Return to site

De mooiste stranden van São Vicente

· Reizen

<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Het eiland São Vicente staat vooral bekend om de vele culturele evenementen die er jaarlijks plaatsvinden. Hoofdstad Mindelo, waar zo'n 90% (!) van de bewoners van het eiland wonen, heeft de reputatie rondom het nachtleven met heerlijke live muziek onder andere te danken aan Cesaria Evora.

De 'koningin' van Kaapverdië is met het muziek de wereld over gegaan, en nog steeds reizen mensen af naar Mindelo in de hoop in één van haar vele barretjes te kunnen genieten van een live band die haar muziek speelt. De stad stelt wat dat betreft zeker niet teleur.

De grootste evenementen op het eiland zijn het carnaval van Mindelo en het muziekfestival van Baía das Gatas. Beide evenementen trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers, zowel uit binnen- als buitenland. Maar São Vicente heeft meer te bieden, zoals prachtige stranden.

De eilanden Sal en Boa Vista staan tegenwoordig wereldwijd bekend vanwege de schitterende stranden en uitstekende resorts en hotels die direct aan deze stranden gebouwd zijn. Maar ook buiten deze twee eilanden vind je fantastische stranden. Zo ook op 'cultuureiland' São Vicente.

De combinatie van cultuur en strand maken São Vicente een zeer interessante bestemming, vooral als je ook nog eens een bezoek brengt aan het overweldigend mooie Santo Antão. Dit eiland, gelegen op slechts een uur varen van Mindelo, is dé plek voor wandel- en natuurliefhebbers.

Voor het strand hoef je in Mindelo niet ver te zoeken. Laginha is gelegen op een aantal minuten buiten het centrum. Andere stranden vind je buiten Mindelo, zoals in de traditionele vissersdorpjes. Deze zijn allemaal met het openbaar vervoer te bereiken.

De mooiste stranden van São Vicente op een rijtje:

Laginha

Stadsstrand Laginha is de meest vanzelfsprekende in dit lijstje. Dit prachtige strand ligt maar net buiten het centrum, en is daarom voor de meeste mensen de logische keuze. Tegenwoordig tref je op Laginha een mooie strandtent, waar je gebruik kunt maken van de ligbedden, en een heerlijke cocktail kunt bestellen.

Geniet van een heerlijke stranddag, wat zelfs in de wintermaanden zeer goed kan mits er niet te veel wind staat. Maar het strand en de omgeving is ook dé plek voor het bekijken van de zonsondergang. Veel mensen komen hier nog even sporten tegen het einde van de dag, of maken hier een wandeling. De bars en restaurants rondom het strand zijn natuurlijk ook uitermate geschikt voor een drankje tijdens het ondergaan van de zon.

São Pedro

Misschien wel hét mooiste strand van São Vicente. Gelegen op een aantal minuten van het Cesaria Evora vliegveld. Het strand van São Pedro is een groot en vaak verlaten strand, waar je zelfs in de zomer weinig mensen treft. Naast het genieten van het strand is het ook een hele fijne plek om het leven van de mensen buiten de 'grote stad' Mindelo te leren kennen.

In het dorp van São Pedro draait alles om het vissen. Grote kans dat je tijdens je bezoek aan het strand de bootjes van de vissers binnen ziet komen. Mooi om te zien, maar ook goed om even stil te staan bij het zware en soms onvoorspelbare leven van de vissers. De visindustrie is nog steeds een hele belangrijke sector voor Kaapverdianen. In het gehele land tref je op de eilanden dorpjes waar men nog steeds erg afhankelijk is van de visvangst.

Een bezoek aan São Pedro breng je daarom niet alleen vanwege het strand, het dorpje en de manier van leven van de inwoners is ook zeer interessant. Het dorp kan je bereiken met het openbaar vervoer (een Hiace) vanaf het plein van Praça Estrela in het centrum van Mindelo.

Praia Grande

Het strand van Praia Grande is gelegen op een paar minuten rijden van het dorpje Calhau. Net als de andere dorpjes is Calhau te bereiken met het openbaar vervoer vanuit het centrum van Mindelo, vertrekpunt Praça Estrela. Vanuit Calhau is het vervolgens een stukje lopen om Praia Grande te bereiken.

Het gebied rondom Praia Grande is één van de mooiste van het eiland São Vicente, en strekt zich uit van Norte Baía (naast Baía das Gatas en Salamansa) tot aan Calhau. Tegenwoordig is er een mooie geasfalteerde weg die beide delen met elkaa verbind. Vanaf de weg heb je een adembenemend uitzicht op Praia Grande.

Voor het bereiken van plaatsen zoals Praia Grande en Flamengo kun je op een eiland tour gaan, maar je kunt natuurlijk ook zelf een auto huren waarmee je het gehele eiland in zo'n twee dagen op je eigen tempo kan verkennen.

Flamengo

Eén van de best bewaarde geheimen van het eiland. Zelfs onder de inwoners van São Vicente is Flamengo een onbekende plek. Vaak een plek waar ze wel van gehoord hebben, maar nog niet zijn geweest. Voor het bezoeken van Flamengo dien je wel een auto tot je beschikking te hebben.

Vanuit de stad neem je in eerste instantie de route naar het vliegveld. Halverwege sla je linksaf, een zandweg op. De weg brengt je naar het schitterende Flamengo. Op het verlaten strand kom je helemaal tot rust, en kun je zwemmen in het prachtige water.

Zorg wel dat je drinken en misschien wat te eten meeneemt, want op en rond Flamengo vind je werkelijk niet. Enkel het dorp São Pedro ligt in de buurt, maar daarvoor moet je eerst uit de vallei en om de berg heen. Ga dus goed voorbereid op stap.

In dit artikel heb ik voor bovenstaande 4 stranden gekozen. Dit hadden er ook zomaar meer kunnen zijn, want São Vicente heeft nog meer in huis. Zo zijn er de eveneens 'geheime' stranden van João D'Ebra en Palha Carga (alleen te bereiken met een Jeep), maar bijvoorbeeld ook het strand van vissersdorpje Salamansa. Dit strand is vooral bekend bij windsurfers.

Het strand van Baía das Gatas, bekend van het muziekfestival, is hét strand voor mensen die reizen met kleine kinderen. Dit strand ligt in een goed beschermde baai, en is zowel bij eb als vloed geschikt om de kinderen zonder zorgen in te laten spelen.

Kortom, ook het eiland van São Vicente is een hele goede keuze wanneer je zin hebt in een strandvakantie. Grote voordeel van dit eiland is dat je een strandvakantie heel erg goed kunt combineren met andere zaken, zoals een aantal dagen wandelen op het eiland Santo Antão.