Return to site

Ophef vanwege nieuwe 'tax' Kaapverdiaanse vliegvelden

Op 13 augustus jl. bracht de Kaapverdiaanse overheid via het BOE (Boletim Oficial Eletronico), de wijze waarop de regering dagelijks wijzigingen en nieuws communiceert, het bericht naar buiten over de nieuwe Taxa de Segurança Aeroportuaria (TSA).

De invoering van de TSA houdt in dat met ingang van 1 januari 2019 een 'tax' dient te worden betaald wanneer men landt op één van de Kaapverdiaanse luchthavens. Dit geldt zowel voor de binnenlandse als internationale vluchten.

De TSA is voor binnenlandse vluchten vastgesteld op CVE 150 (€ 1,36 ), en voor internationale vluchten op CVE 3.400 (€ 31!)

Kinderen tot 2 jaar betalen geen TSA, en houders van een Kaapverdiaans paspoort betalen enkel de tax op de binnenlandse vluchten.

In het BOE geeft de regering aan dat de ingevoerde TSA dient om de kosten te dekken die gemaakt worden voor "services die we verlenen aan de passagiers, zoals personeel, materiaal en systemen die samen zorgen voor veilige grenzen en vliegvelden.  

De maatregel is opvallend aangezien de overheid al enige tijd bezig was met het laten vervallen van de kosten die men maakt voor het verkrijgen van een visum. Deze maatregel zou ervoor moeten zorgen dat Kaapverdië 'nog beter zou kunnen concurreren als toeristenbestemming'. Per januari zijn toeristen duurder uit, en zullen ook vele Kaapverdianen woonachtig in het buitenland een flinke toeslag gaan betalen.