Return to site

Waar ligt Kaapverdië?

Kaapverdianen worden in Nederland 'de stille emigranten' genoemd. In Nederland, en dan met name in Rotterdam, wonen zo'n 30.000 Kaapverdianen. Tot zo'n tien jaar geleden wisten mensen soms niet eens van het bestaan van de eilanden af. Zo heb ik zelf vrij vaak aan mensen uit moeten leggen waar Kaapverdië precies ligt. 

Tegenwoordig zijn de Kaapverdische Eilanden een populaire bestemming bij met name strandliefhebbers. Niet voor niets nemen zoekopdrachten als “Kaapverdië, waar ligt dat?” toe op zoekmachines als Google. Uit een onderzoek van 2018 bleek zelfs dat het land de hoogste stijging kende van landen die werden 'gegoogled'. 

Het is daarom niet gek dat er nog veel vragen zijn rondom deze zeer interessante maar vrij nieuwe reisbestemming. In deze serie blog posts probeer ik een aantal belangrijke vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. 

Waar ligt Kaapverdië? 

Door de koloniale geschiedenis van het land, in de 15e eeuw 'ontdekt' door de Portugezen, trekken mensen soms de verkeerde conclusie. Mij is dan ook vaak gevraagd of Kaapverdië in Zuid-Europa ligt, in de buurt van Portugal. Of misschien Zuid-Amerika, in de buurt van Brazilië? 

De Kaapverdische eilanden liggen op zo'n 500 km voor de kust van het West-Afrikaanse Senegal, ongeveer ten hoogte van hoofdstad Dakar. Gelegen midden in de Atlantische Oceaan, met ten noorden de Canarische Eilanden (op zo'n twee uur vliegen). Ten westen ligt het Caribisch gebied, met eilanden als Antigua, Barbuda en Dominica als dichtsbijzijnde 'buren'. 

De kortste route richting het westen leidt tot Brazilië, naar de stad Fortaleza. Veel zeilers maken jaarlijks de spannende overtocht over de Atlantische Ocean, vanuit havenstad Mindelo naar één van de Braziliaanse steden of het Caribisch gebied. 

Is Kaapverdië Afrika? 

Kaapverdië is onderdeel van het Afrikaanse continent. De eilanden liggen voor de kust van West-Afrika, en het land is onderdeel van diverse Afrikaanse gemeenschappen en politieke organisaties. 

PALOP, de organisatie voor Portugees talige Afrikaanse landen. 

Andere landen die onderdeel zijn van PALOP zijn bijvoorbeeld Angola en Mozambique. 

CEDEAO, de Economische gemeenschap voor West-Arikaanse landen. 

Andere landen die onderdeel zijn van de CEDEAO zijn bijvoorbeeld Senegal, Mali en Sierra Leone. 

Daarnaast is Kaapverdië lid van de Afrikaanse voetbalbond. Het land wist zich al twee keer te plaatsen voor de Afrika Cup, met deelnames in 2013 en 2015. In 2013 wist Kaapverdië zich zelfs te plaatsen voor de kwartfinale van het toernooi. 

De ligging van de eilanden 

De eilanden van Kaapverdië liggen in sommige gevallen vrij ver uit elkaar. Soms is een korte ferry trip genoeg voor een bezoek aan een ander eiland., in een ander geval is een binnenlandse vlucht een betere optie. Ben je van plan te gaan eiland hoppen, dan is het goed de afstanden tussen de verschillende eilanden te onderzoeken, en de wijze waarop er tussen die eilanden kan worden gereisd. 

Barlavento (Bovenwindse eilanden) 

Sal & Boa Vista 

De twee meest toeristische eilanden van Kaapverdië, samen met het eiland Maio de meest oostelijk gelegen, 'tegen' het Afrikaanse vasteland aan. 

São Nicolau 

Eiland gelegen tussen Sal, Boa Vista en de eilanden São Vicente en Santo Antão. 

Santa Luiza 

Klein onbewoond eiland, gelegen tussen São Nicolau en São Vicente in. 

São Vicente 

Direct gelegen tegenover het eiland Santo Antão, enkel gescheiden door een 'kanaal' 

Santo Antão 

Het op één na grootste eiland van Kaapverdië, meest westelijk gelegen eiland van het land. 

Sotavento (Benedenwindse eilanden) 

Maio 

Samen met Sal en Boa Vista de meest oostelijk gelegen eilanden van Kaapverdië. Qua (uiterlijke) karakteristieken hebben deze eilanden ook het meeste gemeen. 

Santiago 

Grootste eiland van Kaapverdië, gelegen tussen de eilanden Fogo en Maio. 

Fogo 

Bevindt zicht tussen 'grote' broer Santiago, en kleine 'broer' Brava in. Vanaf Fogo kan je het kleine Brava zo zien liggen. 

Brava 

Kleinste eiland van Kaapverdië, meest westelijk gelegen eiland van de Benedenwindse eilanden. 

De gunstige ligging ten opzichte van Nederland is één van de redenen waarom Kaapverdië in de afgelopen jaren zo populair is geworden bij Nederlandse vakantiegangers. Het tijdverschil is slechts 2 of 3 uur, afhankelijk van wanneer de reis plaatsvindt. Vliegtijd is zo'n 6 uur, en daarmee een stuk minder lang dan vliegen naar bijvoorbeeld het Caribisch gebied.