Return to site

Wat is Web3 en wat is het waard?

· Sonvela

“De toekomst is peer-to-peer waarde uitwisseling in vrijwel alles”. – Jack Butcher

Je hebt inmiddels vast eens gehoord van Web3. Het is één van de buzz-words uit 2021, samen met woorden als NFTs en de Metaverse. Het is belangrijk om goed uit te leggen wat het eigenlijk is, en wat de waarde ervan kan zijn in de toekomst. Waarom moeten we blij zijn met de komst van Web3? Welke mogelijkheden gaat het ons allemaal bieden?

Een kijkje in wat misschien wel de belangrijkste technologische ontwikkeling is van onze tijd. In de afgelopen maanden heb ik een hoop pogingen om Web3 simpel uit te leggen voorbij zien komen. Het is van belang dat dit fenomeen uit wordt gelegd zonder het gebruik van al te veel technische termen, zodat mensen kunnen begrijpen wat de toekomst kan brengen.

Voor mijn gevoel staan we aan het begin van iets wat ik enkel kan vergelijken met het begin en ontwikkeling van het internet zo'n 25 jaar geleden. Toen heb ik de kans niet gepakt om me erin te verdiepen, ondanks dat er een gloednieuwe computer in mijn kamer stond. Wat mij zo trekt aan wat Web3 kan worden, is het feit dat er een internet ontstaat met veel meer gelijkheid, of in ieder geval een serieuze poging kan zijn om dat uiteindelijk bereiken.

Van Web1 tot Web3

Voor we verder gaan met wat Web3 betekent, eerst even een vergelijking met het verleden:

“Web 1.0 – Alleen lezen.

Web 2.0 – Lezen en schrijven.

Web 3.0 – Lezen, schrijven en bezitten."

Wanneer je kijkt naar de ontwikkeling van het internet, zie je duidelijk verschillende fases. Wie weet bijvoorbeeld dat er een periode was dat het internet enkel bestond voor overheid en academisch gebruik? Pas in 1991 kreeg iedereen toegang. Dit was tevens het begin van een enorme toename in commerciële ISP ondernemingen.

Web1 zorgde ervoor dat we toegang kregen tot digitale informatie. Zo konden we kennis wat al heel lang bestond in een gedrukte versie, voor iedereen toegankelijk maken op het web. Web2 zorgde ervoor dat we konden schrijven. Zo maakten we voor het eerste met z'n allen gebruik van e-mail en zelfs vroege versies van social media kanalen.

Web3 stelt ons in staat om dus naast het lezen en schrijven ook te 'bezitten'. Als voorbeeld voor wat hiermee bedoeld wordt, gebruik ik een recent gesprek met mijn vriendin. Met haar bedrijfsaccount Salerno Travel, schrijft zie al bijna twee jaar dagelijks een post op haar Facebook pagina. Door elke dag voor leuke berichten te zorgen, zorgt zij ervoor dat ze haar bedrijf sneller kan laten groeien.

Ze verdient echter niets met posten van deze berichten. Hoewel zij samen met vele miljoenen gebruikers zorgt voor de content waarvoor we een bezoek brengen aan Facebook, is de winst die er wordt gemaakt allemaal voor het bedrijf. In Web2 krijg je een gratis product, en in ruil daarvoor stel jij je data beschikbaar voor het bedrijf dat jou gratis gebruik laat maken van zijn of haar diensten.

Waar we in Web2 kennis leerde maken met het bouwen van een online community, wordt het in Web3 tijd om diezelfde community financieel te belonen voor de betrokkenheid. Naast de financiële beloningen van Web3, zijn er ook de grote vraagtekens van de wijze waarop Web2 bedrijven omgaan met de data van vele miljoenen gebruikers.

Een ander voordeel van Web3 is daarom de wijze waarop de technologie wordt ingezet om te decentraliseren. In plaast van al je data toe te vertrouwen aan één bedrijf en de servers van dit bedrijf, is er dankzij blockchain de mogelijkheid om dit als het ware te verspreiden. Hiermee voorkom je dat het hacken van een server of bedrijf ook meteen betekent dat die gegevens op straat komen te liggen. Diverse blockchain oplossing zorgen er daarnaast voor dat gebruikers kunnen verdienen aan het beschikbaar maken van hun data.

AirBnb als voorbeeld

Laten we even een bedrijf als AirBnb als voorbeeld nemen. Voor zover ik weet zijn er geen plannen om van het bedrijf een Web3 organisatie te maken, of een DAO. Het is nog niet eens zo lang geleden dat het debuteerde op de beurs. Het is echter een mooi voorbeeld aangezien zij alweer meer dan 10 jaar geleden het idee van 'peer-to-peer' populair begonnen te maken.

Zelf maak ik sinds januari 2014 als verhuurder gebruik van het platform, wat het extra leuk maakt om te denken aan een eventuele transformatie. Hoewel AirBnb dus bekend staat als bedrijf met een peer-to-peer focus, is het een volledig gecentraliseerd platform. Pas sinds het uitbrengen van de wereldberoemde BTC Whitepaper heeft de term P2P een andere betekenis gekregen.

AirBnb zou kunnen besluiten om de wijze van eigendom (en het bewijs daarvan) in het bedrijf te veranderen. Door over te gaan van aandelen naar $AirBnb tokens, is er het begin van een Web2 naar Web3 transformatie. Naast het uitbrengen van verhandelbare tokens, kan het bedrijf ook kiezen voor een verandering in het het bedrijf wordt geleid. Zo is er de optie om te switchen van een bestuur en management naar het onder leiding staan van een gehele community, en door het leven te gaan als een DAO.

Als AirBnb zo rond de periode 2010-2013 (dus lang voor de beursgang) had kunnen kiezen voor een bestaan als Web3 bedrijf/DAO, waren daar een aantal voordelen uit voortgekomen. De community zou zorgen voor de PR. Zie het als een nieuwe vorm van marketing. Het spreekt zelfs voor zich dat je iets wilt promoten waar je enige mate van eigendom in hebt. Dat zien we nu met verschillende projecten terug op social media sites als Twitter.

Een Airbnb tokenhouder zou nu, in deze nieuwe vorm, meeprofiteren van de winst die het bedrijf maakt. Hoewel de visie van Airbnb komt, en de technologie waarmee alles mogelijk wordt gemaakt, is het bedrijf natuurlijk niets zonder de mensen en bedrijven die kiezen om de kamers, appartementen, huizen en anderen op de site te plaatsen. Web3 maakt het mogelijk om hosts te belonen voor hun deelname aan de community, los van de verdiensten die gemaakt worden met het ontvangen van gasten.

ENS, Ethereum Name Service, is een geweldig voorbeeld omdat duizenden mensen als signaal maar al te graag de .ETH domeinextensie achter hun Twitter naam zetten. Waar het voorheen in de wereld van social media markerting draaide om het inzetten van influencers, wordt het werk nu verricht door de community. Direct na de ENS airdrop was dit dagenlang hét gesprek op Twitter. Wie tot dan toe nog niet van ENS had gehoord, leerde het 'bedrijf' nu zeker kennen.

Het bedrijf Shapeshift maakte deze zeer opmerkelijke switch in 2021, en heeft hiermee de weg geopend voor anderen die sterk geloven in decentralisatie. Voormalig CEO Erik Voorhees maakte dit bekend in een reeks zeer interessante tweets, die waarschijnlijk aantonen hoe de toekomst van veel bedrijven eruit zal komen te zien.

Voor Voorhees voelde het niet goed om met decentralisatie te verdienen in een traditioneel gecentraliseerd bedrijf. Shapeshift had een bestuur wat bestond uit investeerders in het bedrijf en het managementteam. Voorhees deed zijn werk zoals elke andere CEO. Tot het besluit alles veranderde. Aandelen van het bedrijf (niet beursgenoteerd) werden omgezet in tokens. Een airdrop zorgde ervoor dat deze tokens verstuurd werden naar de wallets van vroegere Shapeshift klanten en gebruikers.

Via Discord werd vervolgens een eerste community meeting gehouden. De bestuurskamer werd ingeruild voor een tech platform waar elk lid/tokenhouder een uitnodiging voor ontving. Het zal vast nog even duren voor we een beursgenoteerd bedrijf deze stap zien maken. Het valt te verwachten dat het dan gaat om een bedrijf actief in de wereld van decentralisatie, zoals Coinbase. Mogelijk zien we een andere exchange, FTX, kiezen voor het Web3/DAO model in plaats van een traditionele beursgang.

De Airdrops

In de wereld van Web3 gaat de meeste aandacht uit naar de airdrops. In het voorbeeld van ENS leverde dit in sommige gevallen wel duizenden dollars op voor (vroege) gebruikers van het platform. Al snel waren de $ENS tokens verhandelbaar op exchanges waardoor de ontvangers de keuze hadden om (deels) te cashen. De ontvangst van de tokens werd op social media met gejuich ontvangen, wat voor de nodige aandacht zorgde en daarmee ook een hogere tokenprijs.

Ook het UniSwap project kende een airdrop, deze in 2020. Dankzij het succes van UniSwap en de enorme prijstijgingen die volgden, hadden tokenhouders hele goede zaken kunnen doen. De 400 tokens die mensen ontvingen waren op een gegeven moment zo'n $12.000 (!) waard. Hierin schuilt onder meer de kracht van Web3.

Of de ontvangers nou kiezen voor vasthouden of verkopen, in beide gevallen heb je te maken met tevreden community leden die maar al te graag praten over hun ervaringen en verder onderdeel willen zijn van de gemeenschap. Met name de houders van de tokens kijken uit naar de toekomst van het project, en willen daar graag onderdeel van zijn.

LooksRare, een vrij nieuw NFT platform, besloot om tokens te airdroppen naar gebuikers van de concurrent, OpenSea. Wie tussen juni en december 2021 minimaal 3 ETH op OpenSea had verhandeld, had het recht om de nieuwe $LOOKS op te eisen. In totaal had het project liefts 120 miljoen tokens beschikbaar gesteld, wat neerkwam op 12% van het totale aanbod.

Conclusie

Het gebruik van populaire termen als Web3 en decentralisatie worden door projecten gebruikt en misbruikt om aandacht te trekken van investeerders. We zagen vooral in de ICO hype van 2017/2018 hoe projecten gingen voor snelle winst, mogelijk gemaakt door een gekke markt. We zien nu mogelijk wat terug uit die periode al is het toch echt zo dat er veel interessante use cases bestaan.


Het idee van Web3 heeft in mijn ogen ondanks de huidige tekortkomingen zeer veel potentie. Nieuwe begrippen als de 'creator economie' en 'token economie' worden dankzij Web3 ondersteund. Hoewel er inderdaad (nog) genoeg over valt te zeggen, zien we moglijkheden ontstaan voor duizenden of zelfs miljoenen mensen die er voorheen simpelweg niet waren.

Stevige kritiek op projecten als ConstitutionDAO, een project wat binnen een week ging van idee naar het bieden op een exemplaar van de grondwet van de VS, is dan ook wat overdreven. Het uiten van de kritiek levert altijd een bepaalde hoeveelheid aandacht op, wat de reden kan zijn om op die manier om te gaan met een ontwikkeling die nog zo jong is maar al erg veel hoop biedt voor de toekomst.

Binnen een week een project volledig online opzetten, een community van duizenden opbouwen en ook nog eens een schatkist van zo'n 40 miljoen dollar hebben aan het eind van 7 dagen. Niet gek dat niet alles soepel verliep, en dat er meedere issues speelden die zeker niet mogen worden genegeerd. Het feit dat het project na 7 dagen verre van volledig gedecentraliseerd bleek, mag ook geen verassing worden genoemd.

Hoe kan redelijkerwijs worden verwacht dat het project binnen 7 dagen zonder grote issues zou gaan lopen? ConstitutionDAO is wat mij betreft misschien wel het beste voorbeeld van de enorme kracht en potentie van de nog jonge internetorganisatie. Deze organisaties kunnen in de toekomst voor een groot gedeelte gaan bepalen hoe de wereld eruit zal gaan zien.

Het belangrijkste is voor velen dat onder meer Web3 zorgt voor een 'exit'. Het is een optie, een keuze, voor een ieder die voelt en vindt geen onderdeel te willen zijn van de Web2 wereld. De wereld waarin enorme tech bedrijven de belofte van Web1 leken te vergeten, en overgingen op volledig gesloten systemen.

Deze tech bedrijven zorgde voor vooruitgang wat de technologische ontwikkeling betreft, maar werkte in zekere mate mee aan grotere financiële ongelijkheid door het besluit (en mogelijk het ontbreken van de middelen) gebruikers niet te belonen voor het feit dat zij deel uitmaken van de community. Dankzij Web3 technologie is het duidelijk dat die optie er voor alle bedrijven is, en dat het bovenal gaat om de filosofie.

Diezelfde filosofie zal leiden tot steeds meer consumenten en community leden die graag beloond worden voor de data die zij beschikbaar stellen, de experimenten met nieuwe producten die zij uitvoeren en de kunst die zij creëren. Ik geloof sterk in een wereld waarin alles wat beter verdeeld is, en ik denk dat we vanuit dat punt met steeds meer mensen kunnen gaan werken aan de uitdagingen die ons wachten in de toekomst.

Web3 zoals we dat in de huidige vorm kennen is slechts het begin van die reeks belangrijke veranderingen.

Lees hier meer:

Starten met investeren in crypto