Return to site

Zenito Silva: Ook op São Nicolau liggen er kansen

· Sonvela

Al enige tijd volg ik met zeer veel interesse de tech & startup scene van de Kaapverdische Eilanden. In deze serie breng ik je om die reden via een aantal interviews op de hoogte van interessante ontwikkelingen op het gebied van start-ups en (jonge) ondernemers. Ondanks de soms moeilijke situatie zijn deze jonge mensen in staat om oplossingen te bedenken én op de markt te brengen. Producten die zorgen voor een betere samenleving. Hier volgt deel 7:

Bedrijfsnaam: SN Energy

Interview met: Zenito Silva

Leeftijd: 28

Locatie: Ribeira Brava, São Nicolau

Probleem/Oplossing: oa oplossingen m.b.t. groene energie

Stage: Pre-Seed

Voor het interview van vandaag reizen we af naar het eiland São Nicolau. Een eiland waar in de afgelopen jaren veel over is gezegd en geschreven. De ontwikkeling van het eiland staat vrijwel stil volgens veel locals, mede door het gebrek aan verbinding met de omliggende eilanden.

Vanuit São Vicente is het slechts 15 minuten vliegen naar São Nicolau. De prijzige vluchten met een overstap op de verder liggende eilanden Sal of Praia maken de situatie nog een stuk lastiger. Hoewel de verbinding per ferry is verbeterd in het afgelopen jaar, blijft het nog te onbetrouwbaar.

Het doel van deze serie is om jullie kennis te laten maken met het ongelooflijke talent dat er rondloopt op onze eilanden. Het zou dan ook niet erg bevredigend zijn om enkel interviews te voeren met jonge ondernemers uit de steden Praia en Mindelo. Hoewel in deze 2 steden samen ongeveer de helft van het totaal aantal Kaapverdianen wonen, is het belangrijk om juist daarbuiten ook op zoek te gaan naar de mensen die mogelijk het toekomstbeeld zullen gaan bepalen.

In deze fase van het project werk ik aan het in beeld brengen van jonge talentvolle ondernemers, maar de uiteindelijke missie is om deze ondernemers later financieel te kunnen ondersteunen. Naast een bepaald startkapitaal hebben veel ondernemers ook behoefte aan partners met specifieke kennis, van het uitwerken van verdienmodellen tot aan sales en marketing. Ook hierin zullen zij worden ondersteund via het project.

Zenito is een talentvolle en ambitieuze ondernemer woonachtig in Ribeira Brava. Hij voltooide zijn studie elektrotechnisch ingenieur op het eiland São Vicente bij IsecMar en volgde vervolgens een cursus groene energie in de hoofdstad Praia.

Zenito, wat wil je bereiken met SN Energy?

"Met mijn bedrijf richt ik me op residentiële en industriële installatie van electra. Eén van de dingen die ik doe is bijvoorbeeld het aanbrengen van decoratieve verlichting. Daarnaast kan ik ook worden ingeschakeld voor audits, waarbij wordt nagegaan of alles voldoet aan wettelijke verplichtingen."

"Ook zaken als elektronische apparatuur (online) en 'custom made' speakers en dergelijke zal ik gaan aanbieden. Voor speakers en bijvoorbeeld powerbanks werk ik met een 2D laserprinter, waarmee ik hout precies kan bewerken zoals ik dat voor ogen heb."

"Groene energie zal ook centraal staan in mijn werkzaamheden. Er is in mijn ogen genoeg vraag naar dit soort diensten en dankzij nieuwe wetgeving rondom groene energie is het momenteel zeer aantrekkelijk. Het is een geweldige manier om kosten te besparen door gebruik te maken van die zaken die wij hier in overvloed hebben."

"Helaas is het wel zo dat het over het algemeen soms wel worden bemoeilijkt door de zoektocht naar diverse materialen. In de gevallen waarin alles verkrijgbaar is kan het soms wat prijzig zijn, en laat de kwaliteit weleens te wensen over."

Hoe kijk jij naar het huidige ecosysteem?

"Het zou heel fijn zijn als er meer wordt geïnvesteerd in jonge ondernemers. Daarnaast duurt het soms te lang voor je iets gedaan kunt krijgen en er zijn verschillende drempels vanwege de burocratie. Soms wordt je hierdoor gedwongen om een andere kant op te gaan."

"Sinds 7 maanden ben ik terug na een stage op het eiland São Vicente, en als de kans er was dan zou ik direct starten. Ik ben één van de weinige ingenieurs hier dus er liggen zeker mogelijkheden. Ik leer bijzonder veel bij m'n huidige werkgever, juist daarom wil ik heel graag laten zien wat ik zelfstandig kan bereiken."

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

"Straks moet mijn bedrijf er écht staan. Ik zie het helemaal zitten om mijn toekomst te verbinden aan de sector waar ik momenteel in werk."

"Ik droom van een eigen kantoor, en misschien een winkel, waaruit ik diverse materialen kan verkopen. Een mooie werkruimte, om creatief bezig te zijn, en van alles te kunnen produceren. Maar ik zou het bijvoorbeeld ook heel erg mooi vinden om er een sociaal project naast te doen. Om andere jongeren de dingen bij te brengen die ik in de loop der jaren ook heb geleerd."

"Ik wil graag innoveren. Automatisering is een andere passie van me. Programmeren is ook iets wat ik graag doe, ik heb leren programmeren in 'C'. Deze skills zet ik onder meer in tijdens het carnaval hier op het eiland. Voor de groep Copacabana was ik tijdens de laatste editie verantwoordelijk voor het creëren van de praalwagen."

"Met het gebruik van Led verlichting ontstond er als het ware een heel spel op de praalwagen. Maar ook met de jaarlijkse kerstboom traditie hier ben ik van de partij. Het verlichten ervan zie ik als een hele eer. Ik houd er ontzettend van om creatief bezig te zijn."

Ludmila Ramos:

Voor het opzetten van dit interview kreeg ik gelukkig de hulp van Ludmila. Zij zet zich op het eiland São Nicolau in voor jongeren die hulp nodig hebben op de arbeidsmarkt en bereid ze met diverse cursussen voor op het ondernemerschap. Tijdens het interview vroeg ik ook Zenito naar zijn ervaringen met Ludmilla, over wie hij zeer positief was.

“Het is een zeer interessant project. Zo zijn er altijd wel cursussen beschikbaar. Dit is ontzettend belangrijk werk, want het levert jongeren veel kansen op zoals financiering.”

Lees hier de andere interviews uit deze serie: