Return to site

Onvrede op de eilanden Sal en Boa Vista

· Column

Demonstratie op Sal

Op 20 december 2017, vond er een demonstratie plaats op het eiland Sal. Verschillende (taxi)chaffeurs en tour guides protesteerden op het eiland tegen o.a. het beleid van TUI, dat volgens de protesten gericht is op "het zoveel mogelijk weghouden van toeristen bij locals, om zo zelf te kunnen verdienen aan het uitvoeren van diverse services."

Een gepubliceerd artikel van One World van een aantal maanden geleden zorgde voor zeer veel ophef omdat het aantoonde hoe het toerisme op Sal en Boa Vista functioneert, en dat er zaken spelen die onacceptabel zijn.

De activisten groep Sokols schreef onlangs op haar Facebook pagina onderstaande over de situatie op het eiland Boa Vista (Het tweede deel ontving Sokols van een volger, inwoner van Boa Vista).

De situatie van Boa Vista

Het toerisme is in Kaapverdië verantwoordelijk voor wel 20% van het BNP. Het eiland Boa Vista is samen met Sal de grootste drijver achter deze groei.

En toch leven de mensen in het noorden van het eiland (in João Galego, Fundo das Figueiras en Cabeça de Tarafes) nog zonder schoon drinkwater. (!)

De weg naar deze dorpen stamt uit de tijd van de Portugezen. Er is geen politiebureau, geen school... niets.

"Ik woon op het eiland Boa Vista. We zitten hier zo goed als vast, worden onderdrukt als slaven want de overheid doet niets voor ons. Onze vakbewegingen doen weinig of zelfs helemaal niets. Het werk is slavenarbeid, onze werkgevers behandelen ons zoals ze dat willen. Ben je zwanger? Dan weet je dat er afscheid van je wordt genomen."

"We werken hier wetende dat we op een gegeven moment voor een bepaalde periode uit dienst moeten, zodat de werkgever geen vast dienstverband aan hoeft te gaan."

"Wie zijn of haar ontslag wil aanvechten komt terecht bij een rechtbank die niets doet, en daarnaast kan je verwachten dat je in geen enkel ander hotel zal worden aangenomen. Wat gezondheid betreft, we hebbben geen ziekenhuis en geen artsen, slechts af en toe kunnen we rekenen op een specialist."

"Transport is een zooitje. We kunnen eigenlijk alleen met het vliegtuig, en dat is ontzettend duur. Maritiem vervoer bestaat vrijwel niet voor passagiers. Ook voor vervoer tussen de stadjes en dorpjes op het eiland betalen we een vermogen."