Return to site

Deze Crypto/Web3 nieuwsbrieven zijn echte aanraders 

· Sonvela

“Tegen 2005 zullen we zien dat het internet net zoveel economische vooruitgang heeft gebracht als de fax machine.” – Econoom Paul Krugman 

In het stuk 'BTC en de ontwikkeling van het internet' ging ik op zoek naar gelijkenissen tussen de opkomst van het internet en de huidige technologische revolutie. Zo schreef ik over Bezos en zijn reden om Amazon op te richten. Hij kwam een statistiek tegen over de toename van het gebruik van het internet, en besloot hiermee aan de slag te gaan. 

Opvallend was voor mij de rol van de media. Het dagelijkse nieuws volgen de meeste mensen nog steeds via traditionele media. Sommige mensen kijken en lezen bepaalde zenders en kranten al tientallen jaren, waardoor het lastig kan zijn om dat te veranderen. We moeten echter voorzichtig zijn met wat we op dit gebied 'consumeren'. 

Hierbij draait het zowel om de bron(nen) die we gebruiken als de frequentie waarmee we het nieuws opzoeken. Als onderdeel van een goed gebalanceerd content dieet moeten we nadenken over welke media kanalen goed genoeg werk opleveren dat ze ons vertrouwen verdienen. Dit geldt ook voor de diverse professionals die via traditionele kanalen en eigen social media alle ruimte hebben uitgebreid commentaar te leveren op alles wat ze kunnen bedenken. 

Vaak hebben we uitspraken voorbij zien komen als “Bitcoin is dood”. Een uitspraak die overigens ook graag werd gedaan als het ging om het internet. Ook andere oppervlakkige kritiek rond het energieverbruik van BTC zien we nog steeds regelmatig voorbijkomen. En waarom ook niet? De media zit nooit met de gevolgen van dit soort uitspraken. Wat spraakmakend is scoort, en als er geen consequenties volgen bij 'fouten', is er geen reden om deze werkwijze niet dagelijks toe te passen. 

Serieuze opties 

Voor dit stuk maak ik even onderscheid tussen tussen crypto nieuws en crypto nieuwsbrieven. Het verschil zit 'm in het feit dat het nieuws berichten brengt over de laatste ontwikkelingen in de sector. Dit kan van alles zijn zolang er maar een link is met blockchain. Dit betekent dat er vaak zaken tussen zitten die niet erg leerzaam zijn, of met name te maken hebben met korte termijn zaken zoals de prijs. Het kan echter een goed startpunt zijn om je verder te verdiepen in onderwerpen die interessant voor je zijn. 

Websites van wie ik regelmatig nieuwsberichten lees zijn onder meer CoinTelegraph en The Block Crypto. Hoewel dit wel een beetje volg via Twitter, is het niet iets waar ik veel aandacht aan besteed. Die tijd steek ik liever in het volgen van de betere nieuwsbrieven. Nieuwsbrieven hebben namelijk in de meeste gevallen het doel om educatief te zijn. Je krijgt het nieuws mee, maar leert ook meteen veel meer over projecten, blockchains, tokens en investeren. 

Market Meditations 

Iemand die ik al lang volg op Twitter is Koroush AK. Door zijn rustige manier van communiceren werd hij als snel één van mijn favorieten. Toen hij zijn nieuwsbrief Market Meditations aankondigde, ging ik deze al snel volgen. De nieuwsbrief verschijnt 6 keer per week, van maandag tot zaterdag. De zaterdag editie is er een 'recap' van de week, zodat je niets hoeft te missen. Er is naast de gratis versie ook een nieuwsbrief voor betalende klanten, met nog meer diepgang. 

Naast een sterke nieuwsbrief staan Koroush en zijn Market Meditations ook bekend om de gratis gidsen die zij uitbrengen om anderen zo veel mogelijk te kunnen leren. Zo heb ik momenteel in mijn inbox staan: “How to get rich trading crypto: Complete guide”. 

Het mooie aan Koroush is dat hij al vrij snel op Twitter aangaf dat zijn doel was om zo veel mogelijk (nieuwe) mensen te leren traden en investeren. Die belofte maakt hij nu al een tijdje waar. 

Naast de gratis (technische) gidsen voor mensen die een betere trader/investeerder willen worden, levert de nieuwsbrief genoeg informatie over interessante projecten en concepten. Deze kun je goed gebruiken als startpunt om nóg verder in een bepaald onderwerp te duiken. Twee recente voorbeelden van fijne 'intro's' zijn stukken over Tokenomics en Play-to-Earn, waarin het StepN project werd uitgelicht. 

The Pomp Newsletter 

Anthony 'Pomp' Pompliano krijgt regelmatig het verwijt de prijs van BTC te willen sturen met zijn manier van communiceren op zowel Twitter als YouTube. In mijn ogen werkt de nog jonge Pomp niet alleen hard, hij heeft ook echt de nodige kennis in huis. Zo laat hij onder meer in de sterke podcast aflevering met Lex Fridman zien in staat zijn om lastige zaken op een duidelijke manier uit te leggen. 

Dit zien we ook terug in zijn nieuwsbrief. Betalende subscribers kunnen 5 dagen in de week de brief verwachten. Anders is er ook de gratis versie, die Pomp zo nu en dan verstuurt naar vele duizenden lezers. Hier zijn geen vaste dagen voor, maar tijdens momenten met een belangrijk en actueel gerelateerd onderwerp, kiest hij er voor om de brief vaker te delen met al zijn subscribers. 

Ondanks het onregelmatige karakter is de nieuwsbrief zeker aan te raden. Pomp schrijft namelijk dagelijks over één onderwerp. Zo omschreef hij enige tijd geleden heel duidelijk de situatie rond de economische censuur waarbij landen als Canada en Rusland betrokken waren. In deze periode, waarin veel gebeurde in korte tijd, verschenen er wel 4 gratis edities van de nieuwsbrief. 

Dankzij de simpele en heldere wijze van schrijven zul je elke keer iets opsteken. 

The Milk Road 

Ik ken Shaan Puri als grappige ondernemer van Twitter. De podcaster is iemand die houdt van experimenten. Hij ziet eigenlijk alles wat hij nu in Web3/Crypto doet als één groot experiment. In tegenstelling tot Market Mediations en The Pomp Newsletter is The Milk Road een vrij nieuwe newsletter. Vanaf de start heb ik deze echter ervaren als een positieve verrassing. 

Wat mij onder andere bevalt aan de stijl van Puri is de eerlijke en open manier van doen. Het is duidelijk dat hij momenteel van alles probeert in Web3/Crypto. Via de nieuwsbrief kunnen wij meelezen én leren van Puri. Zo publiceerde hij ooit zijn LUNA thesis, waarin zeer duidelijk was omschreven waarom The Milk Road koos voor een investering. Na het publiceren van de thesis verdubbelde de prijs in slechts een paar weken tijd. 

We weten allemaal wat daarna gebeurde, en ook dit deelt Puri graag met zijn lezers. Hij verloor ontzettend veel geld met de LUNA investering. Een verlies wat hij kan hebben dankzij zijn financiële situatie. De lessen deelt hij met ons die minder te besteden en meer te verliezen hebben zodat ons dat leed bespaard kan blijven. 

The Milk Road verschijnt 5 dagen per week, van maandag tot vrijdag. Elke vrijdag volgt vervolgens een terug blik naar de afgelopen week. 

Bitcoin Magazine Pro 

Voorheen bekend als de Daily Deep Dive, is een nieuwsbrief van BTC analysten Dylan LeClair en Sam Rule. Met name de jonge LeClair is net als generatiegenoot Will Clemente in korte tijd erg populair geworden dankzij interessante on-chain analysis op Twitter. Er is een dagelijkse nieuwsbrief voor betalende subscribers (5x in de week) en een regelmatige editie voor niet-betalende lezers. 

De nieuwsbrief is een stukje technischer ingesteld dan de anderen, en is ook een stuk specifieker. Het is een must voor mensen die willen leren over verschillende on-chain onderwerpen en deze zaken voor zichzelf willen leren interpreteren. Zelf zie ik veel van wat er wordt gedeeld in de nieuwsbrief als goede lange termijn indicatie voor de 'basis' die al vele jaren ontstaat voor de BTC prijs. On-chain analyse vertelt ons niet veel over wat de markt op de korte termijn zal gaan doen. 

Elke maand verschijnt er een zeer diepgaande maand rapportage. Deze verschijnt direct in het begin van de maand voor betalende subscribers, met een preview voor de gratis subscribers. Deze krijgen echter ook toegang tot deze uitgebreide rapportages, zij het wel een week later. Het fijne is dat je de rapportage kunt downloaden via PDF om deze in alle rust door te nemen. Het lezen via de Substack is ook gewoon mogelijk. 

Je aanmelden voor de nieuwsbrief is alleen al voor de maandelijkse rapportage een aanrader. In de laatste editie gingen de makers onder meer in op de macroeconomische situatie, het mijnen van BTC en de markt aan de hand van on-chain gegevens. 

Dieper dan diep 

Waar je nieuws en actuele zaken uit de bovenstaande nieuwsbrieven vrij snel door kunt nemen, dien je echt tijd vrij te maken voor de volgende twee creators. Ik heb nog niet eerder schrijvers gezien die in staat zijn op deze manier en in deze hoeveelheid nieuwe zaken uiteen te zetten. 

DAOs, Web3, startups binnen en buiten de blockchain wereld, het komt bij de volgende twee heren allemaal voorbij. Uitgebreide deep-dives van vele duizenden woorden komen wekelijks voorbij. Beide zijn unieke schrijvers die in korte tijd dankzij de schrijfkunsten een mooie business hebben kunnen opbouwen. Het lezen van de stukken kost je in veel gevallen minimaal een half uur van je tijd. 

Packy McCormick schrijft Not Boring. Mario Gabriele The Generalist. Twee e-mails waar ik elke week naar uitkijk. Het ene onderwerp trekt me meer dan het andere, maar de wijze waarop beide heren lezers weten mee te nemen in het verhaal is ontzettend knap. 

Recente stukken van The Generalist gingen onder meer over Y Combinator, Union Square Ventures en Multicoin Capital. Not Boring artikelen van de laatste tijd hadden als onderwerp Optimism en web3 use cases (in twee delen). Het lezen van de wekelijkse stukken van beide heren is een absolute aanrader. Je zult met de week groeien als investeerder. 

Investeren is studeren. Bovenstaande nieuwsbrieven staan samen gelijk aan een gratis opleiding. Mogelijk ben je op zoek naar iets anders, dat kan. Het belangrijkste is dat je bewuste keuzes maakt over de content die je consumeert, en wat je ermee probeert te bereiken. Elke dag een stukje beter worden, dat is hoe we op de lange termijn succesvol worden.

Lees hier meer: