Return to site

De prachtige dorpjes van het eiland São Vicente

· Reizen

Het eiland São Vicente is één van de kleinste eilanden van Kaapverdië. De stad Mindelo, waar zo'n 90 % van de inwoners van het eiland leeft, is de op één na grootste stad van de Kaapverdische Eilanden. Alleen hoofdstad Praia op het eiland Santiago is groter.

Mindelo is een kleurrijke en levendige stad waar altijd wat gebeurt. De stad staat bekend als culturele hoofdstad van Kaapverdië, en heeft dat o.a. Te danken aan het carnaval, de evenementen rond oud & nieuw en vele anderen.

Toch is het zo dat er buiten Mindelo veel meer te ontdekken valt. São Vicente kent een aantal hele leuke en traditionele vissersdorpjes waar bijvoorbeeld de stranden erg mooi zijn. Het leven in deze dorpjes is heel anders dan dat 'in de grote stad'.

Het is absoltuut een aanrader om de volgende plekjes te gaan bekijken:

Baía das Gatas

Dit dorpje is vooral bekend van het muziekfestival dat jaarlijks vele duizenden bezoekers trekt. Daarnaast kent 'Baía', zoals het door de locals wordt genoemd, een prachtige omgeving. De prachtige en rustige baai is een perfecte plek voor gezinnen om naar het strand te gaan, want kinderen kunnen er fijn en veilig spelen.

Baía kent een paar plekjes waar je terecht kunt om bijvoorbeeld tussen de middag lekker te eten, zodat je niet zelf alles hoeft mee te slepen vanuit Mindelo. Veel mensen verhuren er het buitenverblijf, dus ook een weekendje verblijven in Baía om ook Norte Baía en Calhau te leren kennen is een hele goede optie.

Vertrek: Shell / Esso

Prijs: CVE 120

Salamansa

Het Spaanse Mélia bouwt in Salamansa aan een groot resort, en dit zegt toch vrij veel over het dorp.

Salamansa is gelegen op 5 minuten rijden van Baía das Gatas. Het strand van Salamansa is één van de plekjes van het eiland São Vicente waar watersporters graag naar toe gaan. Vooral kite- en windsurfers kiezen vaak voor Salamansa.

Het dorp is heel mooi gelegen in een baai met zandduinen. Vanaf Salamansa loopt er een pad naar Baía das Gatas. De wandeling duurt ongeveer een uur.

Calhau

Dit dorpje is verbonden aan zowel Salamansa als Baía das Gatas via de prachtige weg die een aantal jaren geleden gebouwd is tussen de duinen van het Praia Grande strand. De rit van Mindelo naar Calhau duurt een klein half uurtje. Onderweg passeer je kleine dorpjes waar het leven er heel anders uitziet dan in Mindelo.

Net als andere dorpen van het eiland is ook Calhau in de afgelopen jaren veranderd. Er wordt op verschillende plaatsen gebouwd, en er is steeds meer te zien en te doen. Momenteel wordt er druk gewerkt aan het project Martini Sunset,

Restaurant Chez Loutcha, bekend uit het centrum van Mindelo, organiseert elke zondag in Calhau een groot buffet met live muziek. Vanaf het centrum van Mindelo biedt het restaurant gratis vervoer naar het dorp. Eén van de andere dingen die je in Calhau kunt doen is de wandeling naar de vulkaan.

Vertrek: Praça Estrela

Prijs: CVE 120

São Pedro

Het dorpje gelegen op slechts een paar minuten van het vliegveld Cesaria Evora kent een prachtig strand. Ook São Pedro is een traditioneel vissersdorpje, wat al te zien is aan de bootjes die op het strand liggen. Het strand is mogelijk het mooiste strand van het eiland, maar is vrijwel altijd behoorlijk verlaten.

Het strand is vrij lang, wat het een ideale plek maakt voor een wandeling. Vanaf het strand kun je de wandeling omhoog doen, tussen de rotsen en zelfs tot aan de mooie kapel. Dit deel van de wandeling is wel voor bedreven wandelaars, want op verschillende punten is het een beetje oppassen.

Naast de 'Hiace' die vrijwel dagelijks de route Mindelo – São Pedro doet, is de route ook erg leuk om met de fiets te proberen. Bijna de gehele route is namelijk geasfalteerd.

Vertrek: Praça Estrela

Prijs: CVE 100