Return to site

Hoe investeren je leven kan veranderen

· Sonvela

Naast dit artikel heb ik vandaag ook de volgende blog posts gepubliceerd: 

Eén van de (vele) redenen waarom ik zo overtuigd ben van deze missie is de invloed die het in mijn ogen kan hebben op de Kaapverdiaanse gemeenschappen in Nederland en andere landen. Als kind van een generatie die werkelijk uit het niets zoveel heeft opgebouwd, gingen veel gesprekken thuis al vrij vroeg over de toekomst en de keuzes die gemaakt moesten worden.

Voor het gemak neem ik even aan dat in de meeste woonkamers in de jaren '80 en '90 ouders dezelfde gesprekken voerden met de kinderen waar zij zo hard voor werkten. Dat zwoegen in een ver, vreemd en koud land diende ervoor een 'veilig' bestaan op te bouwen. Eén waar onderwijs zonder discussie op nummer 1 moest staan.

Ongetwijfeld ging het ook over hoe er met geld om moest worden gegaan. Geld gaf je niet zomaar uit. Er moest gespaard worden. Sparen voor je toekomst, sparen voor onvoorziene situaties. Ondanks het feit dat er vrij veel ouders bezig waren met investeren, door middel van het bouwen van een woning in Kaapverdië, werd dat waarschijnlijk vooral gezien als iets wat onderdeel was van de eigen toekomst. Een toekomst die lag op de eilanden, die zou beginnen bij het ingaan van het pensioen.

Het is duidelijk dat al het geld dat in de vele jaren sinds de emigranten stroom terug vloeide naar Kaapverdië van ontzettend groot belang is geweest. Het land zou niet zijn wat het vandaag is zonder alle investeringen van hardwerkende Kaapverdianen in de bouwsector op de eilanden, maar ook de financiële steun aan familie. Geld dat vandaag de dag nog steeds een deel van het BNP in ons land dekt.

Hoewel de meeste van ons dus thuis te maken hadden met ouders die bezig waren om op de één of andere manier te investeren in ons land, of zij zich hier nu volledig van bewust waren of niet, vraag ik me af of dit zaken zijn die thuis en binnen (een deel van) de gemeenschap werden besproken en aangeleerd.

Nog steeds zie ik dat de meeste mensen die spreken over investeren de risico's vaak te groot vinden, en daarom liever geld sparen of het uitgeven aan leuke dingen. Investeren brengt inderdaad bepaalde risico's met zich mee, en daarom is het heel belangrijk dat je je bewust bent van de risico's in een bepaalde investering. Dit krijg je niet door simpelweg aan te nemen wat je verteld wordt, maar door je heel goed in te lezen als het gaat om verschillende onderwerpen die met je keuze te maken te hebben.

Investeren kan je leven veranderen, en (vooral) bij Impact Investing ook het leven van de mensen die hierbij betrokken zijn. Je eigen geld laten groeien én daarnaast de toekomst van je land op een hele positieve wijze beïnvloeden klinkt misschien onhaalbaar, maar met Sonvela is het mogelijk.

3 redenen waarom investeren je leven kan veranderen:

Je leert er veel van

Voor mij ging er een hele nieuwe wereld open nadat ik me begon te verdiepen in de investeringswereld. In eerste instantie wilde ik leren wat de opties zijn, en welke optie(s) het best waren voor mij. Nadat ik hierin mijn keuze had gemaakt dook ik nog dieper in een bepaalde wereld, in dit geval de wereld van blockchain en cryptocurrencies.

Al ging het om heel weinig geld, het begon met ongeveer 100 euro, het feit dat ik had geïnvesteerd zorgde ervoor dat ik op de hoogte wilde zijn. Hoe meer ik leerde, hoe meer ik overtuigd raakte van de keuze die ik had gemaakt waardoor ik steeds meer kon investeren met een goed gevoel.

Voor het maken van een keuze dien je een 'thesis' te ontwikkelen waar je keuze op gebaseerd is. Deze thesis hoeft niet erg uitgebreid te zijn, maar dient ervoor te zorgen dat je goed kan onderbouwen waarom je een bepaalde investering ziet zitten. Gaandeweg zal je waarschijnlijk meer en meer gaan lezen om te bepalen of je thesis nog steeds juist is, en of er misschien zelfs reden is om verder te investeren wanneer blijkt dat je thesis zelfs is versterkt.

