Return to site

Bitcoin prijs vs de ontwikkelingen

· Sonvela

Ik schreef onderstaande woorden enkele maanden geleden. BTC was van ruim € 50.000 gedaald naar ongeveer € 25.000. Ondertussen speelde zich van alles af op de achtergrond, zaken die zeer 'bullish' waren voor de BTC prijs. Nu, maanden later, zien we die ontwikkelingen pas weer terug in de prijs. Zo werkt een markt vaak. Lees verder, en houd rekening met dit soort zaken in de toekomt. Succes met investeren! 

Toen BTC in december 2017 naar een ATH steeg in een zeer korte periode was er nog geen sprake van grote institutionele investeerders. Gevestigde namen zoals Chamath Palihapiyita en Mike Novogratz hadden behoorlijke hoeveelheden BTC en ETH op hun naam staan, maar het waren nog niet de Wall Street kantoren die de prijs tot zo'n € 17.000 dreven.

De bull run van 2017/2018 was vrijwel volledig 'retail driven', en was mede te danken aan het feit dat BTC toen voor het eerst echt mainstream ging. Opeens ging het op verschillende TV zenders over BTC en andere crypto's en was er ook de periode met de vele ICO's.

Vooral de mensen die er al vroeg bij waren hadden de verwachtingen dat BTC ooit hét betaalmiddel van het internet zou gaan worden. Een andere theorie was dat het een deel van de goud markt kon eten als een superieure Store of Value (SoV), wat in tijden van hoge inflatie zorgt voor behoud van de koopkracht.

Al snel veranderde alles en begon BTC te zakken. 'Up only' was voorbij, nu moest BTC op zoek naar een nieuwe bodem. Sommige mensen kocht telkens de dip (iets wat mij zeer bekend is), maar BTC zou voorlopig geen nieuwe ATH meer maken. Uiteindelijk was de bodem voor BTC in de bear market van 2018/2019 zo'n € 3.000.

De vele voorspellingen van mensen en media dat BTC dit niet meer te boven zou komen waren echter fout. Het netwerk bleef rustig nieuwe blocks produceren, terwijl diverse (nieuwe) projecten binnen de gehele sector met geweldige use cases en hardwerkende teams zorgden voor het herstel van het vertrouwen in blockchain.

In het najaar van 2020 was het eindelijk zover: BTC ging voorbij de ATH van 2017 en ging ook daarna als een raket. Het grote verschil met de bull run van 2017/2018 is het grote aantal institutionele investeerders die al hebben gekozen voor BTC als 'alternatieve investering' en alle kantoren die momenteel dat proces zijn gestart.

Michael Saylor, de nu al legendarische CEO van Microstrategy, was één van de eerste die er voor koos voor om de dollar (deels) te verruilen voor BTC als reserve. Zowel het bedrijf als de CEO zijn geen kleine jongens. Microstrategy is het grootste beursgenoteerde software intelligence bedrijf, en Saylor is de langstzittende bestuursvoorzitter.

Één van de belangrijkste lessen die we als investeerders moeten leren is het feit dat de (tijdelijke) waarde van een aandeel of cryptocurrency niet altijd overeenkomt met de fundamentele waarde. De afgelopen twee maanden is er weer een hoop gebeurd in de wereld van blockchain en crypto, maar toch liggen de prijzen minimaal 50% lager dan in de maanden daarvoor. Het is dan ook aan ons om de markt te onderscheiden van de ontwikkelingen in de sector waarin we investeren.

De afgelopen periode leverde het volgende op in de sector:

  • A16Z, het kantoor van wereldberoemde VC's Andreessen en Horowitz, heeft maar liefst $2.2B opgehaald voor het derde crypto fonds. Het kantoor was één van de vroege investeerders in Coinbase. Het derde fonds van A16Z is een nieuw record in de wereld van crypto. Naast het ophalen van een nieuwe ronde, was het kantoor recent ook betrokken bij andere deals, zoals die van OpenSea. De NTF specialist kreeg een kapitaalinjectie van $100M. Wanneer A16Z iets doet kijkt heel de wereld mee. Het feit dat het kantoor zoveel vertrouwen heeft in de sector zal de komende jaren z'n vruchten af gaan werpen. 
  • Via Market Meditations, een nieuwsbrief van crypto investeerder Koroush AK, kwam het bericht dat VC's tot nu toe maar liefst $17B in crypto hebben geïnvesteerd in 2021. Er is veel interesse vanuit diverse kantoren voor de DeFi projecten.
  • Om de zoveel tijd verschijnt er FUD rond om China en de manier waarop het land omgaat met BTC. Nu was er het nieuws van mijners uit China die verplicht werden met de activiteiten te stoppen. De meeste reageerden hier direct op door naar andere plaatsen te verhuizen. Centraal Azië en Noord Amerika worden veel genoemd als nieuwe bestemming voor de bedrijven. De FUD had vooral te maken met hoe het netwerk zou gaan reageren. De lagere hashrate zou gaan zorgen voor een daling in de prijs. Hoewel dit uiteindelijk redelijk leek te kloppen, werd ook duidelijk hoe sterk het netwerk is. Zelfs het sluiten van een behoorlijke groep mijners zorgde niet voor grote problemen. Zoals altijd bleef het netwerk rustig blok voor blok aanmaken en nu is het herstel van de hashrate ingezet.
  • El Salvador is het eerste land ter wereld waar BTC een legaal betaalmiddel is. Nieuws wat in een andere fase waarschijnlijk voor een aardige boost in de markt had gezorgd, werd nu compleet door de markt genegeerd. Dit terwijl het een enorme eerste stap is voor BTC in het proces om de reserve currency van de wereld te worden. Het nieuws werd tijdens een conferentie naar buiten gebracht door Jack Mallers, met zijn bedrijf Strike mede verantwoordelijk voor diverse ontwikkelingen rond om het Lightning Network. Ook in Paraguay wordt inmiddels aan een wetsvoorstel gewerkt om BTC een legaal betaalmiddel te maken. Andere Zuid-Amerikaanse landen zullen snel volgen.
  • Een nieuw platform opgericht door Jack Dorsey (CEO Twitter en Square) zal zich gaan richten op DeFi services, met gebruik van BTC. Het platform dient ontwikkelaars te helpen bij het uitbrengen van nieuwe applicaties die smart contracts inzetten voor het uitvoeren van transacties.
  • Waar A16Z een nieuw record vestigde als het gaat om een crypto-gerelateerde fonds, verbrak platform FTX het record van de kapitaalinjecties. Liefst $900M bedraagt de nieuwe ronde van de nog jonge startup van Sam Bankman-Fried. Het platform krijgt hiermee een valuatie van $18B. In het tweede kwartaal van 2021 hebben Crypto bedrijven in totaal $4B aan investering ontvangen van VC-kantoren.

Naast bovenstaande zaken speelde zich nog veel meer af in de wereld van blockchain. Gebeurtenissen die op de lange termijn ongetwijfeld invloed zullen hebben op de prijs van crypto. Banken en investeringskantoren zijn veel bezig met diverse cryptocurrencies, via verschillende wegen. Zo heeft Rothschild inmiddels 140.000 GBTC aandelen gekocht.

Banken die voorheen zeer negatief waren over BTC en andere crypto bieden dat tegenwoordig als investeringsoptie aan bij klanten. Mainstream media hebben het dagelijks over de ontwikkelingen in de crypto, en niet meer enkel negatieve berichten. Wel moet worden gezegd dat de MSM niet de plek is om meer te leren over blockchain zaken.

Het beste wat je kunt doen is het volgen van mensen uit de blockchain wereld op Social Media, vooral de mensen die behoorlijk in de sector investeren. Daarnaast zijn er meerdere volledige crypto-gerelateerde nieuwssites en nieuwsbrieven. Voorbeelden hiervan zijn CoinDesk en The Block Crypto. Een newsletter die ik heel graag lees is die van Koroush AK, Market Meditations.

Op de korte termijn kan er alles gebeuren in een markt. Op de lange termijn draait het om de fundamentals. In de cryptowereld zijn adoptie, gebruik, fees, (technische) ontwikkeling, use cases en community bijvoorbeeld belangrijke zaken om een project op te toetsen. Zoals de afgelopen maanden hebben aangetoond, kan het nog wel eens voorkomen dat alle aspecten van een cryptomunt sterk verbeterd worden, terwijl de prijs in dezelfde fase behoorlijk afneemt.

Lees Hier Meer: