Return to site

Nieuwsoverzicht Juli

O.a.: Manifestaties en Verhoging Minimumloon...

Manifestaties

Op 5 juli jl., de dag van de onafhankelijkheid, vonden er diverse demonstraties plaats op de Kaapverdische Eilanden. Duizenden mensen gingen de straat op in Mindelo. De beweging Sokols, organisator van de demonstratie, wil dat de Kaapverdiaanse regering activteiten gaat ‘decentraliseren’. Volgens Sokols heeft de regering in Kaapverdië vrijwel alleen oog voor wat er in de hoofdstad Praia moet gebeuren.

Woordvoerders van de beweging geven aan “niet tegen de ontwikkeling van Praia en Santiago te zijn”, maar zijn van mening dat “alle eilanden recht hebben op een beter bestaan”.

Op het eiland Fogo was er een betoging van de bewoners van Chã das Caldeiras. De bewoners van het dorp, dat in 2014 te maken kreeg met de uitbarsting van de vulkaam, eisen o.a. “transparantie en respect”. Volgens inwoner Danilo Fontes heeft de regering de beloftes van 2014 niet waar gemaakt, en voelen de mensen zich genegeerd en verlaten.
Ook op het eiland São Nicolau werd er gedemonstreerd.

Verhoging Minimumloon

De Kaapverdiaanse overheid heeft bekend gemaakt dat het huidige minimumloon van CVE 11.000 (€ 100) tot 2021 zal worden verhoogd tot een bedrag van CVE 15.000 (€ 137) per maand. De maatregel is volgens Eerste Minister Ulisses Correia e Silva een belangrijk onderdeel van het voornemen van de regering om de armoede in het land terug te dringen.

Controverse 

Miguel Monteiro, secretaris-generaal van de MPD, heeft afgelopen maand voor controverse gezorgd vanwege zijn uitspraken. Op zijn Facebook pagina sprak Monteiro zich uit tegen het homo-huwelijk, en daarbij verwees hij naar passages uit de bijbel.

Tegenstanders van zijn uitspraken verwezen hierbij vooral naar het feit dat een politiek lid van een seculiere staat zich op deze wijze uitspreekt. Monteiro gaf aan ook door voldoende mensen te zijn gesteund, en meldde later op zijn Facebook pagina dat hij volledig achter zijn eerdere uitspraken staat.

Uniek

Een podium met maar liefst 3 Kaapverdianen. Het gebeurde afgelopen maand in Marokko, tijdens het GKA Wave Freestyle kampioenschap Kitesurfen. Kitesurfers Matchu, Mitu en Airton (uitkomend voor Italië) deelden als beste drie van het kampioenschap het podium.