Return to site

Hoe overleef je een crypto crash?

· Sonvela

In het voorjaar van 2021 verliep alles geheel volgens plan. Niet alleen nam BTC in rap tempo in waarde toe, de BTC in mijn eigen portfolio nam ook toe door het verkopen van ETH en verschillende alt coins. Het voelde geweldig om op deze manier aan het werk te zijn. Achteraf gezien ging het in deze fase misschien wel te makkelijk.

Op een ochtend in maart 2020 zag het er allemaal heel anders uit. Mijn zeer bescheiden portfolio, samengesteld dankzij een samenwerking met twee partners, was in één klap nog maar de helft waard. Hoewel ik echt even moest slikken en bijkomen van wat er was gebeurd, besefte ik al snel dat het dit soort momenten zijn die je toekomst kunnen bepalen.

Ik was al enige tijd vrij serieus bezig met investeren in crypto. Dagelijks uren bezig met het bestuderen van de markt, projecten en de blockchain sector. Nu kwam het erop aan, was ik een investeerder of niet? Zou ik in paniek verkopen en wat anders gaan doen?

Ik nam even de tijd om te evalueren wat er allemaal speelde op de verschillende markten in de wereld, en kwam uitendelijk tot de conclusie dat het met BTC helemaal goed zou komen. In plaats van te verkopen, was het nu zelfs tijd om (zoals vaker) de dip te kopen.

Dit was helaas geen optie op het moment, en daar had ik eerlijk gezegd wel vrede mee. Zoveel vertrouwen had ik niet in een snel herstel. Wel wist ik zeker dat het helemaal goed ging komen, onder meer door de naderende 'halving'. De beloning voor BTC mijners zou namelijk al snel worden gehalveerd, het mechanisme in het netwerk wat ervoor zorgt dat er geen sprake kan zijn van inflatie.

Van september 2020 tot april 2021 ging BTC als een raket. Na het verbreken van de ATH volgde al snel een verdubbeling van de prijs. In een halfjaar tijd nam de munt 5x in waarde toe. Alts zorgden bij veel mensen ook voor fantastische winsten. Het leek erop dat de markt, op een mogelijk kleine dip na, niet te stoppen zou zijn. To the moon! (naar de maan!).

De landing op aarde was hard. Een behoorlijke reality check voor de minder ervaren crypto investeerders zoals ik, en een hele moeilijke tijd voor de meeste beginners. Uiteindelijk zou BTC zo'n 50% van z'n waarde verliezen. Om vervolgens wekenlang te consolideren tussen de € 27.000 en € 30.000 met af en toe zelfs een dip richting de € 25.000.

Hoe ga je hiermee om? Welke stappen moet je nemen wanneer je zoiets overkomt?

Blijf rustig

Stel dat je besloten hebt om rond de 'top' van de markt € 2.000 van je spaargeld te investeren in BTC. Het is keihard om te moeten constateren dat daar op een gegeven moment nog maar duizend euro of minder van over is. Veel beginners raken in paniek, en verkopen direct om nog wat geld te kunnen redden. Dat betekent in dit geval dus dat je € 1.000 minder op je naam hebt staan.

Neem daarom de tijd. Hoe je reageert is namelijk ontzettend belangrijk, en zal het verschil zijn tussen een groot verlies of een paar duizend euro aan winst. Kijk eerst naar hoe de markt reageert op wat er gebeurd is. Het kan gebeuren dat je herhaaldelijk de dip koopt, om er vervolgens achter te komen dat het hier gaat om een serieuze correctie.

Zorg daarom dat je, voor je hieraan begint, voor jezelf een idee hebt vastgesteld van wat de markt gaat doen. Je moet voorkomen dat je nóg meer geld investeert in een dalende markt, terwijl je geld mist om rond te kunnen kopen. Markten kunnen lang dalen en consolideren, ga niet gokken.

Evalueren

In mijn Q1/Q2 update (van het Sonvela Social Investing Project) schreef ik over de fouten die ik heb gemaakt. Op deze manier wil ik deze voorkomen in de toekomst, én hoop ik dat er mensen zijn die iets hebben aan deze informatie en hiervan kunnen leren.

Na een marktcorrectie van zo'n 50% is je evaluatie van wat er allemaal gebeurd is zeer belangrijk. Wat deed je goed? Waar ging je de fout in? Wat zijn dingen die absoluut anders moeten? Naast de evaluatie van je gedrag in de markt, is dit ook het moment voor een evaluatie van je thesis.

Is de correctie van de markt puur emotioneel en een gevolg van alle leverage die wordt gebruikt? Of spelen er zaken die het onvermijdelijk maken om misschien je thesis aan te passen? Wanneer het laatste het geval is, dien je daar snel bij te zijn zodat je de juist keuze kunt maken. Besluit je bijvoorbeeld te verkopen vanwege veranderingen in fundamentals, dan wil je dit zsm doen.

Hoe dan ook, je evaluatie van de gebeurtenissen zal aan de basis liggen van hoe je de toekomst in zal gaan als investeerder.

Maak een Plan

In tegenstelling tot maart 2020, toen ik nog niet echt winst op mijn BTC had gemaakt, stond ik er in april 2021 heel erg goed voor. Door een deel van m'n portfolio te gebruiken voor 'traden' op de korte termijn, was het gelukt om hele kleine bedragen op elkaar te stapelen en die vervolgens te gebruiken voor een DCA strategie in BTC.

Er is een ontzettend groot verschil in winst op papier of in het echt. Je portfolio kan mooie cijfers bereiken, maar deze moeten wel omgezet worden in winst. Hoewel ik er al sinds 2019 constant mee bezig was, had helaas geen (concreet) plan voor een scenario als die van oktober '20 tot april '21. Ik geloof dat dat de grootste reden is voor het 'teruggeven' van de winst aan de markt.

Het feit dat je investeert met een thesis voor de lange termijn betekent niet dat de korte termijn daaronder moet lijden. Vooral niet wanneer, zoals in mijn geval, ik de winst van de korte termijn nodig heb voor m'n woonlasten. In mijn hoofd lukte het blijkbaar niet om mijn ideeën voor de korte en lange termijn met elkaar te verbinden. Het lijkt geen moeilijke klus, maar is wel de oorzaak geweest van de fouten die ik heb gemaakt.

Bij het opstellen van een plan dien je rekening te houden met je situatie en je wensen. Dit betekent dus dat het plan er voor iedereen anders uit kan komen te zien. Heb je bijvoorbeeld een vast baan én extra spaargeld? Dan kun je mogelijk je gehele portfolio zo invullen dat het gericht is op de lange termijn. Hiervoor dien je dan wel rekening te houden met het feit dat je portfolio zomaar eens 50-75% van z'n waarde kan verliezen.

Wil je, los van je persoonlijke situatie, onderweg winst boeken? Je kunt bijvoorbeeld je portfolio per coin verdelen in 3 stukken. Elk met een specifieke target. Wanneer de prijs je gewenste target bereikt, verkoop je. De volgende keer doe je dat weer, etc. Zo ben je, net als met DCA, niet bezig met het bepalen van een top maar voer je gewoon je plan uit.

Zonder een vooraf duidelijk opgesteld plan voor verschillende scenario's, is het goed mogelijk dat je een slachtoffer wordt van je eigen emoties. Achteraf gezien zat ik vast in een 'up only' mentaliteit, waardoor het lastig was om helder na te denken over wat er moest gebeuren. Met een plan op zak, en de gewoonte in elke situatie daaraan vast te houden, was de kans vele malen kleiner dat mijn emoties de keuzes die ik maakte zouden leiden.

Conclusie

Markten zijn vaak niet rationeel. De Amerikaanse beurzen bereikten in 2020 (en 2021) record na record terwijl de halve wereld op slot zat. In de crypto zien we dat FUD de markt behoorlijk kan raken waardoor deze 15-20% (of zelfs meer) daalt in korte tijd. We weten ook dat BTC als een raket kan gaan wanneer het eenmaal loopt.

Dit heeft lang niet altijd te maken met fundamentals, waardoor het vrijwel onmogelijk is om de richting van een markt, coin of aandeel te bepalen. Emoties zijn in de meeste gevallen dé reden waarom mensen geld verliezen in een markt. Door dit te beseffen en proberen te verbeteren vergroot je je kansen op succes.

Een dip, correctie of zelfs een crash zijn hele normale zaken die horen bij het investeren. Markten gaan nu eenmaal niet constant omhoog, al zijn er soms periodes waarin het daarop lijkt. Doe de volgende dingen om jezelf te beschermen en je komt goed door de volgende 'crash':

  • Blijf Rustig; Verkoop niet in paniek
  • Evalueren; Zorg dat je je ontwikkelt als investeerder (of trader)
  • Maak een Plan; Weet vooraf wat je doet in diverse scenario's

Lees hier meer: