Return to site

Stacks en de enorme uitdaging van Bitcoin Smart Contracts 

 

· Sonvela

Sinds ik voor het eerst kennis maakte met de wereld van blockchain en crypto is er dezelfde kritiek op het Bitcoin netwerk en BTC. Het zou gaan om 'oude technologie' met beperkte functionaliteit waardoor het onder meer niet schaalbaar zou zijn. De bull-run van 2017/2018 (en waarschijnlijk ver daarvoor) produceerde tientallen of honderden projecten die een nieuwe, betere BTC moesten voorstellen. 

De groei van Ethereum en haar smart contract functionaliteit zorgden er voor dat de beperkingen van de Bitcoin blockchain nóg groter leken. Het feit dat daarna verschillende 'L1 chains' verschenen met de nieuwste technologische ontwikkelingen en pakkende buzz-words, was voor velen het bewijs dat Bitcoin oud en saai is. Het zou geen toekomst hebben in de wereld van crypto. 

Een paar jaar verder is die kritiek er nog steeds. Inmiddels is het echter moeilijk om dat serieus te nemen. Het komt dan ook in de meeste gevallen van mensen die zich niet voldoende hebben verdiept in het onderwerp. Innovatie binnen het Bitcoin netwerk komt op een andere manier tot stand dan binnen de nieuwste projecten. Het gaat een stuk trager, en dit is te wijten aan de andere cultuur. 

Het Bitcoin netwerk en BTC bestaan juist om voorspelbaar te zijn én te blijven. Een goed voorbeeld van hoe dit werkt is de ontwikkeling van het Lightning Netwerk. Vanwege het ontbreken van een eigen token voor deze 'layer 2' oplossing binnen Bitcoin, is er geen sprake van speculatie en dus is er veel minder aandacht voor in vergelijking met projecten die wél een eigen token hebben. 

De druk die er is om de tokenprijs op te drijven zorgt bij veel projecten voor risicovolle implementaties van zaken die mogelijk nog niet goed zijn bestudeerd. Het team rond Lightning kan echter in betrekkelijke rust op de achtergrond werken aan de roadmap. De grote stappen die er in de afgelopen jaren en met name in 2021 zijn gemaakt, hebben in mijn ogen daarmee te maken. 

Waar bij andere projecten zaken als airdrops, listings en dergelijke afleiden van technische zaken, is het Lightning team enkel bezig met de kern. Die focus heeft onder meer geleid tot de ontwikkeling van het Taro protocol. Stacks, het project dat zich presenteert als dé smart contract oplossing voor Bitcoin, heeft wel een eigen token. Hier kom ik later in dit stuk nog even op terug. 

Waarom Stacks 

Blockchains zijn de meest belangrijke upgrade aan het internet since het ontstaan ruim 30 jaar geleden. Momenteel heb ik twee theorieën, die elkaar op het eerste oog mogelijk lijken tegen te spreken. Aan de ene kant denk ik dat de toekomst steeds meer multi-chain lijkt te gaan worden. Dat we van de ene chain naar de ander hoppen, afhankelijk van welk doel we proberen te bereiken. 

Het zou bijvoorbeeld kunnen afhangen van welk 'deel' van de metaverse we ons in bevinden. Als je kijkt naar de voordelen van diverse layer 1's, kan het zijn dat je kiest voor het voordeel dat je op dat moment nodig hebt. Wil je een super snelle en goedkope transactie, dan kan het zijn dat je moet accepteren dat je dat doet op een redelijk gecentraliseerd platform. 

De thesis van Stacks is er één waar ik steeds meer in geloof. Volgens de whitepaper: 

“dApps en use cases zullen uiteindelijk gebouwd worden op het Bitcoin netwerk, de sterkste en meest gebruikte blockchain netwerk. In het begin van het internet waren er diverse protocollen die concureerden. TCP/IP werd uiteindelijk de standaard. Wij verwachten dat Bitcoin de standaard zal worden voor crypto”. 

Vooral in de afgelopen maanden vraag ik me bij veel projecten af waarom deze niet kiezen voor het bouwen op Bitcoin/ BTC. Zoveel van de activiteit en aandacht van developers gaat uit naar projecten die helaas nauwelijks meer te bieden hebben dan het speculeren op de waarde van de token(s). De kwetsbaarheid van nieuwe blockchains en de inspanningen van iemand als Jack Dorsey zullen leiden tot steeds meer research en ontwikkeling. 

Het zien van de huidige layer 2 concurrentie binnen het Ethereum ecosysteem en de hevige concurrentie van andere layer 1's die zich profileren als Ethereum killers, roept bij mij de vraag op waarom projecten niet kozen voor het bouwen op Bitcoin/BTC. Of we in de toekomst projecten zien switchen van blockchain weet ik niet. Nieuwe initiatieven en projecten zie ik toekomstig direct die keuze maken. 

Hoe het werkt 

Stacks is een layer 1 blockchain gericht op het brengen van smart contracts en dapps naar het Bitcoin netwerk. Het maakt gebruik van het eerste consensus algoritme tussen twee blockchains. Dankzij deze intergratie kan de functionaliteit van Stacks gekoppeld worden aan de veiligheid, stabiliteit en economische kracht van Bitcoin. 

De uitdaging die er lag was de schaalbaarheid en de gelimiteerde functionaliteit van het Bitcoin netwerk uitbreiden. Stacks heeft een unieke algoritme dat er voor zorgt dat er gecommuniceerd kan worden tussen beide blockchains, waardoor de Bitcoin laag werkt als 'settlement layer' en veilige omgeivng, en de smart contracts worden uitgevoerd op de Stacks blockchain. 

Dit betekent dat duizenden Stacks transacties resulteren in één enkele hash op het Bitcoin netwerk. 

De schaalbaarheid van Stacks staat los van het Bitcoin netwerk, want het is alleen afhankelijk wat 'finality' betreft. Het protocol maakt gebruik van het microblock concept, waarbij bevestiging in eerste instantie slechts een paar seconden duurt. Vervolgens worden deze bevestigd per Bitcoin block. 

In de Stacks 2.0 whitepaper valt te lezen dat het mainnet live ging in januari 2021. Waar bij 1.0 nog sprake was van zeer gelimiteerde funtionaliteit, is 2.0 feature-complete. Voor de smart contracts maakt Stacks gebruik van programmeer taal Clarity, ontworpen door Princeton en MIT geleerden. Het grote voordeel van Clarity is dat het fouten kan voorkomen in de smart contracts. 

Dankzij de wijze waarop Clarity in elkaar zit, is het mogelijk om vooraf te weten hoe de code zal worden uitgevoerd. Deze voorspelbaarheid voorkomt fouten in de uiteindelijke uitvoering. Smart contracts brengen door het gebruik van het Bitcoin netwerk meer waarde voor BTC door er een productief eigendom van te maken in plaats van enkel passief. 

STX, de cryptocurrency van de Stacks blockchain, wordt onder meer gebruikt als brandstof (gas) voor het uitvoeren van de smart contracts. Dankzij de 'samenwerking' tussen de Stacks en Bitcoin netwerken, kunnen STX houders tokens staken waarmee ze BTC beloningen verdienen. Een voorbeeld van hoe dit kan werken zien we bijvoorbeeld terug in het CityCoins project. 

Hoe het eruit kan komen te zien 

Het idee van Bitcoin smart contracts is voor veel mensen uit de sector een logsiche volgende stap. Met verschillende ontwikkelingen op en rond het Bitcoin netwerk zien we al de noodzaak voor meerdere altcoins verdwijnen. Nu kan het zijn dat platforms voor smart contracts te maken krijgen met de concurrentie van Stacks, en de veiligheid plus decentralisatie van Bitcoin. 

Via de smart contracts van Stacks kunnen use cases als DeFi tot leven komen op het Bitcoin netwerk. Eén van die projecten is ALEX. Vorig jaar ontving het een investering van $5.8M voor het tot stand brengen van “de eerste echte permissieloze en gedecentraliseerde financiële dienst”. Het project maakt lenen, uitlenen, traden en yield farming mogelijk. 

Door applicaties die mogelijk gebouwd worden op Stacks, hebben gebruikers meer opties voor hun BTC dan er momenteel bestaan. Nu moet er gebruik worden gemaakt van het 'wrappen', waardoor bijvoorbeeld wBTC kan worden gebruikt op het Ethereum netwerk. Volgens Stacks oprichter Muneeb Ali kan dit anders. 

“Het feit dat mensen wBTC en tBTC gebruiken, toont aan dat er vraag is naar smart contracts. In plaats van BTC wrappen en dat verhuizen naar een smart contract chain, waarom niet de functionaliteit brengen naar het Bitcoin netwerk?” 

Naast DeFi applicaties zijn er ook Gaming en NFT projecten die Stacks gebruiken om zo dichter bij Bitcoin te kunnen blijven. Moonray is een metaverse spel op het Stacks protocol. Onlangs haalde de oprichters $3.5M aan investeringen binnen om de visie tot leven te brengen. CEO Rodrigo Etcheto ziet zichzelf niet als een 'maxi', maar is blij met de optie om gebruik te maken van het Bitcoin netwerk. 

“Er zijn genoeg use cases, en daarmee voldoende blockchains die het goed zullen doen. Maar Bitcoin blijft de meest veilige en gedecentraliseerde blockchain, en dat zal niet snel veranderen”. Moonray was onderdeel van de eerste groep van de Stacks accelerator, waarbij projecten worden ondersteund bij het ontwikkelen op het platform. 

Mensen uit de Bitcoin community die willen experimenteren met verschillende zaken, maar niet willen switchen van netwerk, kunnen dit dus gewoon op Stacks uitproberen. Zo hoeven ze geen NTFs te kopen op het Ethereum netwerk. Met de toenemende use cases binnen het Bitcoin ecosysteem kunnen deze meer en meer samen worden uitgevoerd. 

Het eerder even genoemde CityCoins maakt ook gebruik van Stacks en STX. Momenteel wordt al samengewerkt met Miami en New York. De MiamiCoin wordt zelfs al gebruikt om voor bewoners van Miami een 'inwoner dividend' te creeëren. Een eerste uitbetaling vanuit het project was gereserveerd om bewoners van sociale woningen te helpen met de hogere huurprijzen. 

Conclusie 

Het Stacks protocol is gebaseerd op heel wat interessante research. Het project is mede opgezet door talentvolle academici afkomstig van hele goede universiteiten. Het nog jonge netwerk is volop in ontwikkeling. Dit is slechts één van de redenen waarom ik mijn vraagtekens zet bij de toekomst van Stacks. 

Opvallend vind ik bijvoorbeeld de wijze waarop iemand als Jack Dorsey Stacks tot nu toe heeft genegeerd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de keuze voor een eigen token in plaats van een andere oplossing met BTC. Tijdens de onthulling van 'web5' maakte één van de betrokken ontwikkelaars duidelijk dat er absoluut geen nieuwe token bij betrokken zou zijn. 

Nu is de mening van Dorsey niet alles, maar met wat hij de afgelopen 10 jaar heeft laten zien in de bedrijfswereld heb ik wel veel vertrouwen in zijn visie. Bij mij ontbreekt de technische kennis om aan te geven hoe, maar ik kan me niet voorstellen dat Stacks geen andere keuze had dan werken met een eigen token. 

Het schijnt dat oprichter Muneeb Ali al heeft toegegeven dat dit vooral te maken heeft met het kunnen financiëren van het werk dat verricht dient te worden om van Stacks een serieuze blockchain te maken. Eén die kan concurreren met de vele andere smart contract netwerken die al heel veel activiteit zien. De keuze van Ali en zijn team betekenen natuurlijk niet automatisch dat het project enkel een manier om geld binnen te halen. 

Er zijn interessante experimenten die plaatsvinden op en rond het netwerk zoals het bridgen van NFTs. Ik ben erg benieuwd wat dit allemaal kan brengen omdat ik me absoluut kan vinden in de thesis. Ook ik voorzie in de toekomst veel meer use cases verhuizen naar het Bitcoin netwerk, waardoor er hopelijk steeds minder sprake zou zijn van gekte en speculatie rond (nieuwe) tokens. 

De laatste tijd vraag ik me steeds meer af hoe de komende 10 tot 20 jaar eruit zullen zien voor BTC en crypto. Ik neig naar een toekomst waarin sterke netwerken en de crypto/tokens die daarin worden gebruikt zeker zullen bestaan. Dit terwijl ik ook geloof dat we nog aan het begin staan van wat er mogelijk is met het en rond het Bitcoin netwerk. Voorstellen als Taro tonen aan hoe dat eruit kan komen te zien. 

Als Stacks erin slaagt om grote groepen Bitcoiners te overtuigen van de missie, en risico's als centralisatie kan beperken of zelfs volledig aanpakken, dan kan het ook op de lange termijn nog een rol spelen in het ecosysteem. Lukt dat niet, dan zijn er mogelijk nog vele duizenden gebruikers die straks uit teleurstelling andere ecosystemen willen inruilen voor een veiligere omgeving. 

Ali heeft vaker aangeven dat Stacks concurreert met Ethereum, Solana en bijvoorbeeld Avalanche. Momenteel zijn er zoveel layer 1 blockchains waar mensen voor kunnen kiezen voor smart contract functionaliteit. Stacks kan straks profiteren wanneer blijkt dat een aantal van die netwerken de grote beloftes niet kunnen waarmaken. 

Het Bitcoin netwerk blijft als geen andere blok na blok produceren, wat er ook speelt in de wereld. Functies die (nog) niet door het netwerk kunnen worden uitgevoerd, kunnen via de smart contracts van Stacks alsnog op de nummer 1 blockchain worden gesetteld. 

De constante nadruk op de 'samenwerking' tussen beide blockchains lijkt wel een kopie van de playbook van Polygon/MATIC. Wat dat betreft had Stacks geen betere keuze kunnen maken. Hierdoor krijgt het van mij voorlopig het voordeel van de twijfel. 

Lees hier meer: