Return to site

Gaat BTC naar 1 miljoen in 2030?

· Sonvela

“0.01 BTC is genoeg om miljonair te worden”. – @BitcoinIsSaving

In de startup wereld is de TAM (Total Addressable Market) van een produkt voor investeerders als Venture Capitalists (VC's) één van de belangrijkste zaken waarop een startup beoordeeld wordt. Hoe groter de TAM, hoe groter de kans dat een startup succesvol kan worden. Als een bedrijf een markt op wil met een waarde van zo'n 50 miljard, en daarin een marktaandeel van bijvoorbeeld 20% voor zich weet te winnen, levert dat in theorie dus een mogelijke omzet op van 10 miljard.

Omdat bekend is dat de beste startups vaak weten uit te breiden naar andere markten, wordt de TAM nog groter dan in eerste instantie berekend. Er zijn voldoende mooie voorbeelden van bedrijven die op deze manier heel groot zijn geworden. Zo kan een VC bedrijf een analyse maken van de risico's en beloningen die horen bij een eventuele investering.

Amazon is één van de geweldige voorbeelden. Toen Jeff Bezos in de jaren '90 het bedrijf startte om in te spelen op de groei van het internet, koos hij er bewust voor om enkel te beginnen met het verkopen van boeken. Pas in een volgende fase besloot hij uit te breiden naar andere producten, stap voor stap. Vele jaren later viel Amazon ook de groeiende Cloud markt aan, nu het grootste deel van de omzet van het bedrijf.

De vereenvoudigde, algemene thesis rond BTC (en andere crypto) is dat we in een grote overgangsfase zitten naar een wereld waarin alles wat digitaal is een nog grotere rol zal gaan spelen. In die wereld moeten we kunnen rekenen op een veilige manier om waarde op te slaan, en moeten we kunnen rekenen op snelle transacties wereldwijd.

In de nabije toekomst leven we in de 'metaverse', iets wat in de afgelopen jaren al goed in gang is gezet. Wat we ook vinden van de termen en het idee dat ons leven zich straks vooral digitaal zal gaan afspelen, het lijkt nu al een feit. Onlangs zagen we dat Facebook koos voor de nieuwe naam Meta. Het kan een manier zijn om van het negatieve imago af te komen.

Maar wanneer één van de beste (en meest omstreden) CEO's ter wereld vol zegt te gaan voor een bepaalde visie, kun je het beste opletten. De strijd die vervolgens zal worden gestreden is die tussen de zogeheten 'gatekeepers' als Meta en bedrijven die geloven in decentralisatie. Deze opmerking werd al eerder gemaakt door Epic CEO Sweeney, die daarmee mogelijk aantoonde geïnteresseerd te zijn in Web3.

BTC heeft zich in de afgelopen 12 jaar neergezet als een betrouwbare SoV (store of value), die ondanks zijn flinke prijsschommelingen door velen wordt gezien als een serieuze investering. De mogelijke BTC prijs van 2030 is gebaseerd op een aantal ideeën die we in het kort doornemen:

Concurreren met goud

Vanaf het moment dat BTC steeds meer als SoV werd neergezet, ging het ook meer en meer over de 'concurrentie met goud'. Vooral ervaren investeerders weten goed gebruik te maken van de kracht van goud in tijden van hoge inflatie en marktcrashes. Het feit dat goud nauwelijks in waarde is gestegen in de periode dat BTC van één cent naar bijna € 60.000 steeg, lijkt aan te tonen dat BTC ten opzichte van goud een betere investering is.

De meningen blijven echter verdeeld, en we zien investeerders uit de goud wereld die het liefst beide bezitten, of zelfs nog steeds de voorkeur geven aan goud. Het zijn twee zeer verschillende markten met vaak andere type investeerders, dus lastig te vergelijken. Goud wordt al duizenden jaren gebruikt, terwijl BTC slechts 12 jaar oud is.

Mocht BTC in staat zijn een deel van de marktwaarde van goud in te pikken, dan kan de munt stijgen tot zo'n € 500.000. Volgens de meeste kenners, zoals de Winklevoss tweeling (bekend van Facebook en Gemini), is dit een zeer realistische toekomstige verwachting. Veel investeerders baseren hun toekomstige BTC target op dit scenario.

De theorie van ARK

Cathie Wood is één van de meest gerespecteerde investeerders ter wereld. Wanneer Cathie en haar team van ARK Invest iets publiceren lijken alle investeerders er aandacht aan te schenken. ARK heeft zich in de afgelopen jaren gevestigd als hét kantoor dat weet te investeren in de toekomst. Naast crypto (met name BTC), heeft ARK vooral naam gemaakt door vol te gaan voor Telsa en sectoren als Biotech en AI.

Het prijsmodel van ARK is gebaseerd op een percentage van grote institutionele investeerders die mogelijk een deel van de portfolio omzetten in BTC:

“Cathie Wood: $500K BTC als institutionele investeerders 5% van het kapitaal investeren. We kunnen zien aan on-chain analyse dat dit momenteel aan het gebeuren is”.

Het is geen toeval dat Wood in haar voorspelling spreekt over on-chain gegevens. In het afgelopen jaar heeft haar kantoor via Yassine Elmandjra zeer veel werk verricht om mensen meer te leren over on-chain analyse, mogelijk geïnspireerd door het werk van analysten als Willy Woo en de jonge Will Clemente. Zo kwam er in de laatste week van het jaar (2021) nog een rapport uit van ARK waarin het on-chain werk van het gehele jaar werd samengevat.

De reputatie van ARK en het feit dat de basis van de voorspellingen liggen in on-chain gegevens, zorgen ervoor dat ik bijzonder veel vertrouwen heb in de targets.

Andere Markten

De voorspelling van ARK geeft verder geen uitleg over de wijze van investeren van eventuele institutionele investeerders. Één van de toekomstige opties zal een 'spot' ETF zijn. Na het accepteren van een BTC ETF in 2021, is dit de volgende stap. Het verschil is dat er bij een spot ETF sprake is van een fysiek product, waar er bij de huidige ETF vormen enkel wordt gehandeld in 'papier'.

Het live gaan van een aantal ETF's zorgden in 2021 al voor een behoorlijke impuls in de markt. Een sopt ETF zou mogelijk voor zo'n $100B aan inflows voor BTC gaan zorgen en kan de prijs van BTC naar ongekende hoogten brengen. Het zou voor nóg meer vertrouwen zorgen in de markt, en mogelijk de laatste zorgen wegnemen bij vele grote investeerders.

Andere analysten en investeren baseren een eventuele toekomstige BTC prijs op de grootte van andere markten, waar de munt mogelijk steeds meer van zal gaan afsnoepen. Zo is er het feit dat de waarde van off-line betalingen in 2022 nog steeds $120T (!) is. BTC investeerder Dan Held kijkt onder meer naar de hoogte van investeringen met een negatieve rente, momenteel zo'n $15T (!).

Hoe langer BTC bestaat, hoe stabieler het wordt. Daarmee wordt het ook steeds meer een serieuze optie ten opzichte van traditionele investeringen. Het lijkt misschien erg gek om je geld ergens weg te zetten waar je minder terug krijgt dan je inleg, maar vertrouwen speelt daarin nog steeds de belangrijkste rol. Het spreekt voor zich dat mensen terughoudend zijn wanneer er grote bedragen op het spel staan.

Naast het vertrouwen zijn er ook issues wat de toegankelijkheid betreft. Dit heeft onder meer te maken met de onduidelijkheid rond BTC vanuit regelgevende instanties. Wanneer meer landen duidelijk maken op welke manier hiermee wordt omgegaan, voelen investeerders zich meer op hun gemak. Steeds meer mensen zouden dan kiezen voor BTC, al is het slechts voor een heel klein deel van het portfolio.

Op Twitter deelde een BTC account onderstaande gegevens. Hiermee wordt nog maar eens duidelijk gemaakt hoe klein de munt nog steeds is in vergelijking met andere markten. Ga je uit van een flink toenemende belangstelling in BTC en zijn unieke kenmerken, dan is het zeker niet onwaarschijnlijk dat BTC in de komende jaren beetje bij beetje van onderstaande markten af zal pakken. In dat geval is de voorspelling van een paar miljoen per BTC van Michael Saylor goed te begrijpen.

Bitcoin vs Global Assets Market Value:

Bitcoin: $1T

Gold: $12T

Commerical RE: $33T

Agricultural Land: $35T

Equities: $109T

Top 100 Fiat: $122T

Debt Securities: $123T

Residential RE: $258T

Bron: Twitter account @PricedinBTC

Lees Hier Meer: 

Starten met investeren in crypto