Return to site

Chiliz thesis update 

 

· Sonvela

In 2021 publiceerde ik voor het eerst een thesis rond één van mijn favoriete crypto projecten, het CHZ (Chiliz) token van platform Socios.com. Het schrijven van een uitgebreide thesis rond een investering kan er voor zorgen dat je fouten voorkomt. Fouten die ik, ondanks het geloof in het project vanaf dag 1, helaas niet heb kunnen voorkomen. Hierdoor miste ik de CHZ run van zo'n € 0,02 tot aan € 0,70 (!). 

Waar ik nu voornamelijk met investeren bezig ben, was dat vroeger voetbal. Vele jaren was het spelletje alles voor me. Nog steeds is het net iets meer dan enkel een hobby. Het is dan ook niet gek dat een vrij nieuw crypto project met grote partners als Barcelona en Juventus direct mijn aandacht trok. Een deel van mijn CHZ kocht ik dan ook onder één cent per stuk. 

Ik sloot mijn thesis af met de deal van Messi en PSG. De wijze waarop de transfer was gestructureerd was zeer interessant. De enorme deal was namelijk onder meer tot stand gekomen dankzij het gebruik van Fan Tokens van PSG. Dit is iets wat we nog niet eerder hadden gezien. Een nieuwe use case was hiermee geboren, en dat in één van de meest spraakmakende transfers van de afgelopen jaren. 

De Messi transfer zorgde er voor dat ik nog verder ging nadenken over de mogelijkheden rond Socios en Chiliz. Waar het tot nu toe bleef bij vrij oppervlakkige fan engagement via het stemmen op de minder belangrijke zaken binnen de clubs en leuke beloningen voor supporters, begint nu steeds duidelijker te worden welke rol tokens kunnen gaan spelen in de toekomst van sport. 

Sinds 2020 volg ik de wijze waarop Socios/Chiliz de grote plannen weet uit te voeren, waarbij vele duizenden sportfans kennsi maken met de wereld van blockchain en crypto. Nu volgt er ook nog eens een eigen blockchain Chiliz Chain 2.0 (CC2). Dit zal zorgen voor veel meer opties, mogelijkheden en use cases. Deze thesis update schrijf ik onder andere vanwege dit feit. Het is de moeite waard om op een rijtje te zetten wat een eigen blockchain kan gaan betekenen. 

Het Testnet 

De nieuwe blockchain van Chiliz is gebouwd op de tech van Binance Smart Chain, in samenwerking met Web3 ontwikkelaar Ankr, Hierdoor biedt het netwerk volgens CEO Alexander Dreyfus voldoende technische mogelijkheden, als zal het niet direct geheel permissonless werken voor derde partijen. Het idee dat straks ontwikkelaars en anderen hun apps kunnen intergreren met de blockchain van Chiliz is een heel fijn vooruitzicht. 

Chiliz 2.0 is een 'L1 blockchain' protocol voor de sport en entertainment industrie. Hierdoor ontstaat een nieuw ecosysteem om industrie stakehouders te kunnen belonen in de komende jaren. Binnen dit ecosysteem zien we straks nieuwe ontwikkelaars, nieuwe applicaties en nog veel meer. 

Hoewel een testnet aankondiging in de wereld van crypto/web3 projecten niet zomaar iets is, heeft het niet gezorgd voor een noemenswaardige toename in de prijs van CHZ. Dit heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat de gehele crypto markt in een fase zit waarin voornamelijk naar beneden wordt gekeken. Ik ben niet het type dat speculeert op prijstoename vanwege één of ander event. 

Liever kijk ik naar wat de ontwikkelingen binnen een project betekenen voor de fundamentele zaken waarop mijn thesis kan rusten. Daarbij dient wel te worden gezegd dat in een positieve markt een testnet aankondiging kan zorgen voor een hele mooie stijging in de waarde van een coin. Toen DUSK startte met het testnet van de geroemde technologie, zag je een 10x in prijs in zeer korte tijd. 

Nogmaals, speculeren is niet aan te raden, hoe lucratief dit ook kan zijn in geval van een goed uitgevoerde trade. Maak testnet en mainnet activiteiten eerder onderdeel van een thesis voor de langere termijn, en DCA langzaam verder zolang de resultaten zorgen voor tevredenheid. 

Via Twitter delen zowel CEO Dreyfus als Hoofd Crypto Joe Grech interessante updates met betrekking tot de roadmap voor het testnet. Daarnaast delen beide ook hun ervaringen van testen op het testnet, zoals met het minten van NFTs. Het testnet telt 7 fases die samen moeten leiden tot de volledige implementatie van het mainnet in Q4 van 2022. 

De laatste stap, Habanero genoemd, kan mogelijk nog voor het WK worden gelanceerd. Dit zou kunnen zorgen voor heel veel aandacht van het grote publiek tijdens één van de grootste sportevenementen ter wereld. Het kan ook voor extra druk zorgen op het netwerk in een nog kwetsbare fase van ontwikkeling. De risico's van de lancering mogen we dan ook zeker niet vergeten. 

Andere testnet zaken die via Twitter voorbij komen gaan bijvoorbeeld over het connecten met een wallet als MetaMask. Hierdoor is het mogelijk om Fan Tokens in eigen beheer te bewaren. Ook zal het na lancering van het mainnet van Chiliz Chain 2.0 mogelijk zijn om te communiceren met een Smart Contract, waardoor verschillende nieuwe mogelijkheden ontstaan. 

Straks kunnen er play-to-earn applicaties worden ontwikkeld, en kunnen merken denken aan het uitbrengen van eigen fan tokens. Chief Strategy Officer Rabinovitch over de visie: “We willen een zeer actieve en liquide chain. We willen honderden mensen hebben die erop ontwikkelen voor de muziek, film en sport industrie”. Volgens Rabinovitch zal het echt gaan voelen als een heus ecosysteem wanneer er een ander groot project lanceert op het netwerk dat niet Socios is. 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er 'permissionless' gebruik kan worden gemaakt van de blockchain van Chiliz. Een ander voorbeeld van hoe het nieuwe Chiliz eruit kan komen te zien en wat er mogelijk allemaal gebouwd kan worden op de blockchain van de onderneming, is het project NFTSoccerGames. Deze nieuwe blockchain game toont aan dat er genoeg projecten zijn die maar al te graag hun naam willen verbinden aan dat van Chiliz/Socios en de grote namen die hier onderdeel van zijn. 

Voeg hier straks zaken als burning en staking toe, en je krijgt te maken met tokenomics die voorheen niet mogelijk waren. Al deze opties doen mij denken aan een opmerking van Chris Dixon (a16z crypto): “Blockspace is het beste product wat je kunt verkopen in dit decennium. Hoe meer applicaties worden gebouwd, des te meer vraag er is naar infrastructuur. Hoe meer infrastructuur verbetert, des te meer applicaties kunnen worden gebouwd”. 

Geheel volgens de 'Chiliz executie modus', werd naast het nieuwe testnet van Chiliz Chain 2.0 niemand minder dan Lionel Messi als het gezicht van Socios.com aangekondigd. “Socios bestaat om de fan experience te vergroten, om fans de kans te geven 'meer te zijn'. Ik ben er trots op onderdeel te zijn van de missie van Socios. Een toekomst waarin fans van over de gehele wereld worden beloond en kunnen connecten.” 

Één van de beste voetballers ooit strikken om je te helpen bij het onderwijzen van mensen wereldwijd over de voordelen van blockchain/crypto in de voetbalwereld en daarbuiten. Het past volledig in het rijtje van prestaties die Dreyfus en het Chiliz team in de afgelopen 3 jaar voor elkaar hebben gekregen. 

Cultuur en Socios USA 

Sherjan Husainie schreef het volgende voor de Pomp nieuwsbrief, naar aanleiding van het Web3 forum van FTX en SALT: “Traditionele enterprises als Mercedes-AMG F1 gaven aan dat het vanwege het kapitaal dat er vloeide vanuit de web3 sector naar gerenomeerd bedrijven moeilijk was om nee te zeggen”. 

“Maar na intensief onderzoek kwam men tot de conclusie dat de mogelijkheden nog veel groter zijn dankzij de innovatie, technologie en de ervaringen die zij miljoenen fans kunnen bieden door web3. De Washington Nationals gebruikten onlangs een DAO om toestemming van de fans te krijgen voor een contract. Met de groei van de sector zullen merken nieuwe en unieke ervaringen ontdekken via web3 platformen. De vraag is niet als, maar wanneer...” 

In mijn investeringsthesis voor Chiliz (CHZ) schreef ik over de activiteiten van het bedrijf in de VS. Zo noemde ik als reden voor optimisme met betrekking tot de Amerikaanse markt, de investering van $50M én de opening van een nieuw kantoor. In de afgelopen maanden hebben we het resultaat kunnen zien van deze enorme inspanningen. 

Dit zijn de recente cijfers van Socios/Chiliz in de VS: 

MLS 26 partners, inclusief de competitie (!). 

NFL 14 partners. 

NHL 15 partners. 

NBA 28 partners. 

In totaal meer dan 88 partners in het land. 

Hier moet wel bij worden gezegd dat het niet in alle gevallen direct gaat om het lanceren van Fan Tokens van de betrokken clubs. Hoewel we uiteindelijk wel die kant op zullen gaan, is er voor nu meer sprake van sponsordeals. Hoe dan ook, dit is volgens Dreyfus het begin van een reeks zeer belangrijke partnerschappen. 

Conclusie 

Het mag duidelijk zijn dat ik vanaf het begin onder de indruk ben geweest van wat Socios/Chiliz aan het neerzetten is. Ik ben dan ook erg 'bullish' wat de toekomst betreft. Dit zorgt ervoor dat het nog belangrijker is om ook de risico's van een behoorlijke investering in te zien. Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat BTC zo'n 50% van z'n waarde verloor. In deze periodes komt het voor dat andere coins zomaar 80% (!) van hun waarde verliezen. 

Het bedrijf is nog erg jong. Daarnaast is er bij een migratie naar een nieuwe, eigen blockchain naast de mogelijkheden ook een kans op falen. Er is een zeer uitgebreide roadmap voor het testnet, maar de kans op verschillende negatieve gebeurtenissen is ook zeer aanwezig. Door het uitbreiden van mijn gepubliceerde thesis van vorig jaar, hoop ik in ieder geval te voorkomen dat ik fouten uit het verleden zal herhalen. 

Dit biedt natuurlijk geen enkele garantie op succes, maar is stukken beter dan op aanraden van VC's, influencers en vrienden je geld op het spel te zetten in de hoop dat je wat kunt verdienen. Op Twitter zie ik veel te veel mensen die helaas volledig meegaan in de aanraders van influencers en marketing campagnes, zonder zelf het werk te verrichten om te groeien als investeerder. 

Juist het diepe nadenken en schrijven over diverse projecten en ontwikkelingen geven mij het gevoel op de juiste weg te zijn. In dat opzicht is Socios/Chiliz een zeer geschikt project om te volgen. Stap voor stap zijn we getuige van het uitvoeren van lange termijn plannen en komt de visie steeds meer tot leven. 

In de komende jaren zal de reputatie van het project nóg sneller toenemen. De presentatie van de nieuwe blockchain zal zorgen voor de ontdekking van nieuwe use cases en dApps. De naam die is opgebouwd in de wereld van web3 zal voldoende zijn om nieuwe partners aan te trekken die eigen projecten gaan neerzetten op de blockchain. Hiermee zal de vraag naar CHZ tokens behoorlijk toe gaan nemen. 

Ook in de sportwereld zien we steeds meer veranderingen wat regels en wetten betreft rond investeren. Zo zien we in de VS al voorbeelden van sportteams die het bezit zijn van grote groepen fans. Sportteams die in de handen zijn van een fan DAO lijkt een kwestie van tijd. In de wereld die Balaji Srinivasan schetst, is iedereen in de toekomst een investeerder. 

Dat betekent dat een sportfan een wallet kan hebben met wat BTC, ETH, fan tokens en de DAO token die staat voor een stukje 'ownership' van zijn/haar favoriete team. Met de komst van Chiliz 2.0 zal het daarnaast mogelijk zijn om sport en entertainment samen te brengen. Of het nu gaat om sport, muziek of film, fans willen meer dan de opties die ze nu wordt geboden. 

Mario Gabriele schreef in zijn analyse van Multicoin Capital het volgende over social tokens: 

“Naast het delen van economisch voordeel en afstemming op de lange termijn, hebben tokens de diepte van relaties tussen individuen gekwantificeerd, sociale grafieken meetbaarder gemaakt, en, belangrijker nog, betere coördinatiemechanismen mogelijk gemaakt - het creëren van 'gamified' beloningen en het bouwen van programmeerbare digitale economieën”. 

De recente ontwikkelingen rond Socios/Chiliz spreken erg aan. Zo is er een nieuwe partnerschap met de UEFA, en zal het project een rol gaan spelen in het aankomende WK. In de VS zijn tientallen nieuwe partner toegevoegd waarmee samen zal worden onderzocht op welke manier en tot welke hoogte kan worden samengewerkt. Ondertussen worden nieuwe Fan Tokens in nieuwe landen uitgebracht. 

Ondanks deze zeer positieve ontwikkelingen ben ik vooral benieuwd wat de nieuwe blockchain gaat betekenen in combinatie met web3 use cases die volledig mainstream gaan. Wanneer we ook nog eens fan ownership zien toenemen in de toekomst kan de groei van Chiliz/CHZ eindeloos worden. Zover zijn we nog lang niet, maar als investeerders moeten we kijken naar de lange termijn. 

De markt zit al maanden in een neerwaartse spiraal. Toch ben ik positiever dan ooit. Zolang het project de plannen blijft uitvoeren en toeleeft naar de visie, verander ik niet van mening. Zeker niet in een wereld die elke dag meer en meer in de richting van web3 en tokenisatie gaat. 

Lees hier meer:

Chiliz (CHZ) investeringsthesis