Het feit dat je geld verbonden is aan een bepaalde (specifieke) uitkomst zal je motiveren om meer te lezen en leren over verschillende onderwerpen. Wanneer je meedoet aan Sonvela Social Impact Investing ontvang je elk kwartaal een uitgebreide update met informatie en verhalen met betrekking tot onze investeringen.

Je gaat anders uitgeven

Investeren kan er mogelijk voor zorgen dat je anders gaat kijken naar het geld dat je momenteel uitgeeft. De vrijheid van het kunnen uitgeven van een paar honderd euro na ontvangst van je salaris is een heerlijk gevoel. Nieuwe kleren, mooie spullen voor thuis, het voelt allemaal erg fijn om te hebben. Hoewel we allemaal leren wat de kracht is van sparen, het blijft voor de meeste mensen niet makkelijk om die discipline op te brengen.

Daarnaast is het zo dat sparen al tijden geen geld oplevert. Waar je vroeger nog een leuke rente kon krijgen voor je spaargeld, leven we nu in de tijd van negatieve rentes. Ook is het zo dat sparen een stuk minder productief is dan investeren. Het idee dat een ondernemer in Kaapverdië dankzij jouw investering kan bouwen aan zijn of haar bedrijf voelt een stuk beter dan bijdragen aan de miljardenwinst van een enorme bank.

Het gevoel dat je krijgt van een goede investering, hoe klein die ook mag zijn, is verslavend. Het kan ervoor zorgen dat je kritisch gaat kijken naar je uitgave patroon, zodat je minder uitgeeft aan zaken die je niet erg hard nodig hebt, waardoor je wat meer kunt investeren.

Je gaat nadenken over de toekomst

Wat is met het oog op de toekomst een slimme investering of interessante sector? Op welke termijn wil jij je investering terug verdienen? Investeren zorgt ervoor dat je meer met de toekomst bezig bent. Je wordt bewuster van het feit dat jij bepaalt hoe die toekomst er voor jou uit gaat zien. De keuzes die je nu maakt bepalen hoe je straks leeft. Maak je geen andere keuzes, en kies je niet voor iets nieuws, dan is de kans groot dat de komende jaren er hetzelfde uitzien.

We leven in een interessante tijd, waarin erg veel mogelijk is. Wel is het zo dat er zaken veranderen om ons heen die niet erg positief zijn. De politieke elite bepaalt voor ons hoe we ons leven moeten leiden. De pensioengerechtigde leeftijd is verhoogd, en zal in de komende jaren enkel toenemen. In de toekomst zal het vrij normaal zijn dat mensen van 70 nog een 38-urige werkweek hebben.

Het printen van belachelijke sommen geld door centrale banken wereldwijd betekent dat we in de toekomst te maken zullen krijgen met hoge inflatie. Je geld zal telkens minder waar zijn waardoor je koopkracht afneemt. 30 jaar vooruit kijken is misschien niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. Doen we dat niet, dan is het risico dat we geen controle hebben over ons eigen leven of dat van familie.

Hoewel het Sonvela Social Impact Investing vooral gericht is op wat we in Kaapverdië kunnen bouwen, zie ik grote voordelen voor de diverse gemeenschappen in Europa en de VS. Een focus op investeren en de vele voordelen ervan zal voor alle betrokkenen een zeer positieve ervaring zijn.

Het huidige model van het project zit vol risico, waarbij investeringen naar 0 kunnen gaan en dus niets opleveren. Naarmate we het geheel verder ontwikkelen kunnen we andere modellen toevoegen waardoor het risico kan worden tegengegaan en daardoor meer investeren mogelijk maken.

De toekomst zit vol met mogelijkheden die er eerder niet waren. Het is aan ons om hier gebruik van te maken, of de consequenties te aanvaarden die komen kijken bij een passieve houding. Niet alleen op onze eilanden, ook in de diverse gemeenschappen daarbuiten.

Lees nu meer over Sonvela Social Impact Investing, en doe met ons mee: