech & startup scene in Kaapverdië.

Het is een hele goede zet gebleken om dit project op deze manier te starten. Het heeft mij in staat gesteld om deze groep jonge mensen beter te leren kennen, en de uitdagingen die zij treffen beter te begrijpen. Erg interessant is bijvoorbeeld om te horen hoe de ideeën en producten tot stand komen.

De interviews hebben mij er nog meer van overtuigd dat deze groep ondernemers de capaciteiten bezitten om de grootste problemen van het land op te kunnen lossen. En dat is waar ik uiteindelijk naartoe wil met Sonvela: De grootste problemen in het land (helpen) oplossen.

Deal flow

De term 'deal flow' is een term die wordt gebruikt voor het aantal 'deals' die uiteindelijk aan een bepaalde investeerder worden gepresenteerd. Neem bijvoorbeeld een (nieuwe) Angel investeerder die geïnteresseerd is in het financieel ondersteunen van een techbedrijf.

In dit geval is de deal flow van deze Angel het aantal bedrijven en/of ondernemers die voor hem een eventuele optie vormen. Het is logischerwijs niet mogelijk om te investeren in een mogelijke revolutionaire oplossing binnen een veelbelovende sector wanneer je deze startups niet in een vroeg stadium te zien krijgt. Neem als voorbeeld bedrijven als Uber en Airbnb, die in een eerste fase op zoek gingen naar geinteresseerde Angels.

Even los van het feit of een Angel nu ja of nee zegt tegen een ondernemer of startup, deal flow is cruciaal. Dit komt vaak tot stand via het netwerk van een Angel, zowel off-line als online. De interviews die ik heb gedaan, en de zoektocht die daarbij hoort, hebben gezorgd voor deal flow die maar weinig mensen momenteel hebben.

De kwaliteit van je deal flow is één van de zaken die je uiteindelijke succes als Angel investeerder bepalen. Momenteel werk ik aan een tweede serie interviews, hopelijk met ondernemers van verschillende eilanden. Hieronder volgt een overzicht van de tot nu toe gepubliceerde interviews:

1 - Nha Bex

Startup uit Praia, ontstaan op de Universiteit van Uni-CV. Begon met het ontwikkelen van een app als oplossing voor de inefficientie problemen op de campus. Inmiddels partner van ziekenhuizen, banken en Electra.

2 - Prime Botics

Drone ontwikkelaar uit Porto Novo/Mindelo, van ondernemer Erico Pinheiro. Ontstaan uit de behoefte van binnen de eigen familie om een oplossing te vinden voor moelijkheden rondom oa het inzaaien van velden.

3- Zandir Santos

Geen tech/startup, maar een interview met een zeer gepassioneerde activist. Als geen ander kan Zandir uitleggen wat de consequenties zijn van het huidige overheidsbeleid t.o.v. Commercie, en de trieste toekomstperspectieven voor Kaapverdiaanse jongeren.

4 - Gestagrosystem

De zeer talentvolle Hilaria startte een aantal jaar geleden met het ontwerpen en ontwikkelen van irrigatiesystemen als oplossing voor het stuk grond van haar eigen familie, op het eiland Santo Antão. Inmiddels heeft ze verschillende partners die gebruik maken van haar diensten.

5 - Consultora Fincanceira - Jaqueline Lima

Consultora Financeira Jaqueline keerde terug naar São Domingos op het eiland Santiago na haar studie in Brazilië, en kwam terecht in de Corona crisis. Ze besloot de vrije tijd nuttig te gebruiken, en startte met het delen van finance tips via social media.

6 - Health Care 2.0

Health Care 2.0 is misschien wel hét voorbeeld uit deze serie van wat ik met Sonvela Social Impact Investing voor ogen heb. 3 jonge en zeer talentvolle ondernemers die vanuit Mindelo werken aan het moderniseren van de Kaapverdiaanse gezondheidssector.

7 - SN Energy

SN Energy, het jonge bedrijf van Zenito Silva, is onder meer gericht op Groene Energie. Het was het eerste interview buiten de eilanden Santiago, São Vicente en Santo Antão om. Het is in mijn ogen ontzettend belangrijk dat ook ondernemers op andere, kleinere eilanden de aandacht krijgen die ze verdienen.

8 - PassID

Guitta bedacht PassaFree toen zij nog (fysieke) kaartjes verkocht voor evenementen in de stad Praia. Er moest een makkelijkere manier zijn om dit te kunnen doen vond zij. Inmiddels werkt zij via PassID verder aan haar doelen, waaronder ondernemerschap mogelijk maken voor meer vrouwen.

9 - Alvis Fotovoltaico

Alvinio won met zijn Alvis Fotovoltaico de Startup Weekend editie van 2019. Vanuit Calheta de São Miguel werkt hij nu hard om met zijn bedrijf indruk te maken in de wereld van de Groene Energie.

10 - Miriam Medina

Duizendpoot Miriam Medina leidt diverse projecten, werkt aan een nieuw tech initiatief genaamd Banco do Tempo, en vond ook nog eens tijd voor het schrijven van een boek. In het boek 'Se é amor não causa dor', deelt zij verhalen van jonge meiden die zijn of worden mishandeld door een vriendje.