Return to site

De Buffett & Munger filosofie toepassen in Crypto

· Sonvela

Twee miljardairs, beiden de 90 al ruim gepasseerd. Allebei vrijwel dagelijks op kantoor te vinden. Samen leiden ze het enorme bedrijf Berkshire Hathaway vanuit het stadje Omaha in de staat Nebraska. Het zijn twee van de meest gerespecteerde investeerders ooit, en nog steeds kunnen we leren van de wijze waarop Warren Buffett en Charlie Munger al ruim 60 jaar (!) professioneel investeren.

 

Zowel het bedrijf als het aandeel BRK heeft een ongekende groei doorgemaakt sinds Buffett en Munger het bedrijf overnamen. De waarde die zij hebben kunnen creëren voor alle stakeholders loopt op in de vele miljarden. Dankzij alle wijsheid en kennis die zij in de afgelopen decennia met het publiek hebben gedeeld, kun je gerust stellen dat huidige investeerders op de één of andere manier vrijwel allemaal door deze heren beïnvloed.

 

Beide zijn ze overigens verre van perfect, maar het lijkt mij bijna onmogelijk om andere voorbeelden te vinden van investeerders die al zo lang zó consistent presteren. Het feit dat Buffett en Munger dan ook op handen en voeten worden gedragen in het wereldje vind ik dan ook zeer terecht. Hoe anders lijkt dit wel in de crypto wereld. Daar zie ik een, in mijn ogen, vrij respectloze benadering van wat beide heren hebben weten op te bouwen.

 

Even los van alle fantastische technische aspecten van vele crypto projecten, kan ik me wel inzien waarom zowel Buffett als Munger op een bepaalde manier kijken naar de cryptomarkt. De manier waarop velen investeren in crypto staat lijnrecht tegenover alles waar de heren voor staan. Daar komt dan nog eens het vele speculeren en gokken bij waarmee velen hopen snel veel geld te kunnen verdienen.

 

Natuurlijk is het tegenwoordig ook zo dat het in de traditionele markt niet altijd om fundamentele zaken draait. Bedrijven als Robinhood maken het met supersnelle apps makkelijk voor iedereen om de aandelen markt te betreden, en de maatregelen van de Fed zorgen voor een markt die volledig los staat van de huidige economische situatie.

 

Dit zorgt echter niet voor een verandering van werkwijze bij de heren. De twee hebben zich in hun jonge jaren niet laten verleiden door verschillende situaties om meer risico te nemen, en zijn zeker niet van plan om dat te gaan doen nu ze beide de 90 zijn gepasseerd. Wie kritiek uit op Buffett en Munger vanwege het feit dat zij niet investeren in crypto, heeft niet begrepen hoe de twee ooit zo groot zijn geworden.

 

Waar ik het niet mee eens ben, zijn de negatieve uitspraken van de twee over bijvoorbeeld Bitcoin. Vooral Munger heeft een zeer uitgesproken mening, en is niet bang zich uit te laten over diverse zaken. Dat de twee niet begrijpen wat blockchain is en hoe crypto werkt is natuurlijk één ding, je negatief uitlaten over iets wat je niet voldoende begrijpt voor een investering is een ander punt.

 

De filosofie van de twee is in de basis erg simpel: blijf binnen je eigen 'circle of competence'. Zo investeer je enkel in zaken waar je verstand van hebt. Alleen zo kun je met overtuiging instappen én vasthouden wanneer de markt iets doet wat je niet had verwacht. Munger wordt altijd geroemd vanwege zijn gebruik van mental models. En dus beginnen de heren vaak met het omdraaien van een situatie. Welke uitkomst wil je niet?

 

Op deze manier zijn de twee belangrijkste regels van de heren tot stand gekomen. Nummer 1: verlies nooit geld. Nummer 2: zie nummer 1! Deze vorm van risico management wordt 'downside protection', en hierbij kijk je dus vooral naar wat er op het spel staat. Hierin zit een groot verschil met andere investeerders, die met name kijken naar de mogelijke 'upside' van een investering.

 

Dat is waarom Berkshire vrij laat investeerde in een bedrijf als Apple. Ja, inmiddels is het de grootste holding van de heren, en zorgt het voor ontzettend veel inkomen via dividend betalingen. Buffett en Munger krijgen echter nog steeds veel kritiek vanwege het feit dat zij pas investeerde in het bedrijf nadat het al een heel groot bedrijf was en dus al behoorlijk duur.

 

Beide heren staan er niet om bekend dat zij verstand hebben van technologie. Pas op het moment dat zij Apple vooral financieel konden begrijpen, was het moment om te investeren daar. Zij laten zich niet gek maken door anderen, die het belangrijk vinden om de eerste te zijn, of altijd willen investeren in iets nieuws. Buffett en Munger investeren enkel in wat zij kennen en snappen.

 

Het duo is niet gekomen waar ze zijn door telkens een paar procent van het vermogen te riskeren. Je zou kunnen zeggen dat het geen kwaad kan om bijvoorbeeld 5% van je vermogen te investeren in BTC (zoals Paul Tudor Jones). Het grote verschil is hierbij dus het accent en focus op de downside ipv de upside.

 

Het feit dat ze door deze focus mogelijk behoorlijke winsten mislopen maken de heren goed door op de (zeer) lange termijn de winst die zij wel maken te compounden. Waar andere investeerders die wat meer risico nemen het moeten hebben van een aantal grote klappers in de loopbaan, richten de heren zich liever op een bepaald percentage aan rendement die jaar in jaar uit behaald kan worden.

 

Het mooie aan ze is het feit dat ze in al die jaren vast zijn blijven houden aan de werkwijze die ze hebben ontwikkeld. Ze weten als geen ander wie ze zijn, wat ze willen en op welk wijze ze dat willen bereiken. Dat is absoluut iets waar we allemaal van kunnen leren. Het succes heeft ze niet veranderd, zo woont Buffett nog steeds in hetzelfde huis als zo'n 50 jaar geleden. Hoewel veel andere investeerders het overdreven zullen vinden hoe de heren nog steeds hun kapitaal beschermen, kun je stellen dat ze waarschijnlijk nooit zo succesvol waren geworden met een agressievere vorm van investeren.

 

Zo is er het geweldige voorbeeld van Rick Guerin, een zeer getalenteerde collega die samen met de heren begon aan het Berkshire avontuur. Volgens Buffett had Guerin de wens om snel rijk te worden, en nam hij daardoor veel meer risico. Het nemen van veel risico bij zijn investeringen leidde tot een groot verlies, waardoor hij zijn BKR aandelen moest verkopen om z'n verlies te kunnen dekken.

 

De grote vraag is op welke wijze de vreselijk waardevolle lessen van Buffett en Munger kunnen worden toegepast op het investeren in de crypto. Naast bovenstaande zaken nog even een aantal ideeën op een rijtje:

 

Voor altijd vasthouden

Als investeerder ben je bezig met de lange termijn. Wanneer je koopt doe je dat niet met het idee om kort daarna hoger te kunnen verkopen. De filosofie van 'holding forever' is gebaseerd op het idee dat je de juiste keuze hebt gemaakt omdat je ten alle tijde eerst je huiswerk hebt gedaan. Sterke bedrijven kunnen op de lange termijn bijna altijd zorgen voor resultaat op de beurs omdat deze bedrijven zich ontwikkelen dankzij betere producten en business modellen.

 

Dit geldt ook voor crypto projecten en zeker voor BTC en ETH. In het geval van de crypto markt is hét grote verschil natuurlijk het feit dat er veel minder statistieken zijn en geschiedenis waarop de voorspelling voor de toekomst kan worden gebaseerd.

 

BTC is inmiddels ruim 10 jaar, en je ziet dat het vertrouwen uit de institutionele wereld in 2021 ontzettend is toegenomen. Op basis van de 3 halvings uit de geschiedenis van BTC kunnen analysten proberen om te voorspellen hoe een cyclus eruit ziet, en hoe de komende jaren zich mogelijk ontwikkelen.

 

De uitspraak 'time in the market beats timing the market' komt dus voort uit het feit dat de markt in het algemeen zorgt voor positieve resultaten over een langere periode. Dit is bijvoorbeeld ook terug te zien in de totale marketcap van de crypto markt. Het spreekt voor zich dat de sterkste bedrijven en crypto zorgen voor de beste resultaten.

 

Investeer in wat je kent

Je kunt bij het investeren voordeel halen uit het feit dat je misschien ervaring hebt met een bepaalde sector of technologie. Net als in de traditionele wereld van de aandelenmarkt is het mooie van investeren in crypto dat je kunt kiezen voor specifieke sectoren. Onderwerpen zoals gaming en kunst (NFT's) zijn momenteel veelbesproken. Maar ook sport en de rol van crypto daarin kan een onderwerp zijn om je op te richten. Een voorbeeld hiervan is Chiliz, marktleider in de Fan Tokens.

 

Wat het ook is, je voordeel haal je uit de zaken die jij beter begrijpt dan anderen. Op deze manier kun jij eerder constateren wat de potentie is van een project en begrijpen welke kan het mogelijk op zal gaan. Met overtuiging instappen voor de rest instapt is natuurlijk erg goed voor je portfolio. 

Zorg er daarom voor dat je binnen de crypto je eigen 'circle of competence' ontwikkelt.

 

Investeer voor de vrijheid

Het lijkt misschien niet heel belangrijk waarom je precies geld wilt verdienen met investeren. Maar, of je het nu door hebt of niet, het kan bijdragen aan je gedrag. De keuzes die je maakt en de timing ervan zullen doorslaggevend zijn voor de resultaten. Onnodig veel riscio nemen omdat je (snel) rijk wilt worden zal in veel gevallen verkeerd aflopen. Die behoefte, en het constante vergelijken met anderen is een serieuze valkuil.

 

Investeren met als doel een bepaalde vorm van vrijheid te bereiken is een goede manier om te denken aan de lange termijn. Rick Guerin, de oude partner van de heren, droomde van snel en veel geld, terwijl zij gingen voor vrijheid. Het zelf bepalen van je levensstijl en wat je met je dag doet, is een vrij bescheiden wens. Die bescheidenheid zal terug te zien zijn in je stijl van investeren, en kan je helpen je geld te beschermen.

 

Het leven van Buffett en Munger lijkt wel uit de hand gelopen. Beide heren zijn vele malen groter geworden dan de bedoeling was, dat is in ieder geval vaak mijn gedachte bij het zien en horen van de twee. Hoewel we het hebben over twee miljardairs geloof ik niet dat zij uitzonderlijk zijn. En toch zijn ze uniek.

 

Het zit 'm in de eenvoud van wat ze doen. En dan met name de abnormaal lange periode om vast te houden aan de filosofie en het keer op keer kunnen uitvoeren ervan. Dit zien veel jonge traders en investeerders uit de 'snelle' crypto wereld over het hoofd. Dat zij als consequentie daarvan absoluut niets moeten hebben van BTC, vind ik als crypto investeerder geen probleem. Er valt nog steeds vreselijk veel van beide te leren.

 

Lees Hier Meer: 

Zo begin je met investeren