Return to site

Vragen en Antwoorden

Sonvela Social Impact Investing

· Sonvela

Versie 1.0

Wat is Sonvela Social Impact Investing?

Dankzij dit nieuwe model van Sonvela kun je nu een bedrag bijdragen wat vervolgens door ons wordt geïnvesteerd in jonge Kaapverdiaanse (tech) ondernemers. Omdat we met deze jonge ondernemers aan de slag gaan om een winstgevend bedrijf te creëren streven wij ernaar jou je inleg terug te betalen, en daar bovenop een stukje van de winst.

Het project brengt de idealen van een goed doel en de efficientie van ondernemen samen.

Voor wie is het bedoeld?

Dit project is dus enerzijds gecreeërd om jonge Kaapverdiaanse ondernemers de kans te kunnen bieden om verder te groeien en banen te creeren. Aan de andere kant is het hier om jou de kans te geven om op een unieke wijze een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van ons land. Heb jij altijd al willen investeren in Cabo maar was de drempel te hoog? Geloof jij niet meer in de werkwijze van traditionele goede doelen? Dan is dit waarschijnlijk iets voor jou.

Waarom nu?

Ik ben ervan overtuigd dat nu het moment is om ons te richten op de toekomst. Een toekomst die volledig gericht zal zijn op technologie. Anders dan in de visserij, commercie of het toerisme ligt hier de kans voor Kaapverdianen wereldwijd om controle te hebben over een 'sector' die straks kan gaan bepalen hoe ons land eruit ziet.

Indien er niet snel wordt gehandeld is de kans behoorlijk groot dat ook hier sprake zal zijn van een buitenlandse overname, en zal de toekomst van jonge Kaapverdianen er nog somberder uit gaan zien.

Krijg ik altijd mijn geld terug?

Nee, dat kan ik niet garanderen. Er zit het risico aan vast dat de onderneming(en) waarin geïnvesteerd wordt, niet winstgevend kunnen worden gemaakt. In dit geval lukt het mij niet om je inleg terug te betalen. De werkwijze is zo ingericht, dat de kans op slagen wordt vergroot. Maar een garantie op succes is er niet.

Voor de toekomst werk ik aan de optie van geldlening, waarbij je wel die garantie krijgt, en met rente kan worden terugbetaald.

Hoe wordt de kans op slagen vergroot?

Ik ga persoonlijk aan de slag met de ondernemers waarin wij investeren. Naast de financiële transactie, wordt er een relatie opgebouwd voor de lange termijn. Met een aantal potentiële partners is die relatie gestart bij het afnemen van een interview. Na een aantal vervolggesprekken neem ik een besluit. De samenwerking bestaat onder andere uit een aantal uitgebreide sessies waarin bijvoorbeeld marketing centraal staat, en we kritisch kijken naar wat de onderneming nodig heeft om te kunnen slagen.

Wordt ik op de hoogte gehouden?

Ja. Via kwartaal updates brengen we je op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen de ondernemingen die Sonvela ondersteunt. Zo vertel ik je welk bedrag er is geïnvesteerd in welke ondernemer, wat de voorwaarden zijn van de samenwerking, wat de verwachtingen zijn etc. Daarnaast wordt je vrijwel direct ingelicht bij belangrijke gebeurtenissen.

Hoe gaat het in z'n werk?

Ik vraag een bijdrage van € 100 minimum per deelnemer, die je ook verspreid over 4 maanden (€ 25 per maand) mag voldoen. Wil je liever per kwartaal meedoen, dan is de minimale bijdrage € 50 per kwartaal, dus een totaal bedrag van € 200 over een heel jaar. Wil je doorlopend meedoen? Dat kan natuurlijk ook. Een maximum is er voorlopig niet. Hoe groter het bedrag is, hoe groter de impact.

Door het bedrag te verpreiden maak ik het hopelijk makkelijker om deel te nemen, en hier komt nog eens het voordeel bij dat je kunt zien hoe het project zich ontwikkelt tijdens je deelname. Dit vertrouwen is zeer belangrijk, want ook met jou ga ik voor een relatie op de lange termijn.

Waarom verdien jij mijn vertrouwen?

Al zo'n 10 jaar werk ik namens Sonvela als vrijwilliger aan projecten die in mijn ogen bijdragen aan een betere samenleving. In al deze jaren heb ik zeer vaak zelf financieel bijgedragen aan de projecten, en dat zal ik ook nu weer gaan doen. Sonvela is zo'n groot deel van mijn leven dat ik geen twijfels heb wanneer ik ook mijn eigen toekomst eraan moet verbinden.

Dit zijn projecten die in de afgelopen jaren door Sonvela zijn ondersteunt:

  • Projeto Juvenile (Nho Djunga) / Juvenile opvang project

  • Xplicação de Ari / Huiswerkklas van Ari

  • Escola de Arte Monte Sossego (Cova) / Kunstschool Monte Sossego (Cova)

  • Escola de Futebol Zona Libertada / Voetbalschool Zona Libertada

  • Projeto Sonvela Arte / Sonvela Arte project

Wat is de missie en visie?

Missie

Het helpen oplossen van de grootste problemen van Kaapverdië. Hiervoor heb ik een plan voor de komende 20 jaar.

Dit wil ik in de komende jaren gaan neerzetten in ons land:

  • De eerste syndicaat/club voor Angel investeerders in Kaapverdië

  • Startup Generator/Incubator

  • Fonds voor mico- en kleine ondernemers

  • Universiteit en bedrijf van de toekomst voor innovatie

Visie

Ik geloof dat technologie kan worden ingezet om de gezonheidszorg, onderwijs en huisvesting sterk te verbeteren. Ook problemen als werkloosheid en sociale ongelijkheid zijn zaken die dankzij een combinatie van technologie en een generatie zeer capabele jonge ondernemers kunnen worden aangepakt.

Daarnaast geloof ik dat nu de tijd is voor de diaspora om zich hierin te mengen voor het te laat is. Wij kunnen deze technologische revolutie (helpen) leiden, of straks toezien hoe er van buitenaf oplossingen worden bedacht die voor Kaapverdianen enkel als consument beschikbaar zijn.

Sonvela Social Impact Investing:

Wij investeren in onze mensen. Zij bouwen de toekomst van Kaapverdië.

Heb jij andere vragen? Wil jij je aanmelden? Stuur mij een mailtje. Subscribe hieronder om op de hoogte te blijven.