Return to site

Alles valt of staat met Risico Management

· Sonvela

"Regel 1 van het investeren: verlies geen geld. Regel 2: zie regel 1!" - Warren Buffett

Één van de belangrijkste redenen waarom ik zo geïnteresseerd ben in blockchain technologie is het feit dat alles wat er op zo'n 'chain' gebeurd, zichtbaar is. Blockchain gegevens zijn voor iedereen te zien, waardoor je ervoor kunt kiezen om bepaalde zaken te tracken. Door de 'on-chain' bewegingen te analyseren kun je zien wat er speelt, en welke gevolgen dit kan hebben.

Neem de recente ontwikkelingen rond het Shiba-Inu project. Na de enorme toename in prijs in het afgelopen jaar van deze 'Meme coin', werd aan de hand van de beschikbare gegevens een ongelooflijk feit vastgesteld. Het was namelijk iemand gelukt om een investering van een paar duizend dollar om te zetten in een paar miljard dollar!

Crypto zou natuurlijk crypto niet zijn als er niet in dezelfde week het verhaal van de Squid Game Token was. Deze token ging vrijwel direct heel hard, onder anderen dankzij de slimme marketing van het anonieme team hierachter. Op Twitter was echter live te zien hoe de waarde van het token naar '0' ging. Het bleek dat het team achter de token was verdwenen, en daarmee het geld.

Al snel verschenen de verhalen van verschillende investeerders die door de aankoop van de Squid Game Token alle spaargeld kwijt waren. Deze verhalen waren er ook van mensen die de top kochten van Shiba-Inu, in de hoop dat de coin nog veel hoger ging. Waar bij Shiba wel een hoop mensen erg veel geld konden verdienen door tijdig in- en uit te stappen, was dit bij de coin van Squid Game natuurlijk een ander verhaal met een munt die uit het niets geen cent meer waard was.

Zelf ben ik ben absoluut geen (goede) trader, maar toch speel ik af en toe een beetje met diverse alt coins. Er zijn af en toe gunstige periodes in een markt die het ook voor de simpele trader mogelijk maken om winst te maken met het kopen en verkopen van coins.

Deze gunstige tijden in de markt gebruik ik om op de korte termijn wat bij te bijverdienen. Het helpt mij bij het rondkomen, en soms zorgt dit ervoor dat ik extra BTC kan bijkopen. Wat je ook doet in een markt, welk spel je ook speelt, risico management is één van je beste vrienden. Het is het verschil tussen een klein verlies of het kapotmaken van je gehele investeringsportfolio.

Klein verliezen

“Je kunt van risico houden en toch jezelf volledig beschermen tegen verwoesting.” – N.N. Taleb

Bovenstaande quote van schrijver Taleb geeft in slechts een paar woorden aan waar het om draait. Investeringen met veel risico hoef je niet automatisch links te laten liggen. Niet alles hoeft het label 'scam' te krijgen. Soms hebben met name mensen die in BTC zitten een behoorlijk sterke mening over andere projecten, en zien ze niet in waarom er mensen zijn die wél in andere projecten zouden willen investeren.

Niet iedereen die in BTC zit kocht de munt onder de € 100. Er zijn mensen die gebruik moeten maken van andere kansen, of dit gewoon graag doen. Vroege investeerders in Dogecoin en Shiba-Inu hebben de kans gehad om met één investering (of trade) genoeg te verdienen om met pensioen te kunnen gaan. Er liggen altijd kansen in een markt die minimaal het overwegen waard zijn. De manier waarop je met deze kansen omgaat is zeer belangrijk.

Je kunt je misschien niet voorstellen dat iemand met al zijn spaargeld de top koopt van Shiba of GameStop. Het hoeft ook helemaal niet zo extreem te zijn om schade op te leveren voor je account. Zo heb ik wel eens problemen gehad door te veel te investeren in alt coins, die na een correctie van BTC gewend zijn om nog een stuk lager te vallen. Verkopen is daarna voor mij geen optie meer, en dus is het daarna wachten tot het herstel zich inzet.

Maak afspraken met jezelf over welk percentage van je portfolio je mag inzetten voor een bepaalde investering of trade. Zo kun je gebruik maken van een mogelijke buitenkans in de markt, zonder dat je teveel risico loopt. Iemand die bijvoorbeeld Doge had gekocht onder één cent, en daarbij in totaal slechts 5% van z'n gehele portfolio heeft gebruikt, kon niet meer dan die 5% verliezen. De 'upside' van de investering was echter vele malen groter dan dat percentage.

Onderstaande quote is een voorbeeld van hoe een 'asymmetrische investering' kan zorgen voor ongekende winst. Tegelijkertijd zorgt in dit geval een simpel stukje risico management dat een investering niet meer dan 1% van het gehele portfolio op het spel zet. Mocht de investering niet goed uitpakken, dan hoeft de investeerder niet wakker te liggen van het verlies. Met de overige 99% van het portfolio kan men rustig verder werken.

“Ik vertelde portfolio managers dat ze 1% in BTC moesten stoppen toen het een aantal jaar geleden nog onder de $1.000. Een simpele investering van 1% zou hebben gezorgd voor een ROI van de helft van het gehele portfolio (50-100x). 98% heeft niet geluisterd. De 2% heeft voor altijd zijn mindset en onderneming veranderd”. – Gabor Gurbacs

Risico tolerantie

“Je risico tolerantie is het maximum bedrag wat je kunt verliezen zonder je zorgen te maken of je levensstijl te moeten aanpassen. Investeer nooit meer dan dat bedrag”.

- CZ Binance

Risico management draait vooral om cijfers. Hoeveel geld stop je in een bepaalde investering/trade, en welk percentage is dat van je gehele portfolio? Maar naast het toepassen van een systeem van je keuze, dien je ook gewoon lekker kunnen slapen. Waar de ene investeerder geen enkele moeite heeft met een klein verlies, is de ander een tijdje van slag vanwege hetzelfde bedrag.

Daarnaast is er ook nog zoiets als de reactie die volgt op een verlies. Misschien lijkt het je niets te doen, maar ga je ongemerkt toch proberen om zo snel mogelijk dat bedrag terug te verdienen. Het kan zijn dat je in dat proces je regels laat varen of minder discipline toont waardoor een nieuw verlies kan ontstaan. Al gaat het om kleine bedragen, een negatieve spiraal is niet wat je wilt.

Mensen als Buffett en Munger begrijpen als geen ander dat je beter kunt blijven vasthouden aan bepaalde principes dan reageren op een nieuwe situatie waarbij niet duidelijk is wat de gevolgen kunnen zijn. Beide heren hebben verhalen genoeg van investeerders die ze zagen komen en gaan door het nemen van risico en het belanden in uitzichtloze situaties als gevolg van meerdere slechte keuzes.

Risico tolerantie is zeer persoonlijk. Het is dan ook heel interessant om iemand als Willy Woo te horen over zijn ervaringen. Woo, vooral bekend als On-Chain analyst, is geen kleine jongen en runt een eigen investeringsfirma. Onlangs hoorde ik hem in een podcast vertellen over zijn eigen trades. Hij gaf aan dat hij tijdens een specifieke trade heel bewust werd van de stress die het hem bezorgde. Dit was het niet waard vond hij, en daarom besloot hij daarna anders te werk te gaan.

Andere investeerders en traders zullen misschien denken dat stress bij het beroep hoort. Of ze stellen dat ze van dat gevoel genieten. Ook hier draait het om hoe je ermeee omgaat, en op welke wijze de stress invloed heeft op je keuzes. Hou dit goed in de gaten, want het kan zo zijn dat dit meer negatieve invloed heeft dan je momenteel beseft. Zorg dat je altijd in staat bent tot het maken van de juiste keuzes.

Er is in de wereld van investeren geen 'one-size-fits-all'. Elke investeerder dient zijn of haar eigen weg te vinden. Maak dankbaar gebruik van advies van grote en ervaringen investeerders, maar wees bewust van het feit dat je niet simpelweg kunt knippen en plakken om tot succes te komen. Wat voor een ander goed werkt, werkt mogelijk niet voor jou en andersom.

Conclusie

“Begrijp het spel dat je speelt als investeerder. Niet iedereen heeft dezelfde doelen, dezelfde tolerantie, dezelfde behoeften, dezelfde financiële situatie die jij hebt. Speel niet andermans spel”. - Morgan Housel

Het is heel belangrijk dat je beseft wat het beste is voor jou situatie. Je kunt volledig opgaan in de ideeën en meningen van grote investeerders, of anderen op Social Media. Vaak zijn deze adviezen echter algemene dingen, die niet gelden voor specifieke situaties. Hoewel je dus vaak goed advies krijgt van mensen met ervaring, dien je zelf te bepalen wat wel en niet van toepassing is voor jou en de omstandigheden van het moment.

Het is soms makkelijk om mee te gaan met wat mensen bijvoorbeeld op Twitter roepen over de markt. Één van de zaken waarbij ik soms moeite heb met het bepalen van de juiste keuze is 'profit-taking'. Het realiseren van winst is in mijn geval erg belangrijk omdat ik ook op de korte termijn inkomen nodig heb. Ga ik uit van wat veel investeerders op Twitter plaatsen, dan krijg je soms bijna het gevoel dat het een misdaad is om wat BTC te verkopen.

Er zijn basisregels die voor iedereen kunnen gelden, maar bepaal van daaruit zelf een strategie. Dit heeft tijd nodig en hier gaat behoorlijk wat werk in zitten. Op de lange termijn zorgt dit wel voor de beste resultaten. Weet waarom je doet wat je doet, en ga steeds meer je eigen spel spelen. Zo leer je steeds meer vertrouwen op je kwaliteiten als investeerder.

Risico management zorgt ervoor dat je in 'de game' kunt blijven. Dat is altijd uitgangspunt nummer één, vooral voor iemand die nog niet zo lang bezig is. Het zorgt ervoor dat je bij een investering of trade met meer risico toch kan profiteren van de kansen die er liggen. Hoe je het precies uitvoert is uiteindelijk bijvoorbeeld afhankelijk van hoe groot je portfolio is, waar je goed in bent en hoe prettig jij je voelt in een bepaalde situatie.

Lees hier meer: