Return to site

Corruptie op de Kaapverdische Eilanden?

En Visa vrij reizen naar Kaapverdië

Beschuldigd van Corruptie

PAICV is de afgelopen week beschuldigd van corruptie door het Portugese nieuwsblad Visão. Het nieuwsblad stelt uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar de connectie tussen de politieke partijen PSD (Portugal) en PAICV (Kaapverdië), in een stuk waarin ook vliegmaatschappij TACV genoemd wordt.

PSD zou een aantal jaren geleden een campagne van PAICV financieel hebben ondersteunt, om zich zo te voorzien van invloed op wat er binnen de Kaapverdiaanse politieke partij zou gebeuren.

In een verklaring die gepubliceerd is door Santiagomagazine.cv noemt PAICV de beschuldigen ongefundeerd en onverantwoordelijk. “PAICV heeft van de 42 jaar onafhankelijkheid van Kaapverdië 30 jaar het land geleid, en is een partij gebouwd op etiek en transparantie.”

*Wordt vervolgd

Ontevredenheid

Nadat er in de laatste maanden is gemanifesteerd op de eilanden São Vicente, São Nicolau en Fogo, laat nu het eiland Brava geluiden horen van ontevredenheid. Er staat een protest gepland, en er is steun vanuit de (lokale) politiek.

Een Deputado (afgevaardigde) van het eiland geeft aan in A Nação dat het eiland Brava “onder de verantwoordelijkheid van welke politieke partij dan ook wellicht het meest vergeten eiland is van Kaapverdië.”
Clovis Silva is van mening dat het eiland in een staat van isolement verkeert.

Visa vrij reizen naar Kaapverdië

De Premier van Kaapverdië, Ulisses Correia e Silva heeft bevestigd dat met ingang van 2018 EU-paspoort houders geen Visa nodig zullen hebben voor een bezoek aan het land. Er is al enige tijd sprake van de maatregel, die tot op heden niet is doorgezet vanwege de vele bezwaren ertegen. De Premier gaf aan dat de maatregel, samen met een aantal andere door te voeren zaken, moeten leiden tot 7% economische groei tot aan 2021.

Economische Groei

Eén ander voorstel dat inmiddels is geaccepteerd is het uitgeven van ‘residentie’. Buitenlandse investeerders die een tweede woning kopen op de eilanden zouden al bij een investering van zo’n € 80.000 kunnen profiteren van de nieuwe maatregel. Afhankelijk van de locatie van de aangekochte woning kan de minimale investering ook € 120.000 bedragen.

“Hoewel het toerisme momenteel zeer belangrijk is voor het land, willen we graag dat de economie in Kaapverdië niet alleen afhankelijk is van het toerisme. De maatregel omtrent residentie is dan ook gericht op investeerders in alle sectoren. Onze plannen voor economische groei zijn bijvoorbeeld ook gericht op de export.”