Return to site

Elvio Rosa en de uitdaging van banen creëren op het eiland Maio

· Sonvela

Al enige tijd volg ik met zeer veel interesse de tech & startup scene van de Kaapverdische Eilanden. In deze serie breng ik je om die reden via een aantal interviews op de hoogte van interessante ontwikkelingen op het gebied van start-ups en (jonge) ondernemers. Ondanks de soms moeilijke situatie zijn deze jonge mensen in staat om oplossingen te bedenken én op de markt te brengen. Producten die zorgen voor een betere samenleving. Hier volgt deel 11:

Bedrijfsnaam: Cabo SL & Manutenção Adrião

Interview met: Elvio Rosa

Leeftijd: 35

Locatie: Porto Inglês, Maio

Probleem/Oplossing: Banen creëren op het eiland Maio

Fase: Early

Vanaf het begin was er de intentie om met jonge ondernemers op alle eilanden in gesprek te gaan. Hierbij had ik niet bepaalde eisen vastgesteld, ook wanneer het niet zou gaan om een tech & startup zou ik graag willen connecten en spreken met een ondernemer. Zoals ik al eerder had aangegeven, stelt dit mij in staat om een goed beeld te krijgen (en hopelijk ook te schetsen) van de uitdagingen op de verschillende eilanden van ons land, in diverse sectoren.

Daarbij komt ook nog eens dat het Sonvela Social Impact Investing project veel verder gaat dan enkel de tech & startup scene in Kaapverdië. Ja, de focus zal in de eerste tijd gericht zijn op deze 'sector'. Voor de toekomst in mijn ogen dé plek waar de ontwikkeling van ons land sterk van af zal hangen, en waar nu nog de kans ligt voor de diaspora om een flinke rol in te spelen.

Het plan is daarnaast ook om een fonds te starten voor micro- en kleine ondernemers die bij Sonvela terecht kunnen voor het opstarten of uitbreiden van de eigen onderneming. Hier kan het bijvoorbeeld gaan om straatverkopers die een kleine investering dienen te doen, voor het werk waarmee zij een gezin onderhouden. Mijn overtuiging hier is dat deze groep vaak slechts een klein bedrag nodig heeft voor hoognodige zaken, maar die lening niet kunnen aanvragen bij traditionele leners, zoals een bank.

De interviews zijn dus erg belangrijk om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie op de verschillende eilanden, en wat de tech & startups betreft, het feit dat deze er niet zijn op diverse eilanden betekent beide een uitdaging en mogelijkheden voor de toekomst. Neem de eilanden Sal en Boa Vista als voorbeeld. In de afgelopen jaren hebben duizenden Kaapverdianen hier werk kunnen vinden in het Toerisme, maar in tegenstelling tot oa de steden Praia en Mindelo is de tech scene hier erg klein of in ieder geval niet makkelijk te traceren.

Een tech & startup scene op deze eilanden, met de mogelijkheden die het Toerisme met zich meebrengt, biedt een enorme kans op het oplossen van huidige problemen voor een markt die direct zoveel groter is dan enkel de lokale bevolking. Een onderwerp voor een andere dag, maar zeker iets om over na te denken.

Dat is wat Elvio Rosa deed met het opzetten van Cabo SL. Het bedrijf richt zich voornamelijk op het aanbieden van diensten binnen de groeiende toeristische sector van Maio. Ondanks zijn nog jonge leeftijd heeft hij al erg veel ervaring en is hij zeer ambitieus.

Dit interessante gesprek begon al meteen met het feit dat hij in eerste instantie zijn middelbare school niet heeft afgemaakt. Een onderwerp wat mij behoorlijk aanspreekt aangezien ik altijd van mening ben geweest dat er andere opties voor succes bestaan dan de 'traditionele route'. Ook in deze groep tref je in Kaapverdië zeer veel talent, maar zij worden al bij voorbaat afgeschreven vanwege het ontbreken van een heilig verklaarde diploma.

Elvio, kan je ons aub wat meer vertellen over jezelf?

“Ik ben geboren en getogen op het eiland Maio, in de stad Porto Inglês. Mijn ouders komen uit Calheta en Moro, hier in het 'binnenland' zoals we dat hier zeggen. Ik ben mede-oprichter van Maio Bio Diversidade, en daarnaast eigenaar van de bedrijven Cabo SL en Manutenção Adrião.”

“Al vrij vroeg ging ik van school en later ging ik naar het leger. Vervolgens werkte ik hier op het eiland als brandweerman, daarna ook bij de Gemeente. Daarnaast ben ik in het verleden ook de vertegenwoordiger van Tmais op het eiland geweest.”

“Manutenção Adrião richt zich oa op het onderhoud van voertuigen, maar ook het aanbieden van andere (administratieve) diensten. Het kwam tot stand omdat ik op het vliegveld een gebrek aan goede processen zag, zoals met factureren. Neem als voorbeeld een zelfstandige loodgieter. De diensten die hij aanbiedt aan een bedrijf dienen officieel gefactureerd te worden.”

“Zo functioneren we sinds 2014 als het ware als een agency en voegden we telkens nieuwe services toe aan het aanbod.”

“Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen ik via mijn bedrijven aan werk heb kunnen helpen. In de afgelopen jaren nam ik mensen meestal aan op project basis. Wanneer ik een schilder klus heb, ga ik op zoek naar jongens die ik daarvoor kan aannemen. Maar ik moet toegeven dat het best veel zijn geweest. Momenteel werk ik met 7 mensen, waaronder ook stagairs.”

Wat zijn de uitdagingen waar jij mee te maken hebt als ondernemer?

“Het leven als ondernemer is één grote uitdaging, maar de grootste uitdagingen tref je vooral in de enorme bureaucratie en het gebrek aan investeringen.”

“Wat de bureaucratie betreft, we moesten i.v.m. de lockdown van een aantal maanden geleden diverse documenten inleveren voor wat overheidssteun. Het zijn van die dingen die je al ziet aankomen. Zo wordt je aanvraag in eerste instantie afgewezen vanwege het ontbreken van een bepaald document. Welke? Bewijzen van verminderende inkomsten. Dit terwijl werkelijk alles gesloten was! Ik vraag me dan echt af waarom er op deze wijze gewerkt wordt.”

“Er worden hier op het eiland geen beslissingen genomen. Dan moeten zaken via Praia. Zo wacht ik al 3 maanden op een antwoord mbt het Maio Bio Diversidade project.”

“In mijn ondernemingen zijn sommige zaken aan vernieuwing toe. Ik wil graag kunnen innoveren, maar de markt is momenteel niet best. Zo wil ik graag kunnen investeren in nieuw gereedschap. Mogelijk krijgen we binnenkort te maken met een nieuwe investeerder op het eiland, dat zou heel goed nieuws zijn.”

Wat dient er volgens jou te veranderen?

“Het beleid dient te worden aangepast. De overheid zegt van alles over het steunen van (jonge) ondernemers maar wanneer het erop aankomt kun je daar absoluut niet op rekenen. Met Cabo SL zagen we een gat in de markt. Vervolgens ontvang je eindelijk een licentie om aan de slag te kunnen, en dien je 3 of 4 voorstellen in bij de Gemeente om mee te doen aan een Concurso Publico (een openbare aanbesteding). Het is heel frustrerend wanneer je daar dan gewoon niets meer over hoort.”

“Vanuit te politiek krijg je geen steun en geen mogelijkheden om te groeien. Wij kunnen iets toevoegen aan de markt maar wanneer vrijwel alles loopt via een Consurso Publico wordt het een lastig verhaal. Het is niet helemaal een verkeerd model, maar de vereisten zorgen er wel vaak voor dat jonge bedrijven niet kunnen deelnemen en dus onmogelijk verder kunnen groeien.”

“Het klopt niet dat er voor diensten als Security overal de zelfde eisen worden gesteld. De situatie hier op het eiland is niet te vergelijken met die van Praia en zo kan je nog wel even doorgaan. Het zorgt er allemaal voor dat we niet kunnen concurreren met grotere bedrijven. Lokale bedrijven zouden de voorkeur moeten krijgen in mijn ogen.”

Meer interviews lezen?

Bekijk hier het Interview Overzicht

En 'subscribe' hieronder om op de hoogte te blijven!