Return to site

Jaqueline Lima: “Geld moet een doel dienen”

· Sonvela

Al enige tijd volg ik met zeer veel interesse de tech & startup scene van de Kaapverdische Eilanden. In deze serie breng ik je om die reden via een aantal interviews op de hoogte van interessante ontwikkelingen op het gebied van start-ups en (jonge) ondernemers. Ondanks de soms moeilijke situatie zijn deze jonge mensen in staat om oplossingen te bedenken én op de markt te brengen. Producten die zorgen voor een betere samenleving. Hier volgt deel 5:

Bedrijfsnaam: Consultora Financiera

In gesprek met: Jaqueline Lopes Lima

Leeftijd: 24

Locatie: São Domingos (Santiago)

Probleem/Oplossing: Financiële Educatie

Stage: Pre-Seed

Tijdens de quarentaine heb ik mede nagedacht over de moeilijke situatie van veel mensen in Kaapverdië met een zeer laag en/of onregelmatig inkomen. Voor deze groep mensen bestaan er geen financiële services. Veel mensen hebben geen bankrekening, en maken geen gebruik van financiële planning. De inkomsten staan dit ook vaak niet toe, aangezien mensen maar net kunnen rondkomen van het geld dat er wordt verdiend met een dag werken.

Het is één van de grote problemen van het land. Aan de ene kant weinig werk en lage inkomens, en aan de andere kant een gebrek aan kennis en bewustwording om de situatie langzaam te verbeteren.

Financiële educatie is iets wat in het land weinig wordt besproken. Reden voor mij om met Jaqueline in gesprek te gaan, die zich hiermee bezig houd.

Jaqueline keerde na haar studie in Brazilië terug naar Kaapverdië, en kwam direct terecht in de Corona crisis. Er was niet veel te doen, en zo begon zij te denken aan het posten van finance tips online. Ze twijfelde erg om het te doen, maar besloot toch een poging te wagen nadat mensen in haar omgeving haar ervan overtuigden dat het een goed idee was.

“In Kaapverdië was ik een dergelijk initiatief nog niet tegengekomen. Dit was één van de redenen waarom ik dit wilde doen. Financiële planning is zo ontzettend belangrijk. Heel veel mensen hebben er baat bij, terwijl hier niet veel over wordt gesproken.”

Er wordt bij ons veel te weinig gesproken over financiële educatie. - Jaqueline Lopes Lima

Welke tips heb je voor mensen die weinig verdienen, en om die reden bijvoorbeeld niet kunnen sparen?

“Mensen die echt niet rond kunnen komen moeten goed weten welke rechten ze hebben. Ze doen er goed aan bij de gemeente na te gaan wat er voor ze gedaan kan worden, bij welke instanties ze kunnen aankloppen.”

“Voor andere mensen met een laag inkomen, is de planning nog belangrijker dan in andere gevallen. Ik raad die mensen bijvoorbeeld aan op zoek te gaan naar de grotere supermarkten, en indien mogelijk, de boodschappen zoveel mogelijk te doen aan het begin van de maand.”

“Vaak zie je dat mensen veelvuldig kopen bij een buurtwinkel, maar dan zijn ze juist duurder uit. Daarnaast is het zo dat wanneer je wekelijks boodschappen doet, je vaker zaken koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. Om die reden raad ik wekelijks boodschappen doen af.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Het lijkt me geweldig om een E-book uit te brengen, met de beste financiële tips die ik te delen heb. Daarnaast zou ik ook graag mijn bedrijf vestigen, met eigen kantoor. Hoewel ik net terug ben, zit ik wel te denken aan het volgen van een masteropleiding, opnieuw in het buitenland.”

“Ik hoop nog veel meer mensen te kunnen helpen met de kennis die ik in huis heb. Veel zaken komen overigens niet uit m'n studie, maar zijn dingen die ik zelf online leer van anderen die ik volg. Ik vind het geweldig om te leren van anderen, en dat breng ik op mijn eigen manier weer over op mijn volgers.”

“Dit werk zie ik als mijn kleine bijdrage aan onze maatschappij. Het is belangrijk dat mensen nooit stoppen met leren, dat ze zichzelf blijven ontwikkelen. Klagen mag, maar veranderd niets aan de situatie. Je moet opstaan, doorgaan en jezelf blijven verbeteren om verandering in je situatie te brengen.”

Wat zijn zaken die je mensen mee wilt geven?

“Mijn financiële educatie en planning is voor de mensen die zich op dit vlak willen verbeteren. Tuurlijk moeten mensen geld uitgeven zoals ze dat zelf willen, al geldt dit in mijn ogen niet voor de mensen die in een moeilijke situatie zitten. Die moeten bereid zijn te veranderen.”

“We leven in een wereld waarin we meer en meer willen. Meer geld went snel, en wat doe je dan? Natuurlijk hebben we allemaal geld nodig voor noodzakelijke dingen als educatie, onderdak en voeding. Maar besef wel dat geld slechts kortstondig geluk brengt.”

“Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat geld een doel dient.”