Return to site

OMT: "Kaapverdië moet de toerisme sector anders ontwikkelen

En: Regering gaat inzetten op ontwikkeling Santo Antão

· Nieuws

De regionale directeur voor Afrika van het OMT, de Mondiale Organisatie voor Toerisme,

gaf eind maart jl. aan dat Kaapverdië moet kijken naar nieuwe modellen voor de ontwikkeling van het toerisme zodat de sector meer kansen biedt voor de lokale bevolking.

"Elk model en elk initiatief dienen een positief effect te hebben op de gemeenschap, en moeten werkelijk iets opleveren voor de mensen. Kaapverdië heeft zich op het All-Inclusive toerisme gestort, maar de sector ontwikkelt zich, en dus zal men moeten kijken naar andere modellen", aldus Elcia Grandcourt.

Ze sprak deze woorden na afloop van haar ontmoeting met Jose Conçalves, Minister van Toerisme en Transport, in de hoofdstad stad Praia.

Statistieken tonen aan dat de 500.000 (!) toeristen die Kaapverdië bezochten in 2016 ongeveer een kwart van het vakantiebudget uitgaven in het land, en dat deze bedragen sinds 2014 alleen maar teruglopen. Het bedrag dat toeristen uitgaven in Kaapverdië was in 2016 120 miljoen euro, terwijl dit in 2014 was nog zo'n 200 miljoen euro was.

"De sector wordt steeds belangrijker voor de economieën van landen van het Afrikaanse continent. Een land als Kaapverdië is erg afhankelijk het toerisme. Maar er zijn nog voldoende uitdagingen: visa issues, vluchten, infrastructuur en veiligheid.

De Minister-President van Kaapverdië, Ulisses Correia e Silva, heeft op 27 maart jl. tijdens een bezoek aan Santo Antão herhaald wat de plannen van de huidige regering zijn voor het eiland.

Ulisses Correia e Silva sprak nogmaals de wens uit van de regering om een vliegveld neer te zetten, dat "Santo Antão kan verbinden met de rest van de wereld."

Daarnaast moet er een universiteit komen dat zich met name richt op Agrarische studies.

"Het is duidelijk dat een nieuw vliegveld een zeer grote rol zal spelen in de ontwikkeling van het toerisme op Santo Antão. Maar wij zijn daarnaast ook bezig met het 'verbinden' van het eiland op het gebied van communicatie."

In februari had minister van Financiën Olavo Correia aangegeven dat de overheid mogelijk de private sector zou betrekken bij de bouw van de luchthaven, omdat de investering van zo'n 18-20 miljoen euro het land dieper in de schulden zou werken.

Ulisses Correia e Silva bevestigde ook dat de regering inmiddels in gesprek is met lokale vertegenwoordigers over het bouwen van een universiteit "zodat kennis een bron kan zijn van ontwikkeling op het eiland." De universiteit van Santo Antão zou al vanaf het schooljaar 2019/2020 gereed moeten zijn.