Return to site

Kaapverdië land met grootste schuld

van CEDEAO landen

En: Justitie Kaapverdië onder druk

· Nieuws

De President van Kaapverdië, Jorge Carlos Fonseca, heeft eind oktober in Praia tijdens een gesprek met journalisten een opmerkelijke uitspraak gedaan over de staatsschuld van het land. Volgens de President "is het voor niemand een geheim dat Kaapverdië de grootste schuld heeft van alle landen van de CEDEAO.

Het CEDEAO is de economische gemeenschap van West-Afrikaanse staten.

Kaapverdië heeft de wens om de komende jaren de positie van het voorzitterschap van het CEDEAO te bekleden. Hiervoor dient wel een deel van de schuld te worden ingelost, iets wat volgens Carlos Fonseca al voor de volgende bijeenkomst in december op de planning staat.

Het gesprek van de President van Kaapverdië met de journalisten was tevens een moment om stil te staan bij het eerste jaar van Carlos Fonseca in zijn tweede termijn.

Beschuldigd van 'Maffia praktijken'

Advocaat Amdadeu Oliveira heeft op 19 oktober in een persconferentie zeer erstige beschuldigen gemaakt aan het adres van Jusitie in Kaapverdië.

Oliveira, één van de bekendste advocaten van het land, zegt dat er sprake is van 'maffia praktijken' in justitie in Kaapverdië.

De gemaakte beschuldigingen zijn volgens Oliveira met name gericht op Ary Spencer Santos, van het Tribunaal van São Vicente, en Afonso Delgado, van Santo Antão.

Hij gaf aan bereid te zijn zich in te leveren. "Als het systeem functioneer ga of ik de bak in, of de helft van het aantal leden van het Hooggerechtshof."

Felisberto Viera Lopes gaf aan dat hij volledig achter Oliveira en zijn uitlatingen staat. Volgens beide advocaten zijn "miljoenen dollars aan Internationale hulp het systeem in verdwenen, en zijn vele mensen hier zelf beter van geworden."

Ook beschuldigen zij Justitie van het opsluiten van onschuldige mensen om zo criminelen te bevoordelen. Op 12 oktober had Oliveira al tijdens een interview op TCV bepaalde beschuldigignen gedaan, maar hierin had hij destijds geen namen genoemd.