Return to site

Gestagrosystem eigenaar Hilaria Jesus: "Ik geef nooit op!"

· Sonvela

Al enige tijd volg ik met zeer veel interesse de tech & startup scene van de Kaapverdische Eilanden. In deze serie breng ik je om die reden via een aantal interviews op de hoogte van interessante ontwikkelingen op het gebied van start-ups en (jonge) ondernemers. Ondanks de soms moeilijke situatie zijn deze jonge mensen in staat om oplossingen te bedenken én op de markt te brengen. Producten die zorgen voor een betere samenleving. Hier volgt deel 4:

Vorige week publiceerde ik een zeer interessant gesprek met Zandir Santos, lees die hier terug: "Straks hebben we hier niets".

Bedrijfsnaam: Gestagrosystem

In gesprek met: Hilaria Jesus

Leeftijd: 32

Locatie: Garça (Santo Antão)

Probleem/Oplossing: Intelligente irrigatiesystemen voor de landbouw

Fase: Seed

Hilaria is geboren en getogen op het eiland Santo Antão, in het kleine dorpje Garça. Haar opleiding genoot ze in de stad Mindelo, waar ze Informatica studeerde aan de UNI-CV universiteit. Ze is een fantastisch voorbeeld van het ongelofelijke talent én doorzettingsvermogen dat er rond loopt op onze eilanden. Hilaria ontwikkelt en ontwerpt haar eigen irrigatiesystemen.

Hoe is het idee voor Gestagrosystem ontstaan?

“Ik heb in de afgelopen jaren mijn moeder veel geld zien investeren in ons stuk grond hier in het dorp. Ze is het in de loop der jaren blijven doen omdat het familiegrond is, een erfstuk. Helaas is het zo dat het door de moeilijke productieomstandigheden niets oplevert. Erg zonde van al het geld, dus wilde ik dit probleem op mijn eigen manier oplossen.”

“Het idee voor Gestagrosystem werd pas echt serieus nadat ik meedeed aan de contest van 'StartupUniversidade'. Mijn zus bleef maar doorgaan over het feit dat ik hier echt aan mee moest doen. Ik zag het eigenlik niet zitten, maar besloot me toch aan te melden omdat mijn zus het niet opgaf!”

“Ik eindigde als derde in deze wedstrijd, maar het gaf me de kans om samen te werken met een consultant. Samen gingen we aan de slag om een business plan op te stellen. Zo werd ik gedwongen na te denken over het bouwen van een duurzame en gezonde onderneming. Dit was een hele belangrijke stap.”

Kan je uitleggen hoe het systeem werkt?

“Het gaat hier om een intelligent irrigatiesysteem, wat gebruikt kan worden bij het terugbrengen van de kosten. Een applicatie wat onder andere gebruikt maakt van Cloud Computing. Zo heb ik bijvoorbeeld zelf leren werken met services als Microsoft Azure en Google Cloud. Het systeem verzamelt data via gateway communicatie.”

“Aan de hand van de informatie over verschillende meteorologische factoren kan het systeem bepalen welke acties er dienen te worden uitgevoerd. Naast de applicatie maak ik ook gebruik van bepaalde apparatuur, waaronder sensoren. Zo moet ik soms solderen maar ik bestel ook stukken waarmee ik mijn tests kan uitvoeren.”

"Momenteel werk ik aan het schrijven van een geheel eigen algoritme, wat ik nodig heb om het systeem verder te kunnen verbeteren. Met het huidige product kan ik de markt betereden, maar het doel is om snel aan de slag te gaan met volledig intelligente processen."

Garça, op het eiland Santo Antão

Hoe kijk jij naar het huidige startup ecosysteem van Kaapverdië? En waarom zien we niet meer afgestudeerden met een Informatica achtergrond met producten op de markt?

"Ideeën hebben we allemaal, daar ligt het niet aan. We werken tijdens de studie allemaal aan projecten, bijvoorbeeld als afstudeeropdracht. De vraag is of mensen de kracht hebben om door te zetten. Neem de zoektocht naar partners voor financiering. Soms kon ik wel huilen na een meeting, wanneer ik het gebrek aan interesse kon voelen. Dit kwam dan van mensen waarvan ik dacht dat ze me misschien wel konden helpen."

"Er zijn verschillende initiatieven zoals Startup Jovem, van Proempresa. Maar er komt soms wat bureaucratie bij kijken, en dit kost nou eenmaal veel tijd en zeer veel energie. Persoonlijk heb ik een andere mentaliteit dan anderen, en laat ik me niet tegenhouden door dit soort zaken. Inmiddels ben ik zo'n 4 jaar bezig met het project. Ik werk ernaast, lever verschillende services en geef les. Zo kan ik het financieel opbrengen om verder te bouwen aan m'n bedrijf."

Op welke manier is het anders voor vrouwen?

“Je wordt niet of veel minder serieus genomen wanneer je ambitieuze plannen presenteert. Ik ben zo vaak aangekeken alsof ik gek ben. Naast het bouwen van een bedrijf ben ik ook moeder. Ik heb dus verschillende 'functies'. Het feit dat het nog moeilijker is als vrouw zijnde, is niet erg. Ik geef nooit op, ga altijd achter mijn dromen aan.”

“Het is goed dat we vandaag de dag veel meer vrouwen in ons land zien studeren. Ook op andere manieren zie ik veel vrouwen vechten voor hun dromen en doelen. De omstandigheden doen er verder niet heel veel toe. Overwinnen en doorzetten zeg ik altijd...”

Wil jij meer informatie over onze Tech & Startup bedrijven op Kaapverdië en hoe jij een bijdrage kan leveren? Laat hieronder je e-mailadres voor ons achter!