Return to site

Moet ik Dogecoin kopen?

· Sonvela

Ik vind het geweldig om op Twitter de discussie te volgen tussen BTC investeerders en de mensen die nog steeds geloven dat goud een betere optie is. Één van de personen is investeerder Peter Schiff, die gretig tweet op momenten dat er negatief nieuws is uit de Bitcoin wereld, of wanneer er sprake is van een daling in de prijs.

Wanneer de liefhebbers van goud worden geconfronteerd met de prestaties van beide opties in de afgelopen tien jaar, is het interessant om te zien hoe ze reageren. Waar je tien jaar geleden voor slechts een paar euro een hele bitcoin kon kopen, is de prijs van goud nauwelijks veranderd. Toch willen investeerders vaak niet toegeven dat het kopen van BTC tien jaar geleden een betere optie zou zijn geweest.

Als investeerder dien je vooral je geld te beschermen, omdat dat de basis vormt van het rendement dat je gaat verdienen. Het beschermen betekent dat je keuzes maakt op basis van je kennis mbt een potentiële investering. Iemand die zijn hele carrière in de metalen zit, kan niet opeens een switch maken naar de wereld van de crypto. Er gaan waarschijnlijk jaren van analyse en studie zitten in het hebben van dezelfde overtuiging.

'Schmuk insurance', sukkel verzekering, zo noemt Chamath Paliyapitiya zijn keuze om jaren geleden BTC te kopen. Hij besloot toen om een klein deel van zijn vermogen te investeren in iets waar hij potentie in zag, maar wat nog erg onzeker leek in zijn ogen. Om deze reden ging hij niet met alles wat hij heeft in BTC zitten, maar kocht hij voor max een paar procent van zijn gehele vermogen. Zo zou hij kunnen profiteren van het succes van BTC, terwijl z'n mogelijke verlies beperkt was.

Memes

Ergens in 2008 stortte de wereldeconomie in. Invloedrijke partijen uit de financiële wereld in steden als New York, Washington en Chicago hadden jarenlang spelletjes gespeeld met de grenzen van het toelaatbare. Vele miljarden waren er verdiend door spelers die in theorie de functie hadden om anderen juist te beschermen. Toen vele grote banken en 'hedge funds' uit de VS beschermd werden door de regering, en financiële ondersteuning ontvingen, was bij een bepaalde groep uit de samenleving de maat vol.

Occupy Wall Street was een beweging die ontstond vanuit het gevoel dat grote financiële instellingen overal mee weg konden komen. In plaats van boetes, straffen en onstlagen kreeg deze groep in veel gevallen juist een zak met geld om ervoor te zorgen dat ze konden blijven bestaan. Banken en hedge funds werden gezien als te belangrijk om te laten vallen. Met andere woorden, om de rest van de economie te beschermen moesten deze bedrijven ten koste van alles worden geholpen.

Zo werd dat in ieder geval uitgelegd aan de gemiddelde burger. En zonder verdere kennis van het financiële systeem konden de meesten van ons niets anders doen dan dit accepteren. En opgelucht ademhalen omdat we nog een baan hadden. Een bepaalde groep van de samenleving dacht hier anders over. Op en rond Wall Street ontstond opeens een protest. Mensen zetten tenten neer, en gingen hier wonen. Ze zouden niet vertrekken voor er wat zou veranderen.

Van Wall Street groeide dit uit tot een protest wat wereldwijd werd uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld ook in Amsterdam. De Occupy Wall Street beweging zou uiteindelijk langzaam verdwijnen, maar vanuit de crisis in 2008 ontstond ook een ander project, één die de wereld voorgoed zou veranderen.

Zo'n 13 jaar later, in een sterk veranderde wereld, ontstond er opnieuw een beweging die de spelletjes van Wall Street wilden stoppen. Op Reddit gingen de gesprekken over bedrijven zoals Gamestop en AMC. Hedge funds zaten diep in de 'shorts' als het ging om deze verouderde bedrijven, en waren dus overtuigd van het zakken van prijs per aandeel.

Hoewel het 'shorten' van een bedrijf volledig legaal is en overal voorkomt, zijn er veel mensen die vinden dat de regels en wetten zouden moeten veranderen. Vaak komt het voor dat investeringskantoren die 'shorten' bepaalde negatieve tactieken uitvoeren, zoals het opzoeken van de media en het verspreiden van verhalen die niet waar zijn om zo de prijs van het aandeel te doen zakken.

Op Reddit ontstond het idee om deze hedge funds aan te pakken met een 'short squeeze'. Door massaal aandelen te kopen van oa Gamestop konden de hedge funds een lesje worden geleerd. De prijs van het aandeel zou snel stijgen, en dus moesten de hedge funds die hadden gekozen voor een short, het aandeel wel kopen.

Dit is precies wat er gebeurde, en dus steeg Gamestop in dagen naar ongekende hoogte. Zelfs iemand als Chamath Paliyapitiya deed mee aan het spel en wist binnen no time een paar ton winst te maken dankzij aandelen Gamestop. De Reddit investeerders versloegen de grote hedge funds, want deze stonden in korte tijd behoorlijk in het rood en moesten zelfs op zoek naar steun om het verlies te kunnen dekken.

De Gamestop saga zorgde voor enorme problemen bij het inmiddels beursgenoteerde Robinhood. Het bedrijf kon de volume niet aan, en zag geen andere optie dan de aankopen van Gamestop te stoppen. Omdat Robinhood de verkoop optie niet blokkeerde, en mensen dus wel van de aandelen af konden komen, was er behoorlijke kritiek op het bedrijf. Velen vonden dat Robinhood hiermee duidelijk de kant van de grote kantoren kozen, en niet die van de kleine 'retail' investeerder.

Het gevoel heerste bij veel mensen dat het aandeel Gamestop nog hoger had kunnen gaan, en dat daarmee de problemen van hedge funds die min of meer gokten op het einde van het bedrijf nog meer zouden toenemen. Voor mensen die zich bezig houden met investeren was het een gedenkwaardige serie van gebeurtenissen, waar nog wel een boek en een film over zullen verschijnen.

Mijn punt is dat Memes, zoals dit fenomeen genoemd wordt, absoluut niet moeten worden onderschat. Naast Gamestop en AMC waren er andere aandelen zoals Nokia waar mensen vol voor gingen, en ook daar ging het vreselijk hard. Mensen verdienden binnen een paar dagen een jaarsalaris dankzij deze aandelen, maar er waren helaas ook de verhalen van mensen die grote verliezen hebben geleden. In de crypto wereld is Dogecoin zo een Meme.

Moet ik Doge kopen?

Wanneer je in de crypto zit, kan je deze vraag verwachten van vrienden op het moment dat Dogecoin bezig is met één van zijn gekke prijsstijgingen. De meme coin is in de afgelopen maanden zo'n 4000% (!) gestegen, oa door de support van Elon Musk. Wanneer iets zo snel in waarde stijgt, en er veel mensen veel geld mee verdienen in korte tijd, is het normaal dat er over gesproken wordt.

Vaak zie je dat mensen elkaar overhalen om ook in te stappen om zo te kunnen profiteren van de enorme prijsstijging. Dit hebben we in de afgelopen jaren veel kunnen zien bij verschillende crypto's, maar ook zeker in de traditionele aandelen markt. Of je er nu in zit om te investeren of speculeren, je taak is uiteindelijk om geld te verdienen. Dit ongeacht je gevoel voor de 'asset'.

Wat er allemaal rond Dogecoin speelt is ook duidelijk terug te zien in de kwartaalcijfers van Robinhood. De meme coin was verantwoordelijk voor maar liefst 62% van alle crypto trading op de app, en liefst 41% van de omzet van het bedrijf kwam uit de crypto wereld. Een groot aantal gebruikers waren nieuwe klanten.

De Dogecoin Stichting is sinds kort weer actief, en met een aantal zeer gerenomeerde namen als bestuursleden en adviseurs. Vitalik Buterin, één van de oprichters van Ethereum en Jared Birchall, vertegenwoordiger van het familie investeringskantoor van Elon Musk, zijn hierbij betrokken.

Daarnaast zijn ook een aantal vroege ontwikkelaars van Dogecoin betrokken bij de stichting als bestuurslid of adviseur. Er is voldoende budget vrijgemaakt zodat de komende 3 jaar een klein team full time aan de ontwikkeling kan werken.

Conclusie

2021 Returns...

Dogecoin $DOGE: +4,883%

$AMC: +1,442%

GameStop $GME: +706%

Ethereum $ETH: +329%

Moderna $MRNA: +296%

Oil $USO: +44%

Bitcoin $BTC: +42%

S&P $SPY: +19%

Nasdaq 100 $QQQ: +18%

Tesla $TSLA: -1%

Bonds $AGG: -1%

Gold $GLD: -8%

China $FXI: -13%

China Internet $KWEB: -37%

Investeerder Charlie Billelo deelde bovenstaande gegevens op Twitter. Het is veelzeggend. Dogecoin kan voor een ongekende winst zorgen voor speculeerders en investeerders. Het is dan ook vreemd wanneer mensen de meme coin volledig afkraken, net zoals wanneer goud of traditionele investeerders dat doen met BTC.

In mijn geval kan het zijn dat de Dogecoin hype niets voor mij is, maar er negatief over schrijven zal niet gebeuren. Hoe kan ik iets afkraken waar ik in theorie 4000% winst op had kunnen maken? Ja, de kans is klein dat ik deze bull run nog besluit om Dogecoin te kopen, maar dat heeft puur te maken met mijn persoonlijke ambities. Ik heb besloten dat het voor mijn toekomst als investeerder belangrijk is om me te richten op lange termijn investeren, zaken waarin ik een uitgebreide thesis kan vormen.

De reden waarom dit schrijven niet een investeringsthesis is geworden zoals bij Chiliz en BTC vs ETH, is dan ook omdat ik de nodige fundamentals mis. Niet vreemd gezien het feit dat Dogecoin ooit begon als grap en sterk in waarde stijgt als gevolg van wat er Social Media gebeurd, en niet vanwege bijvoorbeeld een toename in adoptie.

Meme coins en stocks werken dan ook heel anders, maar wanneer er sprake is van een bepaald momuntum lijkt voor even niets het tegen te kunnen houden. Vaak blijkt wel dat deze memes net zo snel in waarde kunnen dalen als stijgen, en dus zijn het wat mij betreft geen investeringen voor de lange termijn.

Wanneer mijn vrienden vragen of zij Dogecoin moeten kopen, antwoord ik dat zij dat zeker moeten doen als ze de skills hebben om het spelletje mee te kunnen spelen. Hiermee bedoel ik dat ze in dat geval moeten weten wat een goede 'entry' is, welke 'levels' zij in de gaten moeten houden en welke target prices ze in gedachten moeten houden om winst te boeken. Als beginner zomaar een groot deel van je centen in een meme coin stoppen is absoluut niet aan te raden.

De mensen die al enige ervaring hebben met het traden op korte termijn, maken meer kans op winst bij meme coins en kunnen zelfs via deze coins het grootste deel van de winst van de portfolio bijschrijven. Het is wel erg belangrijk dat je in dat geval:

  • gebruik maakt van een klein deel van je portfolio (bv. 5%)
  • een plan hebt voor je gaat instappen
  • altijd je winst pakt

Nogmaals, op verschillende momenten in een bull markt geeft een meme coin als 'Doge' mooie kansen op veel winst in korte tijd. Het is wel zaak dat je weet wat je doet, en dat je de juiste skills hiervoor bezit. Beginners blijven meestal achter met verlies, en de verhalen van mensen die alles inzetten (en verliezen) wat ze hebben zijn heel triest om te lezen.

Ondanks de kansen acht ik de kans niet heel groot dat ik zelf instap. Mijn besluit om mijn energie te gebruiken voor andere manieren van geld verdienen in de crypto heb ik niet zomaar genomen en zal dan ook niet snel veranderen. Hoewel ik geloof dat Dogecoin deze bull run de € 1 kan aantikken, ben ik er niet van overtuigd dat het voor mij de juiste optie is.

Wie hier wel van wil profiteren zal in korte tijd het spelletje moeten leren spelen, om niet teleurgesteld achter te blijven. Wie het spelletje beheerst kan dankzij Dogecoin goed geld verdienen. Al is het misschien niet mijn stijl, als investeerder kan ik onmogelijk negatief zijn over een coin die voor ruim 4000% rendement zorgt.

Lees hier meer: