Return to site

Fogo: het meest bijzondere eiland van Kaapverdië

· Reizen

Kaapverdië is een prachtige vakantiebestemming. Hoewel de meeste toeristen momenteel het land bezoeken vanwege de mooie stranden van de eilanden Sal en Boa Vista, het is juist de veelzijdigheid van het land dat het zo speciaal maakt. Mijn ouders zijn beide geboren in de stad Mindelo, op het eiland São Vicente. In deze stad ben ik later gaan wonen, en breng ik dus de meeste tijd door.

Waar de schoonheid van São Vicente al vrij normaal is geworden, besef ik elke keer weer hoe mooi Kaapverdië is op het moment dat ik een nieuw plekje bezoek. Al jaren droom ik ervan om alle Kaapverdische eilanden een keer gezien te hebben. Bovenaan dat verlanglijstje stond lange tijd het eiland Fogo. Dit eiland heeft altijd iets mysterieus gehad vanwege de aanwezigheid van de machtige vulkaan. Een droom kwam uit toen ik deze van dichtbij kon bewonderen.

De route leidde vanaf de haven van Mindelo naar de hoofdstad van Kaapverdië, Praia. Hier zou ik eerst wat tijd doorbrengen met familie, om daarna wat meer van het eiland Santiago te zien. Na een paar dagen nam ik vanaf Praia de ferry en kwam aan in de bijzondere hoofdstad van Fogo, São Felipe.

São Felipe

Hoofdstad van Fogo, en misschien wel de mooiste stad van Kaapverdië. De ligging van de gehele stad, gebouwd boven op een heuvel maar wel direct aan zee is uniek. Vrijwel overal heb je een schitterend uitzicht naar het kleine eiland Brava en de zee die beide eilanden scheidt.

Dankzij de koloniale architectuur, hier toch net even anders dan in Mindelo en Praia, krijg je het gevoel deel uit te maken van een andere tijd. De stad heeft een aantal mooie pleintjes, waar je heerlijk kunt genieten van een prachtige zondsondergang. Of je maakt een wandeling door de mooie straten naar beneden, om het strand op te zoeken.

Chã das Caldeiras

Dit kleine dorpje was wereldnieuws in november 2014. De Pico de Fogo vulkaan barstte uit en zo'n 1700 mensen moesten worden geëvacueerd. Veel mensen keerden na een jaar terug om het leven daar weer op te pakken. Deze inwoners van 'Chã' zijn bijzondere mensen. Het leven in de nabijheid van de vulkaan is niet zonder gevaar, maar dit is waar ze thuis zijn.

De Pico de Fogo vulkaan

Het volledige dorp is zo goed als volledig weer herbouwd, wat de veerkracht van de inwoners aantoont. Ook de verschillende accommodaties voor toeristen staan er weer, zodat mensen op deze plek kunnen overnachten. Het toerisme is ook hier een belangrijke inkomstenbron, dus het is heel fijn dat toeristen Chã das Caldeiras weer weten te vinden.

Daarnaast geeft de vulkaan ook terug, in de vorm van de zeer vruchtbare grond die Chã das Caldeiras kent. Het is zeer indrukwekkend om rond te lopen in het oude deel van het dorp en te zien hoe verwoestend de uitbarsting van 2014 is geweest. Je ziet de daken van de woningen nog net, met daartussen de lava die de Pico de Fogo losliet.

De rit van São Felipe naar 'Chã' alleen al is fantastisch. Het dorp is gelegen op zo'n 2100 meter, wat onderweg zorgt voor prachtige plaatjes. Het kan zo'n anderhalf uur duren om het dorp te bereiken, omdat de weg nog moet worden herbouwd. De Pico de Fogo ligt op zo'n 2900 meter, een onvergetelijke klim die je met een lokale gids veilig kunt maken.

Wijnen

Fogo is uniek om een aantal redenen, één daarvan is de gastronomie van het eiland. Nergens in Kaapverdië tref je zo'n karakteristieke keuken als hier. Het eiland is het meest bekend vanwege de uitstekende wijnen die hier worden geproduceerd. De druiven die worden geteelt in Chã das Caldeiras worden slechts één keer per jaar wordt er geoogst, maar zijn dan wel van zeer hoge kwaliteit.

Chã, één van de wijnen die op Fogo worden geproduceerd

Niet voor niets hebben wijnen van Fogo al meerdere malen internationale prijzen binnen weten te slepen. Naast bijvoorbeeld de Chã en Sodade, drink je hier ook een heerlijke huiswijn, de Manecon. Ik ben geen wijndrinker, en heb er dan ook niet eerder van gehoord op andere eilanden. Hier op Fogo sluit ik me echter aan bij de locals, en de Manecon gaat er telkens goed in.

Naast druiven worden in Chã das Caldeiras ook verschillende fruitsoorten geteelt zoals appels en mango's. In het noorden van het eiland, rond de stad Mosteiros draait het allemaal om de bananen en de koffie. Dit vind je allemaal terug in de keuken van het eiland. Zo eet ik in een restaurantje met uitzicht op de Pico de Fogo een heerlijk kipgerecht, bereid in een zelfgemaakte jam. Eén van de beste gerechten die ik in het land heb gegeten.

Na een aantal onvergetelijke dagen waarin in verliefd ben geworden op Fogo en alles wat het te bieden heeft, maak ik me op voor een ander avontuurtje: aan de overkant wacht Brava, het kleinste eiland van Kaapverdië.

Bedankt voor het lezen! Mijn naam is Freddy, en ik schrijf met alle liefde voor 'mijn' land de verhalen en berichten op deze website. Dit doe ik ook via de MindeloCaboVerde.com reisblog (Engelstalig). Daarnaast ben ik oprichter van Stichting Sonvela, waarmee ik hard werk voor een beter Kaapverdië.