Return to site

Kan Ethereum nog zonder Polygon?

· Sonvela

“Om een Ethereum killer te zijn, dien je eerst een Polygon killer te worden.” – Sandeep Nailwal (Polygon mede-oprichter over de concurrentie) 

Het grootste deel van mijn portfolio bestaat uit BTC. Slechts één periode in mijn tijd als crypto investeerder was dit niet zo. Toen, gedurende enkele maanden, had ik vooral altcoins. Dit heb ik zo snel mogelijk gecorrigeerd nadat ik de markt beter leerde kennen. 

Vanaf het moment dat ik wat leerde over de potentie van Ethereum en de complexiteit (in positieve zin) rond het project, nam mijn interesse in blockchain alleen maar toe. Toen ik de kans kreeg om mijn eerste ETH te kopen voor net onder de € 200, was er al het besef hoe groot dit kon gaan worden. Ik ging er daarom volledig voor om zoveel mogelijk ETH te kopen wanneer ik wat geld vrij had. 

In de loop van de eerste helft van 2021, toen de prijs van ETH flink steeg, begon ik me wat meer te verdiepen in het ecosysteem. Ethereum presenteert zich als de nieuwe 'wereldcomputer' en heeft inderdaad een enorme potentie. Het project bestaat echter nog geen 7 jaar en dus zijn er diverse problemen die opgelost dienen te worden. Wanneer je de projecten binnen de blockchain wereld vergelijkt met de ontwikkeling van het internet, begrijp je beter welke tijdlijn we moeten aanhouden voor grote ontwikkelingen. 

Één van de huidige problemen waarmee Ethereum te maken heeft zijn de torenhoge fees die ervoor zorgen dat andere (L1) blockchains zoals Solana proberen om marktaandeel af te snoepen en daarin lijken te slagen. Vooral in 2021 zagen we een hoop sidechains en L2's proberen deze problemen op te lossen. In vergelijking met ETH, betaal je voor een gemiddelde transactie op Polygon slechts $0.00476. Dit is maar liefst 2.258 (!) goedkoper: 

Week 31 (2021) gemiddelde transactie kosten: 

MATIC: $ 0.00476 

ETH: $10.75 

De aantekeningen voor dit stuk begon ik een aantal maanden geleden te noteren. De snelheid waarmee het team en het project zich ontwikkelen is echter een goede reden om meer vaart te maken met het schrijven en publiceren van deze thesis. Ik heb het hierin achtereenvolgens over mijn ervaring met het investeren in de token, het team, tokenomics, recente ontwikkelingen en mijn ideeën rond de toekomst van Polygon/MATIC. 

Mijn Ervaring 

Deels waarom ik heb gekozen om deze thesis te schrijven (en eigenlijk ook die van CHZ/Chiliz), is het feit dat ik er financieel bijzonder goed voor kon staan mits ik mijn huiswerk had gedaan. Ik kocht mijn eerste MATIC tokens toen de coin tussen de 0,01 en 0,02 kostte. Mijn exchange had zelfs een minimale aankoop van 3.000 tokens ingesteld vanwege de lage prijs. 

In eerste instantie kocht ik de coin puur op basis van de prijsbewegingen die ik had waargenomen. Pas later besloot ik iets meer aandacht te schenken aan het project, maar nog steeds kwam ik niet veel verder dan dat het een oplossing bood voor schaalbaarheid en de hoge fees binnen het Ethereum ecosysteem. 

Iets meer betrokkenheid bij de ontwikkeling van het project, en de zeer simpele thesis dat de MATIC token in waarde zou gaan toenemen samen met (of na en dankzij) ETH, zou voldoende zijn geweest om duizenden euro's aan winst bij te kunnen schrijven. 

Iets waar ik de afgelopen 2 jaar moeite mee heb gehad, is het kunnen inschatten of een coin te duur is om te kopen of niet. 'Te duur' is een relatief begrip, en of dit misschien echt zo is hangt af van diverse factoren. Hoewel ik een target had van € 0,50 voor MATIC, vond ik bij € 0,20 dat ik het niet moest kopen. Dit kwam mede omdat ik voor mijn target geen duidelijke (eind)datum had, en niet had nagedacht over de weg naar dat bedrag. 

In een periode van zo'n zes maanden was er de mogelijkheid om met MATIC een 200x (!) te scoren. Dit is de kracht van investeren in altcoins met een serieuze use case en de juiste ontwikkelingen. Ondanks dat ik lang geen 200x op MATIC heb weten te verdienen, is het toch één van de alts waarmee ik de meeste winst heb gemaakt. 

Het blijft jammer dat het uitblijven van een goed geschreven thesis van slechts een aantal pagina's de basis bleek voor het mislopen van grote bedragen. Dit zijn de fouten die ik blijkbaar moet maken om een betere investeerder te worden. Één ding is dus zeker, een investeringsthesis zal ik voortaan altijd schrijven wanneer ik instap. 

Founder/Team 

Wanneer je MATIC en CHZ met elkaar vergelijkt, zie je dat beide werkelijk een prijsexplosie hebben ondergaan in '20/'21. Waar MATIC je een 200x kon opleveren, was CHZ goed voor nog eens 70x wat daarbij kon komen. Beide projecten hadden in het najaar van 2020 nog een prijskaartje van ongeveer € 0,02! 

Vergelijk je de prestaties van beide projecten, dan begrijp je waar de prijsstijgingen vandaan kwamen. Weinig projecten uit de snelle blockchain wereld hebben zoveel van de plannen waar kunnen maken als bovenstaande twee. Bij de oprichting in 2017 was MATIC nog een simpele L2 oplossing voor Ethereum. 

Vandaag zijn er diverse mogelijkheden om uit te kiezen voor ontwikkelaars en gebruikers, wat onder meer blijkt uit het feit dat er zo'n 125.000 mensen dagelijks gebruik maken van Polygon. Bij het investeren draait heel veel om de uitvoering van de plannen. De bekende micro-cap investor Ian Cassel hamert hier voortdurend op. Wie plannen kan uitvoeren, ziet zijn of haar waarde stijgen, is altijd zijn uitgangspunt. 

Het Polygon team bestaat uit de volgende mede-oprichters: Sandeep Naiwal, Jaynti Kanani, Anurag Arjun en de later aangesloten Mihajlo Belic. De eerste drie mede-oprichters zijn een product van de snel groeiende blockchain/crypto talentenpool in India. Één van de zaken die opvalt bij Polygon is de manier waarop het project zich spiegelt aan Ethereum en het eventuele succes van Ethereum als grootste L1 in het gehele ecosysteem. 

Hoewel op Twitter vooral Naiwal en Belic mijn aandacht weten te trekken, wil ik me nu even richten op het bijzondere verhaal van Jaynti Kanani. Hij groeide op in Ahmedabad, als kind van een fabrieksarbeider. Thuis had het gezin het zeker niet breed. Zijn vader moest geld lenen om zijn opleiding te kunnen betalen. De financiële situatie van het gezin werd nog lastiger toen de vader van Kanani met pensioen moest omdat hij zijn zicht begon kwijt te raken. 

Het lukte toch om aan de slag te gaan op de universiteit in Nadiad. Kanani werkt keihard, en zijn doel was om de familie te kunnen helpen. Later ontving hij afwijzingen van bedrijven als Twitter en Stripe. Hierop begon hij een website waar fans van Game of Thrones konden wedden op wie de volgende aflevering niet zou overleven. Vanwege problemen met het ontvangen van betalingen op de website ging hij op zoek naar alternatieven, en kwam zo bij crypto uit. 

Kanani raakte gefascineerd door de wereld van Ethereum. De problemen die ontstonden op het netwerk door de CyptoKitties hype, zette hem verder aan het denken. Transacties waar zeer traag én duur. Zo kreeg hij het idee voor een platform om Ethereum transacties sneller en goedkoper te maken. Samen met zijn vrienden Naiwal en Arjun gingen ze aan de slag. Helaas kregen de heren vanwege het imago van crypto geen investeerders aan boord. 

Wel lukte het om vrienden en familie te overtuigen dat een investering in het project een verstandige keuze zou zijn. In 2019 volgde de Binance IEO, een 'inicial exchange offering'. MATIC tokens konden op deze manier door iedereen worden aangeschaft. Gesteund door grote investeerders als Mark Cuban en Balaji Srinivasan, ging het team aan de slag om de plannen tot uitvoering te brengen. 

Zo werd later Belic als mede-oprichter aan het team toegevoegd. Mede dankzij het enorme developer talent én interesse in blockchain/crypto in India, heeft het team achter Polygon in de afgelopen jaren een heel sterke indruk weten te maken. 

Tokenomics 

De tokenomics van een project kunnen deze maken of breken. Het is dan ook een fundamenteel onderdeel van elk onderzoek van een investeerder rond een protocol/project. Polygon’s MATIC token kent een vast aantal van 10 miljard munten. Momenteel circuleren er volgens Coingecko zo'n 8 miljard tokens. 

De verdeling van de tokens bekijken geeft je een beeld van de risico's die komen kijken bij een (nieuw) project. Grote hoeveelheden tokens in de schatkist en verdeeld onder het team en andere insiders geven mij geen fijn gevoel voor de lange termijn. In het geval van MATIC zien we dat bijna de helft van het aantal tokens in handen is van de Foundation, het team, adviseurs en andere vroege investeerders. 

Naast het aanbod en de eerste verdeling van de tokens zijn er meer zaken die belangrijk zijn. Waar worden tokens voor gebruikt, en hoe wordt de waarde van deze tokens vergroot? Eén interessant feit is dat ook Polygon EIP-1559 heeft geïmplementeerd, waardoor tokens die zijn gebruikt als (basis)fee voor transacties worden 'verbrand'. Dit mechanisme zagen we onlangs bij Ethereum en ETH. 

Hoe meer Polygon wordt gebruikt voor transacties, des te meer MATIC nodig is, waardoor er dus meer 'burn' is van tokens. Op deze manier hoopt het project in de toekomst te kunnen rekenen op een deflationair model waarmee wordt gezorgd voor meer schaarste. Dit ging live op 18 januari 2022, na eerder te hebben gedraaid op het testnet. 

Polygon schat dat de implementatie van EIP-1559 een jaarlijks burn van ongeveer 0.27% van het totale aanbod zal bedragen. Voor deze schatting heeft men gekeken naar de ETH burn sinds EIP-1559 implementatie op het Ethereum netwerk. 

Recente Ontwikkelingen 

Begin februari 2021 kwam vanuit MATIC het nieuws dat de organisatie verder ging onder de naam Polygon. De token bleef wel de naam MATIC gebruiken, een naam die toen al bij veel mensen uit het wereldje bekend was. De aankondiging is één van de vele die we voorbij hebben zien komen in de afgelopen anderhalf jaar. Polygon heeft een heldere visie voor het 'scalen' van Ethereum: op naar de 1 miljard gebruikers! 

Met de term 'internet of blockchains' timmert Polygon aan de weg en introduceert het platform verschillende opties voor mensen die snelle en goedkope transacties willen binnen het Ethereum ecosysteem. “Ons doel is Ethereum te transformeren in een 'multi-chain' ecosysteem, met veilige L2's en standalone chains”. 

Er gaat veel geld om in de L2 concurrentiestrijd, met diverse interessante technische oplossingen. Voorbeelden zijn ZKP's en de optimistic rollups. Zo is er Starkware, dat onlangs liefst $50M binnen wist te slepen voor een series C, en opties als Optimism en Arbitrum die allen proberen indruk te maken met verschillende manieren om Ethereum transacties sneller en goedkoper te maken. 

Polygon werkt aan het neerzetten van een geheel eigen ecosysteem, om zo te concurrentie voor te blijven. Na diverse deals te hebben gesloten ziet dit ecosysteem er als volgt uit: Polygon Zero, Polygon PoS, Polygon Avail, Polygon Miden, Polygon Hermez, Polygon Nightfal. Heel interessant was onder meer de wijze waarop de deal met Hermez tot stand is gekomen. 

In deze M&A, was er namelijk voor het eerst sprake van een token merge. Ook daarmee toonde Polygon voor mij aan waar het toe in staat is. Door de tokens samen te voegen zullen HEZ tokens niet lang meer bestaan. Het toont aan dat ze niet bang zijn te innoveren, en dat de strategische focus op zk-proofs serieus is. Polygon wil de leider worden als het gaat om ZK opties binnen het ecosysteem. 

Eerder kondigde Polygon al aan dat er $1B (!) zou worden vrijgemaakt voor investeren in een 'ZKR toekomst'. De technologie biedt schaalbaarheid, lage kosten en efficiëntie. Ook de overname van Mir toont aan dat er wordt ingezet op het worden van een leider binnen de ZK, en de grootste bijdrager aan ZK onderzoek en ontwikkeling. 

Naast bovenstaande veranderingen waren er ook de aankondigingen van de DeversiFi DEX en UniSwap partnerschappen. Zo besloten miljoenen UNI houders te stemmen voor een overstap naar Polygon PoS. Mogelijk kwam deze stap in beeld nadat duidelijk was geworden dat SushiSwap zijn gebruikers bijna $3M heeft bespaard door te verhuizen van ETH naar Polygon. 

Andere aankondigingen waren bijvoorbeeld de komst van Eternity chain (NTF's), en de lancering van Polylauncher. Dit is een nieuwe launchpad voor projecten op Polygon. 

De Toekomst 

Sequoia, SoftBank and Tiger zijn drie van de wereld's grootste Venture Capital kantoren. Het feit dat zij allen het vetrouwen in Polygon hebben uitgesproken, bevestigd bij mij het gevoel dat MATIC hard op weg is onmisbaar te worden binnen het ecosysteem van Ethereum. De drie kantoren investeerden liefst $450.000.000, via de privé verkoop van MATIC tokens. Het is de bedoeling dat het bedrag verder wordt geïnvesteerd in ZK-proof technologie. 

Het is niet lastig om zeer optimistisch te zijn over de toekomst van Polygon. Het is echter ook zeer van belang te onderkennen dat er zeker risico's aanwezig zijn voor mensen die in het project wensen te investeren. De komst van ETH 2.0 kan worden gezien als een enorme gebeurtenis binnen de wereld van crypto, maar de switch naar PoS is een aardige uitdaging waarvan nog moet blijken dat het geheel volgens plan kan verlopen. 

Ik geloof zeker niet dat de ETH merge L2's en sidechains minder belangrijk zal gaan maken. Het is echter wel zo dat er in het geval van een ramp bij de overgang, problemen zullen ontstaan voor het gehele ecosysteem. Polygon heeft haar toekomst verbonden aan dat van Ethereum, en zou eventueel dus te maken kunnen krijgen met de gevolgen van een mislukte merge. Ik verwacht echter geen grote issues wanneer het zover is. 

In de afgelopen maanden ben ik steeds verder gedoken in het ecosysteem van Bitcoin en wat er daar speelt met L2's en sidechains. Het is lang stil geweest rond Lightning en bijvoobeeld ook Liquid, maar daar is in de afgelopen maanden verandering in gekomen. Dankzij verschillende technologische ontwikkelingen lijkt er steeds meer mogelijk op en met behulp van de Bitcoin blockchain. Stacks is één van de projecten die ik met zeer veel interesse volg. 

Een logische vraag die opkomt bij het onderzoeken van L2's en sidechains op Bitcoin is waarom er dan uberhaupt andere blockchains nodig zijn als mensen het eens zijn over het feit dat de Bitcoin blockchain qua veiligheid en decentralisatie uniek is. 

Crypto analyst Justin Bons concludeerde dat Polygon momtenteel zeer gecentraliseerd is en daardoor behoorlijk onveilig. Volgens Bons hebben slechts 5 mensen (!) in feite de controle over het protocol, en zijn 4 daarvan de mede-oprichters van Polygon. Deze personen kunnen zonder problemen controle uitoefenen over Polygon door het veranderen van de regels. Onder meer het legen van de schatkist zou één van de risico's zijn. 

Bons gaat verder door te stellen dat het gebruik van admin keys gepaard dient te gaan met hoge standaarden in veiligheid. Op zijn minst dient er, wanneer dit niet het geval is, sprake te zijn van voldoende communcatie rond dit zeer belangrijke onderwerp. In het geval van Polygon wordt hier te weinig over gesproken en is er uiteindelijk een gebrek aan transparantie. 

Hoewel deze wijze van opereren vrij normaal is in de wereld van crypto, blijft dit erg onverantwoordelijk. Polygon is één van de grootste partijen die deze risico's nemen. Werken met een 5 van 8 multi-sig is absoluut onvoldoende voor een protocol van zo'n $5B. De bedoeling is om uiteindelijk te decentralisern door middel van governance via Matic token houders, en de stap naar een Matic DAO. 

Hoe snel de dingen ook lijken te gaan in de wereld van blockchain en crypto, ontwikkeling heeft tijd nodig. Hoewel projecten soms de beschikking hebben over een aardige schatkist, er zijn zaken in een roadmap die niet puur afhangen van financiële middelen. Als reactie op het onderzoek van Bons, kwam Polygon met een officiële verklaring waarin de samenstelling van een Polygon Governance Team werd aangekondigd. 

In een blog post op de website, publiceerde Polygon in januari 2022: “State of Governance: Decentralization”. Deze serie updates zal de community op de hoogte houden over de ontwikkelingen naar een meer gedecentraliseerde vorm van werken, via een Polygon DAO. In hetzelfde stuk erkent Polygon het belang van transparantie en communicatie in de overgang naar een 'open' toekomst. 

Er zullen ongetwijfeld verschillende grote uitdagingen volgen, zowel interne issues als die binnen het Ethereum ecosysteem. Zolang Polygon ook in de toekomst erin slaagt om op dezelfde wijze de visie stap voor stap uit te voeren, dan zal de tokenprijs niet lang onder de € 1 blijven. Zeker niet op het moment dat Ethereum 2.0 op succesvolle wijze kan worden gelanceerd. 

De ongelooflijke groei van het project in het verleden was behoorlijk indrukwekkend. In één jaar tijd groeide het aantal dApps gebouwd op Polygon 30 naar liefst 3000. Dit gebeurde in de periode oktober 2020 – oktober 2021. Dit was ook duidelijk terug te zien in de prijs. MATIC was in oktober 2020 nog te koop voor slechts een paar cent, waarna een onvergetelijke prijsstijging plaatsvond. 

Bij het bestuderen van de sector, en bijvoorbeeld het werk van VC (Venture Capital) kantoren, komt regelmatig de vraag voorbij op welke wijze tokens en crypto projecten moeten worden beoordeeld. Hoe kom je tot een juiste conclusie wat de (toekomstige) waarde zou moeten zijn? Ik probeer projecten te beoordelen als een micro cap aandeel of een startup investering, waarbij ik erg veel waarde hecht aan de executie van de plannen. 

Zo kocht in het najaar van 2021 bij vrijwel elke nieuwe Chiliz aankondiging van een Fan Token een beetje CHZ. Die werkwijze heeft nog niet opgeleverd wat ik had gehoopt, maar het investeren op deze wijze benaderen zal vroeg of laat resultaat opleveren. Zolang Polygon blijft uitvoeren gericht op de lange termijn visie, zal ik niet van mening veranderen. 

Één van de zaken die ik heel slim blijf vinden van Polygon is de zogenaamde 'Ethereum alignment'. Het lijkt misschien logisch, maar dat is het niet. In de wereld van crypto waarin veel draait om opgeblazen ego's vanwege een snelle opkomst en veel geld in korte tijd, is het makkelijk om uit het oog te verliezen waar de lange termijn om draait. Dit zien we vaak terug bij diverse projecten. Het is echter ook vooral de wijze van consistente communicatie van dit idee waar de kracht ligt. 

Met Ethereum 2.0 eindelijk in het zicht, kan dit beleid straks z'n vruchten gaan afwerpen. Ondertussen werkt Polyon zelf ook keihard verder aan het binnenhalen van nieuwe partners die zorgen voor een andere status binnen de crypto wereld en daarbuiten. Dankzij diverse nieuwe samenwerkingen die afgelopen tijd zijn aangekondigd met hele grote partners krijgt het project veel meer aanzien. 

Namen als Tether (USDT), eBay en zelfs Meta (!) hebben in de afgelopen tijd laten zien vertrouwen te hebben in de visie van Polygon. De samenwerking met Meta zal betekenen dat Instagram NFT's mogelijk gaat maken op het netwerk van Polygon. Dankzij de samenwerking met Circle's USDC, mag ook Stripe nu al een partner van het project worden gezien. Fantastische zaak voor Polygon, en voor de sector in het algemeen. 

Net als met Socios/Chiliz, waar ik geneigd ben om te DCA'en wanneer er weer sprake is van een nieuwe aankondiging, krijg ik dit gevoel bij Polygon ook. De grote vraag lijkt alleen te zijn wanneer de markt weer de beste projecten zal gaan belonen. Zoals de zaken er momenteel voor staan, is de kans zeer groot dat Polygon daar tussen zal zitten.

Lees hier meer: