Return to site

De investeringsthesis van Sonvela

· Sonvela

Ik lees ontzettend veel. Dagelijks zo'n twee to drie uur. In 2016, toen ik de site MindeloCaboVerde.com had gelanceerd, begon ik me af te vragen waarom de site geen bezoekers trok. Ik begreep toen pas dat ik hiervoor geen plan had gemaakt. Nadat ik wat marketing gerelateerde onderwerpen had opgezocht, meldde ik me aan voor een aantal nieuwsbrieven.

In het najaar van 2016 zat ik werkloos en blut in Rio de Janeiro. Ik besloot de inmiddels honderden nieuwsbrieven in mijn inbox te gaan doornemen. Opeens zat ik uren achtereen te lezen en aantekeningen te maken. Het mooie was dat ik alles direct in de praktijk kon brengen op mijn site, en zo echt kon leren wat Online Marketing was. Van het ene onderwerp dook ik in het andere, allemaal waren ze met elkaar verbonden.

De jaren daarna bleef ik lezen, elke dag een paar uur. Van marketing ging het steeds meer over/naar business, en van de crypto wereld ging het naar investeren in het algemeen. Kijkend naar de dingen die ik dagelijks het liefst doe, en waar ik goed in ben, begon ik steeds meer na te denken over een leven als investeerder. Onroerend goed was daarbij een vrij voor de hand liggende optie.

De website Mindelo Apartments was er één uit de tijd dat ik in Kaapverdië via AirBnb verschillende appartementen verhuurde. Deze site werd uiteindelijk onderdeel van MindeloCaboVerde.com, maar mijn ervaring in dit deel van de sector zorgde ervoor dat ik me in eerste instantie richtte op investeren in onroerend goed.

Naast het lezen over hoe investeren in de real estate sector werkt, bleef ik lezen over andere sectoren en vormen van investeren. Ik raakte steeds meer in de ban van de Venture Capital wereld. Het werk van Angel investeerders trok me erg aan, en ik zag de link met oude ideeën die ik had over microleningen in Kaapverdië. Ik besloot dat investeren in mensen en hun dromen veel meer impact kon veroorzaken dan het investeren in het neerzetten van nóg meer appartementen.

Een investeringsthesis ontstaat nadat je je onderzoek hebt gedaan en bestudeerd welke kan je op wilt. Het is de reden waarom ik behoorlijk aan het schrijven ben voor Sonvela Social Impact Investing. Ik wil dat mensen op basis van informatie en kennis een besluit kunnen nemen over het wel of niet deelnemen aan het programma.

In een investeringsthesis lees je terug waarin en wanneer een fonds of kantoor mogelijk investeert in een start-up of onderneming. Vaak zie je dat een fonds of kantoor zich specifiek richt op een bepaalde sector, en in de VC wereld zelfs op een fase waarin de start-up zich bevindt. In Kaapverdië hebben we te maken met onderontwikkelde ecosystemen, zowel in de tech & startup scene als bij de micro-ondernemers.

Dit betekent dat er niet kan worden ingezoomd op hele specifieke sectoren en andere onderwerpen, maar dat er heel breed wordt geïnvesteerd om de ecosystemen verder te kunnen ontwikkelen.

Onze thesis:

“Software is eating the world.” De welbekende uitspraak van VC Marc Andreessen is volledig uitgekomen. En we zijn nog lang niet klaar. De kracht van technologie is enorm en de kansen die dit met zich mee brengt ontzettend groot. Technologie verwijdert de obstakels van het leven op kleine eilanden en maakt het oplossen van verschillende problemen in diverse sectoren mogelijk.

Ook in ons land zal in de toekomst alles draaien om technologie. Nu is dé kans om hier als Kaapverdianen iets moois van te bouwen, voordat dit voor ons wordt gedaan. Dit zal, net als in het toerisme, leiden tot een situatie waarin Kaapverdianen in binnen en buitenland slechts toekijken en enkel dienen als consument en arbeider voor buitenlandse ondernemingen.

Specifiek:

Sonvela Social Impact Investing investeert in tech & startups in diverse sectoren gevestigd in Kaapverdië. De tech scene in het land heeft de potentie om 'het nieuwe toerisme' te worden, en op dezelfde wijze bij te dragen aan de ontwikkeling.

Fase: Pre-Seed/Seed/Early

Dit betekent dat wij investeren in ondernemingen van de ideeën fase (zonder product op de markt) tot ondernemingen die al hebben aangetoond dat er vraag is naar het product en zelfs al omzet draaien.

Bedrag: Vanaf € 500 – € 1.000 tot max. € 5.000

Vervolginvestering: Ja

Dit houdt in dat Sonvela een tweede ronde kan investeren wanneer een partner hier behoefte aan heeft en voldoet aan de gestelde eisen.

Lees hier meer: