Return to site

Prime Botics: De toekomst van de Kaapverdiaanse agrarische sector

· Sonvela

Al enige tijd volg ik met zeer veel interesse de tech & startup scene van de Kaapverdische Eilanden. In deze serie breng ik je om die reden via een aantal interviews op de hoogte van interessante ontwikkelingen op het gebied van start-ups en (jonge) ondernemers. Ondanks de soms moeilijke situatie zijn deze jonge mensen in staat om oplossingen te bedenken én op de markt te brengen. Producten die zorgen voor een betere samenleving. Hier volgt deel 2:

Bedrijfsnaam: Prime Botics

In gesprek met: Erico Pinheiro

Locatie: Porto Novo/Mindelo

Leeftijd: 31

Probleem/Oplossing: Het inzetten van Drones voor de landbouw sector

Fase: 'Pre-Seed'

Erico is geboren en getogen op het eiland Santo Antão, in de 'havenstad' Porto Novo. Na zijn studie aan de Isecmar op het eiland São Vicente, trok hij in 2015 naar de VS voor zijn masteropleiding. Al jaren is hij gefascineerd door drones, en de mogelijkheden die ze kunnen bieden. Tijdens zijn verblijf in de VS begon hij met het bouwen van een eigen drone. Technologie die hij nu wilt gaan inzetten om problemen in de agrarische sector op te lossen.

Hoe ontstond het idee voor Prime Botics?

“Als inwoner van Santo Antão is er al snel een link met de agrarische sector. Mijn familie heeft altijd in deze sector gewerkt. Op een dag was ik in gesprek met mijn oom, en op een gegeven moment ging het over mijn opa. Hij werd een dagje ouder maar hield nog steeds erg veel van het vak. We vroegen ons af hoe het zou zijn als hij vanaf zijn huis bijvoorbeeld zou kunnen zaaien.”

“Op een dag liep ik voorbij het kantoor van een professor op de universiteit (in de VS). Ik keek stiekem even naar binnen en zag daar een drone staan. De drone viel erg op omdat het duidelijk ging om een zelfgemaakt model. Al jaren dacht ik aan het hebben van een eigen drone, en dus was ik erg onder de indruk.”

“Later werd die professor mijn professor, en pas toen durfde ik het aan om hem te vertellen over mijn eigen passie voor drones. Hij stelde voor om samen aan de slag te gaan om een drone in elkaar te zetten.”

Hoe gaat het met het momenteel met het project?

“In 2019 ontving ik een startkapitaal vanuit de Foundation Tony Elumelu. Mede dankzij deze steun beschik ik momenteel over 5 drones, en een 3D printer. 2 van mijn drones zijn met deze printer gcreeerd.”

“Op dit moment ben ik bezig met het uitvoeren van belangrijke tests die ik eind van het jaar wil hebben afgerond. De komende jaren wil ik de drones echt in gaan zetten voor het inzaaien van moeilijk te bereiken en begaanbare delen van Santo Antão. Één van de problemen die ik hoop op te lossen is die van het gebrek aan grasland voor de dieren.”

“Dankzij de drones en een systeem op basis van GPS, kunnen zaken die voorheen maanden in beslag namen nu in dagen of zelfs uren worden uitgevoerd. Van voorheen alles met de hand, kunnen we naar het uitvoeren van zaken met het indrukken van een knop.”

Erico toont vol trots zijn drones

Hoe kijk jij naar de investeringsopties in Kaapverdië (vergeleken met bv de VS), en het huidge start-up ecosysteem?

“Natuurlijk is het hier anders dan in de VS, waar ik vanuit de universiteit diverse opties had voor financiering. Maar daar had ik al rekening mee gehouden, ik wist dat ik het zelf zou moeten doen. We hebben hier ontzettend veel jongeren met zeer veel potentie, alleen zijn er helaas weinig opties.”

“We hebben nou eenmaal geen 'onderzoekscultuur', en zijn wat meer gericht op de korte termijn. Vaak gaat het bij mensen om nu kopen, nu gebruiken. Het zou mooi zijn als dat in de toekomst kan veranderen.”

Lees hier deel 1 van deze reeks:

Nha Bex: Tijd verspillen hoeft niet meer