Return to site

Lange termijn investeren 

· Sonvela

“Iedereen is een lange termijn investeerder tot ze te maken krijgen met korte termijn verliezen.” 

– Anthony Scaramucci 

In het boek Ground Rules van Jeremy Miller neemt de schrijver ons mee naar de beginjaren van de carriere van Buffett. Één van de regels die steeds weer terugkomt, is de regel van de nog zeer jonge Buffett rond het voorspellen van de markt. Op verschillende manieren geeft hij aan dat de korte termijn niet valt te voorspellen, en dat hij ook niet geïnteresseerd was in de korte termijn. 

De brieven van de jonge Buffett aan zijn investeringspartners maken duidelijk dat hij weigerde te denken aan wat de markt de komende tijd zou gaan doen. De getalenteerde investeerder werkte hard aan het ontwikkelen van ideeën voor de lange termijn, waarin de geselecteerde bedrijven een goede kans hadden om bovengemiddeld te presteren. 

Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar wat investeren betreft, is het zo dat de lange termijn beter valt te voorspellen dan de korte termijn. Dit komt omdat wat er op de korte termijn speelt, te maken heeft met de prijs en dus de markt. De lange termijn draait om zaken als technologie, visie en adoptie. De markt kunnen scheiden van de onderliggende fundamentele zaken is voor een investeerder doorslaggevend voor het succes dat hij/zij kan bereiken. 

Goed investeren is saai 

“Investeren moet zijn als het kijken naar verf dat moet drogen, of gras dat moet groeien. Wil je spanning, ga dan naar Las Vegas.” – Paul Samuelson 

Voor mij begon investeren op de website Quora. Deze bezocht ik dagelijks om een uurtje te lezen en leren over verschillende vormen van investeren. Één van de ervaren investeerders gaf op de site vrijwel altijd dezelfde antwoorden. Soms op dezelfde manier, soms net wat anders beschreven. Hoe dan ook, wat hij te melden had kwam vrijwel altijd op het zelfde neer. 

Vanwege een gebrek aan kennis was ik kritisch over deze 'saaie' wijze van investeren. Ook de wijze van overbrengen van de informatie vond ik al snel eentonig. We hebben het hier wel over iemand die al vele jaren in het vak zit, die duidelijk de kracht van herhalen begrijpt. Simpel is saai, en het is precies met het simpel houden van zaken waar we veel moeite mee hebben. 

Voor veel investeerders is er vaak het gevoel dat er iets moet gebeuren. Dat er actie moet worden ondernomen. Dat de balans in de portfolio moet worden heroverwogen vanwege een daling of stijging in de markt. Het gevoel dat er constant actie moet worden ondernomen maakt een simpele strategie als buy and hold (kopen en vasthouden) zo lastig om uit te voeren. 

Een deel van goed investeren bestaat uit het uitwerken van een thesis. Schrijf hierin over jouw beeld van de toekomst, en de rol van je eventuele investering daarin. Het kan goed zijn dat er lange tijden van niets doen tussen zitten. Je dient het geduld op te brengen om je thesis uit te zien komen, en dat heeft nu eenmaal tijd nodig. Deze periode wordt door investeerder Ian Cassel actief geduld genoemd. 

Cassel bedacht deze term omdat er in deze periode wel actief gewerkt dient te worden aan het bevestigen van de thesis. Je evalueert dus eens in de zoveel tijd of je ideeën nog steeds overeenkomen met de wijze waarop je portfolio is opgesteld. In het geval dit zo is, voer je verder weinig uit behalve bijvoorbeeld het verder uitvoeren van een DCA strategie om je positie te kunnen vergroten. 

Markt vs Waarde 

“Tijdens eens crash, raken de prijzen van bezittingen 'ontkoppeld' van de waarde van bezittingen.” – Marin Katusa 

Iedereen is een genie tijdens een bull market. Het is een zin die ik al vaak voorbij heb zien komen bij het scrollen op 'CT', Crypto Twitter. Ik heb het ook al zelf mogen ervaren in de crypto markt. De vraag is hoe investeerders reageren op een correctie in de markt, of zelfs een crash. De waarde van je investeringen kunnen dan een behoorlijke klap krijgen. Hoe meer jij bezig bent met de lange termijn, des te meer lukt het om rustig te blijven. 

Trader/investeerder Gregory Mannarino wijst altijd op het feit dat de markt altijd overdrijft, zowel naar boven als naar beneden. Het is daarom belangrijk dat je je niet laat leiden door de markt, maar door je strategie. Investeer met een duidelijk opgesteld plan, en leer je te houden aan je eigen regels voor elk scenario. 

Iemand die zonder strategie of plan BTC koopt, heeft een grote kans op verlies. Vorig jaar viel de prijs van BTC tot 6 keer toe zo'n 20% terug, en één keer 50%. Dit was de 4e keer in 4 jaar dat BTC 50% of meer van z'n waarde verloor! Iemand zonder thesis voor de lange termijn zal in veel gevallen al snel de handdoek gooien en verkopen voor er sprake is van nog meer verlies. 

Correcties van 10-15% zijn ook erg normaal in de aandelen markt. Sinds de 2e wereldoorlog hebben we 26 correcties meegemaakt, waarin aandelen gemiddeld 14% zakten. Meestal herstellen aandelen behoorlijk snel van deze correcties. We zien dat aandelen vaak binnen 4 maanden een nieuwe ATH (all time high) halen. 

Bitcoiner Anthony 'Pomp' Pompliano zegt het volgende over het gedrag van goud: “Tijdens de crisis van 2008 viel goud eerst zo'n 30%. Maar, van 2006 tot 2011 steeg goud wel van $650 naar $1800.” Een investeerder moet zien om te gaan met de emoties die hierbij horen. Kocht je net voor de val van 30%, dan werd je psychologisch getest voor de start van een klim naar een nieuwe ATH. Dit onder de knie krijgen is één van de belangrijkste factoren voor succes. 

De meeste zaken die zich om ons heen afspelen zijn niets meer dan afleiding. Dit geldt ook zeker voor de BTC prijs. Het is aan ons als investeerders om na te gaan wat er ten grondslag ligt aan een flinke afname in de prijs. Ligt dit puur aan de markt en markt gerelateerde zaken, of is er iets veranderd als het gaat om de fundamentals? 

De boot missen 

Het gevaar van zaken als de markt willen timen is dat je hierdoor de beste dagen van de markt kunt misssen. Ik kwam onlangs het volgende voorbeeld tegen: 

1 BTC gekocht op 01/01/2014 – vasthouden tot 01/26/22. 

Hodl = $36.988 

7 beste dagen missen = $9.847 

14 best dagen missen = $3.641 

21 beste dagen missen = $1.491 

28 beste dagen missen = $654 

Het verschil tussen kopen/vasthouden en het missen van de beste 28 dagen is dus ruim $36.000! Dit is het geval voor BTC, maar ook bijvoorbeeld voor aandelen als Apple en Amazon. Mis je de beste dagen, dan loop je het grootste deel mis van de winst die gemaakt kan worden in de markt. Hiervoor moet je dus wel om te kunnen gaan met de swings die horen bij het investeren. 

In het geval van Amazon is het zo dat investeerders heel erg veel overtuiging in het aandeel moeten hebben gehad. Ten tijde van de dot-com bubbel nam het aandeel 90% af. Daarnaast zijn er ook andere behoorlijke afnames in de prijs van het aandeel geweest sinds de beursgang. Bij het Googlen van de prijsgeschiedenis van het Amazon aandeel kwam ik een CNBC artikel met deze titel tegen: “Weet je nog toen Amazon 90% van z'n waarde verloor? Lange termijn investeerders zijn ondanks die afname(s) rijk van geworden.” 

Investeren doen veel mensen in de wetenschap dat markten op de langere termijn omhoog gaan. The Agony & The Ecstasy, een rapport van JP Morgan, ging in op de prestaties van aandelen. In het rapport werden de prestaties van aandelen in de VS van de afgelopen 40 jaar geanalyseerd. Volgens JP Morgan zagen de helft van alle aandelen tussen 1980 en 2020 een 'catastrofaal verlies'. 

Dit betekent dat ze liefst 70% van de waarde verloren en nooit meer konden herstellen. Nog eens 26% van aandelen zorgden voor resultaten die lager waren dan die van de algehele markt. Door simpelweg te kiezen voor de S&P 500 ETF (SPY) kon een investeerder zijn geld verdubbelen in vijf jaar tijd. Een goede, stress vrije optie. 

We hebben dus te maken met een markt waarin je verliezers hebt, en slechts een aantal grote winnaars. Het is daarom belangrijk dat jij je eigen spel gaat spelen. Wat ligt jou het best? Moet je bezig zijn met het kiezen van individuele aandelen (of crypto)? Is het slim om te proberen de markt te timen? Welke risico's ben je bereid te nemen? 

Conclusie 

Het missen van de belangrijkste dagen in de markt heeft grote gevolgen voor het compounden van de winst. Wanneer jij als investeerder het gedrag gaat vertonen van een trader kan het goed mis gaan. Het grote gevaar zit vooral in de beslissingen die mensen nemen op het moment dat ze verliezen in de markt goed proberen te maken. 

Volgens Anthony 'Pomp' Pompliano is het mooie voor lange termijn investeerders dat zij een vrij stressloos bestaan kunnen leiden. Of de markt nu stijgt of daalt, zij kunnen zich ondertussen bezig houden met het vormen van een thesis die voor decennia kan blijven staan. En vervolgens volgens die thesis investeren. 

MicroStrategy CEO Michael Saylor is wat dat betreft het ultieme voorbeeld. Tijdens een podcast gaf hij al toe erg weinig om de prijs te geven en gewoon steeds BTC willen blijven bijkopen. Hij beseft dat hij op die manier soms de top zal kopen en soms de bodem. Het komt voor hem neer op DCA. Hij heeft voor zijn investering een zeer uitgebreide thesis, en een tijdlijn van liefst 100 jaar. 

Je zou kunnen zeggen dat omgaan met (tijdelijk) verlies makkelijker wordt naarmate je portfolio groter wordt. Het verschil tussen Saylor, Pompliano en de gemiddelde investeerder die net begint is natuurlijk behoorlijk groot. Omdat we het dan hebben over een ander niveau, zijn er mogelijk zaken die je anders moet benaderen. Het is echter wel zo dat dezelfde principes blijven staan. 

RiskHedge analyst Stephen McBride schreef onlangs over de wijze waarop investeerders in zijn ogen om moeten gaan met de lastige markt van het moment: 

“De S&P 500 heeft gemiddeld 9.9% rendement opgeleverd sinds 1990. Met andere woorden, investeerders die de index kochten en vasthielden konden rekenen op 10% winst per jaar”. 

“Raad eens wat er met die winst gebeurde als je de markt probeerde te timen en daardoor de 5 (!) beste dagen miste? In plaats van 10% per jaar verdienen... zou je 4% verliezen. Maar let op: de beste dagen zien we terug in de slechste markten”. 

Het beste wat je kunt doen bij het investeren is direct ook de moeilijkste opgave. Investeren voor de lange termijn blijkt voor velen lastig om uit te voeren. Nu we constant op onze smartphone zitten met 24/7 toegang tot het laatste nieuws én onze portfolio wordt het er niet makkelijker op. De verleiding om te verkopen om bijvoorbeeld je verlies te beperken kan groot zijn. 

Misschien denk je op een ander moment lager in te kunnen stappen. Wees je dan bewust van welk spel je probeert te spelen. De markt goed timen zal best een keer lukken, maar dit constant doen is vrijwel onmogelijk. Het is niet voor niets dat de beste investeerders ter wereld zich met andere zaken bezig houden. 

“Als je niet bereid bent om een aandeel 10 jaar vast te houden, denk er dan niet eens aan om deze voor 10 minuten te hebben”. Bereid zijn om volgens de quote van Warren Buffett voor 10 jaar vast te houden, betekent dat je volledig overtuigd bent van je aankoop. Dit kun je alleen zijn wanneer je de nodige tijd hebt gestopt in het ontwikkelen van een thesis voor de lange termijn. 

Lees hier meer:

Hoe overleef je een crypto crash 

BTC vs de ontwikkelingen 

DCA is dé strategie voor succes