Return to site

Hoe veilig is Kaapverdië? 

De Kaapverdische Eilanden, ook bekend als Kaapverdië, is een zeer populaire vakantiebestemming geworden in de afgelopen jaren. De snelle opkomst van de eilandengroep, tot een aantal jaren geleden nog vrij onbekend, zorgt voor veel vragen die niet altijd makkelijk te beantwoorden zijn met een online zoekopdracht. 

Met die wetenschap probeer ik in deze serie blog posts een aantal belangrijke vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. In dit eerste artikel heb ik het direct over de veiligheid in het land, natuurlijk voor bezoekers een zeer belangrijk onderwerp. Een vraag die niet eenvoudig is om te beantwoorden, maar ik hoop dat je aan het eind van dit artikel beter geïnformeerd zal zijn over de veiligheid op de eilanden. 

Hoe veilig is Kaapverdië? 

Kaapverdië is mijn land. Mijn beide ouders zijn er geboren, en ik heb er in de afgelopen jaren regelmatig gewoond. Er zijn gevallen waarin ik het land 'bescherm', en ervoor opkom. Maar belangrijker vind ik het dat mensen goed geïnformeerd zijn, en de waarheid en realiteit van het land kennen. Ja, Kaapverdië is aan prachtig land, en vooral voor toeristen ontzettend genieten. De waarheid is echter dat het land verre van perfect is, en dat voor veel Kaapverdianen het leven niet makkelijk is. 

Achter het 'No Stress' imago van het land schuilen verschillende problemen. Kaapverdië kent bijvoorbeeld een zeer hoog werkloosheidspercentage onder jongeren, en de werkomstandigheden (ook die in het toerisme) zijn voor de mensen met een baan soms erg lastig te noemen. Toch staan Kaapverdianen terecht bekend vanwege de 'Morabeza', de gastvrijheid die je overal in het land treft. 

Wandelen door de straatjes van Santa Maria en Sal Rei is zeer relaxed. De sfeer is hier uiterst ontspannen. Dat wil niet zeggen dat er geen criminaliteit bestaat. De eilanden Sal en Boa Vista zou ik zeker niet omschrijven als onveilig, maar het gebeurd wel eens dat toeristen hier in de problemen komen en dat valt zeker in de toekomst niet uit te sluiten. 

Wat kun je doen? 

Doe vooral geen dingen die je thuis ook niet zou doen. Laat waardevolle spullen thuis of in het hotel achter, en ga niet op stap met teveel cash. Vermijd donkere plekjes, en neem een taxi als een avondje stappen laat wordt. Dit zijn tips die ik persoonlijk aan iedereen en overal mee zou geven, en die dus niet exclusief voor Kaapverdië gelden. Het is nou eenmaal beter om bepaalde situaties te voorkomen. 

Luister niet altijd naar de touroperators 

Touroperators zien gasten niet graag in de problemen komen, en zullen daarom ook advies bieden dat binnen de categorie 'voorkomen is beter dan genezen' valt. Hierbij moet wel gezegd worden dat het advies van touroperators niet altijd even onpartijdig is. Houd er rekening mee dat het in het voordeel is van een touroperator om gasten zoveel mogelijk 'af te schermen', waardoor je vrijwel alles wat je wilt ondernemen tijdens je verblijf via de touroperator moet worden geboekt. 

Hardwerkende locals proberen door middel van het aanbieden van tours, excursies en het openen van kleine restaurants een inkomen te verdienen in de sector. Er is dan ook niets mooiers dan de locals de kans geven een beter bestaan op te bouwen door bewust daar bepaalde zaken af te nemen. Zo ontstaat er tijdens je vakantie een mooie mix tussen het boeken van een prachtig hotel bij een groot bedrijf en het boeken/reserveren (of kopen) bij een kleine lokale ondernemer. 

Online zoeken 

Het kan natuurlijk zo zijn dat je je twijfels hebt. Je vraagt je mogelijk af wie wel of niet te vertrouwen is. Doe voor je vakantie de nodige research online en je komt er al vrij snel achter welke indruk de lokale ondernemers hebben gemaakt op vorige bezoekers van de eilanden. Binnen een paar clicks (misschien ook in het Engels) weet je bijvoorbeeld waar je wel en niet moet gaan eten, en bij wie je misschien terecht kunt voor het boeken van een eiland tour of een andere excursie. 

Natuurlijk staan ook wij klaar om je vragen te beantwoorden, dus je voel je vrij een bericht te sturen indien je vragen hebt. 

Conclusie 

In tegenstelling tot een aantal uitspraken en tips die ik hierboven schreef, hoef je je geen zorgen te maken om de veiligheid in het land. Kaapverdië werd juist populair nadat in diverse landen rondom de Middellandse Zee de veiligheid van bezoekers niet meer kon worden gegarandeerd. Het land is politiek zeer stabiel, maar kent wel haar problemen. 

Het hangt er daarnaast ook vanaf wat precies je bestemming is. De dorpjes van het eiland Santo Antão zijn bijvoorbeeld moeilijk te vergelijken met de hoofdstad Praia. Mindelo verschilt weer van het kleine stadje Santa Maria. Belangrijk is dat je vooraf je eigen research online doet om te weten wat je kan verwachten. 

Doe verder geen dingen die je thuis ook niet zou doen, en wees vooral verstandig. Sta open voor de locals die werkzaam zijn in het toerisme, dit zal je verblijf enkel verrijken. De zon, zee en Morabeza van ons land wacht!