Return to site

Eén groot idee

· Sonvela

“Neem een simpel idee, en neem het serieus.” – Charlie Munger 

Charlie Munger is de wereldberoemde investeerder en vice-bestuursvoorzitter van Berkshire Hathaway, één van de grootste bedrijven van de wereld. Munger en zijn partner Warren Buffett hebben naam gemaakt als twee van de beste investeerders van onze tijd. Beide heren, inmiddels de 90 al gepasseerd, hebben dankzij de vaak 'simpele' strategiën miljarden verdiend voor zichzelf, maar ook voor de vele Berkshire aandeelhouders. 

Munger staat daarnaast ook bekend om zijn manier van denken, en zijn Mental Models worden door zeer veel succesvolle mensen gebruikt. Mental Models zijn modellen die je helpen bij het nadenken over een concept, onderwerp of beslissing. Eén van de beroemde modellen die Munger hiervoor gebruikt, wordt 'inverting' genoemd. 

In dit model zorgt Munger ervoor dat hij de zaak omdraait, wanneer hij moet bepalen wat hij wilt en hoe hij er moet komen. Zo begint hij eerst met het nadenken over wat hij juist niet wilt, en op welke wijze hij en z'n partner dat kunnen voorkomen. Dat is ook terug te zien in de twee belangrijkste regels die de miljardairs hanteren bij het investeren. Regel 1 is verlies geen geld, en regels 2 is vergeet nooit regel 1. 

Hoewel de quote er één is van Munger ging ik dieper nadenken over mijn eigen 'Grote Idee' dankzij het lezen van een artikel van de zeer getalenteerde schrijver David Perell. Het was in de periode kort na het ontdekken van de Hamming vraag, toen ik had bepaald dat ik me volledig wilde storten op het Sonvela Social Impact Investing project. 

Neem een idee, en neem het serieus 

Even vrij vertaald is dit de quote van Munger. Het stuk van Perell sprak me zo aan vanwege de nadruk op het Grote Idee en de wijze waarop hij in de afgelopen jaren werk heeft gemaakt van zijn eigen grote idee, het schrijven (en publiceren) online. Kijkend naar mijn eigen situatie betekende dit dat mijn Grote Idee niet enkel bij een theorie mocht blijven. 

Ik moest aan de slag om de theorie verder uit te werken en bedenken hoe ik dit in de praktijk zou gaan brengen. In het voorjaar van 2020 wist ik echter totaal niet op welke wijze ik van dit idee een serieus project en bedrijf zou gaan maken. Stap voor stap moest ik de verschillende gedachten en ideeën over de toekomst aan elkaar linken. Mijn Grote Idee: 

Investeren in jonge Kaapverdiaanse (tech) ondernemers. 

Perell geeft in zijn artikel onder meer het geweldige voorbeeld van ondernemer Rich Barton, die dankzij zijn Grote Idee liefst 3 miljarden bedrijven wist op te bouwen (waaronder Expedia). Barton's grote idee draaide volledig om de rol van de consument in een online wereld. In zijn ogen moest het voor een consument veel makkelijker worden om online te zoeken en shoppen, tegen betere prijzen. 

20 jaar 

Barton is een uitstekend voorbeeld van hoe succesvol een ondernemer kan worden wanneer hij of zij zich voor een lange periode richt op één specifiek onderwerp. Tijdens het ontwikkelen van de ideeën voor het nieuwe Sonvela, bedacht ik een plan voor de komende twintig jaar. Dit voelde goed omdat Sonvela al bijna 10 jaar een zeer groot deel van mijn leven is. Daarnaast was er het besef dat het oplossen van grote problemen (of alleen al de poging ertoe) zeer veel tijd kost. 

Ik zag ook in dat dit mijn Grote Idee is. Dat alles wat ik tot nu toe met en voor Sonvela heb gedaan hier naartoe heeft geleid. Dat het eigenlijk een logisch gevolg is van wat ik allemaal heb geleerd en hoe dat mij heeft veranderd. Het afgelopen jaar heeft ook aangetoond dat het Grote Idee slechts de basis vormt van alles wat ik in de toekomst zal gaan doen. 

Het zal ongetwijfeld leiden tot veel meer zaken die een link hebben met of onderdeel zijn van het investeren in jonge Kaapverdiaanse (tech) ondernemers. Deze investeringen kunnen namelijk verschillende vormen aannemen en bij positieve resultaten zal verder worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van Kaapverdiaans talent. 

Hoe de komende 20 jaar ook zullen uitpakken, bij alles wat ik doe staat nu mijn Grote Idee centraal. In het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt om dit Grote Idee en diverse gelinkte onderwerpen goed voor mezelf in beeld te krijgen, en nu is het (juli 2021) tijd om concreet aan de slag te gaan met dit project. Mijn doel is om minimaal 3 investeringen te doen voor het einde van het jaar. Het feit dat ik momenteel terug ben in Cabo Verde is een goed begin. 

“De kern van het idee dat je nu aan de wereld toont is een expressie van iets veel groters, en is daarom nog niet volledig gevormd.”