Return to site

Tijd Miljardair

· Sonvela

“Tijd heeft geen prijskaartje. Je kan het niet bezitten, maar wel hebben. Je kan het niet houden, maar wel gebruiken. Als je het eenmaal kwijt bent krijg je het nooit meer terug.” – Harvey Mackay

Mijn werkdag bestaat voor het grootste deel uit lezen. Het vormt de basis voor de analyses die ik maak, en daarmee mijn keuzes. Zo'n 3-4 uur van m'n dag lees ik over verschillende zaken. Newsletters van m'n favoriete creators (van schrijvers tot investeerders), of links die worden aangeraden door de succesvolle ondernemers die ik bijvoorbeeld op Twitter volg.

Veel van wat ik lees heeft te maken met het Sonvela Social Impact Investing project, maar ik lees ook graag over zaken die hier niet direct mee te maken hebben. Ik volg mijn curiositeit, waardoor ik hier en daar de tijd uit het oog verlies, en van het ene onderwerp in het andere rol. Met name in de blockchain wereld speelt zich momenteel zoveel af dat het soms lastig te volgen is.

Het zorgt ervoor dat ik soms hele interssante dingen tegenkom, die ik altijd wel op de één of andere manier kan verwerken in de ideeën en plannen die me bezig houden.

Eén van de meest interessante concepten die ik in de afgelopen tijd heb ontdekt is het concept van de 'Time Billionaire', de Tijd Miljardair. Graham Duncan besprak het in een podcast aflevering met Tim Ferris in 2019, en toen het enige tijd geleden weer werd gedeeld op Twitter ging het viral.

We kijken vaak met speciale interesse naar mensen met een bepaalde status. Miljonairs en miljairdairs worden door grote groepen mensen gevolgd op Instagram, omdat ze een kijkje geven in hun leven. We zien welke auto's ze rijden, welke champagne ze drinken, en waar ze de zomers doorbrengen.

Tijd is geld wordt er altijd gezegd. En als er één ding is dat jonge mensen in overvloed hebben, is dat tijd. Duncan geeft als voorbeeld voor het concept van de 'Tijd Miljardair' een situatie waarin een rijk iemand van in de tachtig een aantal jaren zou kunnen kopen van een jonger persoon. Welke prijs zou de persoon met geld over hebben voor een extra aantal jaren van leven?

En hoeveel geld ze ook mogen hebben, zou jij als jong iemand willen ruilen met een miljardair van begin 90? Wij dertigers, en zelfs veertigers zijn allemaal miljardair. Duncan gaat verder door aan te tonen hoeveel tijd we allemaal wel niet hebben voor wat we willen bereiken in het leven door het verschil in tijd weer te geven tussen een miljoen en een miljard (seconden):

1 miljoen seconden = 11 dagen

1 miljard seconden = 31 jaar (!!)

We hebben het druk

We leiden vrijwel allemaal drukke levens. Een full-time baan, kinderen, de studie, hobbies, sociale verplichtingen. Druk zijn geeft ons vaak ook het gevoel dat we goed bezig zijn. Maar gaan we wel slim met onze tijd om? Zijn we ons bewust van hoe we onze tijd echt doorbrengen?

De afleiding van de telefoon is constant. Samen brengen we vele uren per dag online door op telefoon, tablet en laptop. Meer structuur aanbrengen in onze dagen kan helpen bij het beter benutten van de tijd die we wel hebben en met name ervoor zorgen dat we deze tijd bewuster doorbrengen.

Als jij je soms afvraagt wat er met je 'vrije uren' is gebeurd, dan komt het omdat je niet bezig bent met de wijze waarop je deze tijd benut. Een week lang bijhouden hoe jij je tijd besteed kan je veel inzicht geven. Zo kun je vervolgens bepalen welke veranderingen je moet aanbrengen om je tijd te besteden aan zaken die jij belangrijk vindt.

Daarnaast hebben we in de afgelopen twee jaar kunnen zien hoeveel tijd we met z'n allen besteden aan zaken waar we eigenlijk geen (of weinig) controle over hebben. Ondertussen geven we zaken waar we de volledige controle over hebben, zoals onze ontwikkeling, heel weinig aandacht. Helaas zijn we vaak te afgeleid om te beseffen hoe en waar we onze tijd dienen te investeren.

Compound Interest

Het idee van Duncan komt er in mijn ogen uiteindelijk op neer dat tijd het enige (even simpel gezegd) is dat ons weerhoudt van het bereiken van onze financiële doelen. Zo zijn er genoeg mooie voorbeelden van mensen die als leraar, secretaresse of conciërge op de aandelenmarkt investeren voor de lange termijn, met als resultaat het bereiken van portfolio's van meer dan € 1.000.000.

Door bijvoorbeeld het herinvesteren van dividend, het uitvoeren van een plan waarin regelmatig wordt gekocht en de tijd z'n gang te laten gaan kunnen er dingen gebeuren die je misschien niet had durven dromen. Investeerder Warren Buffett is niet voor niets iemand die het zeer vaak over de kracht van Compound Interest heeft. De miljardair heeft dit in zijn eigen carriere kunnen ervaren.

Buffett, inmiddels de 90 gepasseerd, heeft verreweg het grootste deel van zijn fortuin verdiend na zijn 50e. Pas toen begon bij hem de Compound Interest z'n vruchten echt af te werken. Als geen ander weet Buffett dat tijd het verschil maakt: “Time in the market beats timing the market”.

Compound Interest werkt niet alleen bij je geld. Het werkt ook bij je kennis en ervaring. Je bent niet meer de persoon die je 5 of 10 jaar geleden was. Alles wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd zorgt ervoor dat je nu andere keuzes kunt maken. Compound Interest stapelt zich ook op deze manier op, en werkt zonder dat je je daar eigenlijk van bewust bent.

Heb je bijvoorbeeld een side-hustle idee wat al een tijdje in je hoofd speelt? Of misschien droom jij ervan om full-time te gaan en je geheel op je eigen business te richten? Je kunt je, naast je baan, ook op het investeren richten. Ook hier zul je zien dat de kennis en ervaring die je opdoet zich langzaam opstapelen tot iets moois. Met alles wat je doet hoeft het niet direct duidelijk te zijn, maar in de meeste gevallen is een bepaalde ontwikkeling onvermijdelijk.

De meeste van ons zijn dus tijd miljardairs. We hebben in principe alle tijd voor het bereiken van onze doelen. Één van die doelen kan een bepaalde financiële vrijheid of zelfs financiële onafhankelijkheid zijn. Niet zozeer om alles te kunnen kopen wat je altijd hebt willen hebben. Maar vooral om te kunnen doen met de rest van je leven wat jij wilt doen.

Veel meer tijd hebben voor de kinderen en kleinkinderen. Om te kunnen reizen met het gezin en andere familieleden. Om te kunnen stoppen met werken wanneer jij dat wilt. Want met de huidige inflatie en vergrijzing kan het heel goed dat een pensioen over 30 jaar niet meer vanzelfsprekend is.

Tijd is geld. De meeste van ons hebben alle tijd, en misschien niet erg veel geld. Het omzetten van tijd in geld is voor vrijwel een ieder van ons mogelijk. Onze tijd dienen we dan wel goed te investeren in zaken die zorgen voor de Compound Interest die 's werelds beste investeerders najagen.

Lees Hier Meer: 

Hoe begin je met investeren?