Return to site

Bitcoin en de ontwikkeling

van het internet

· Sonvela

Jeff Bezos had midden jaren negentig een zeer goede baan bij een investeringsfonds. Hij werd door velen in zijn omgeving voor gek verklaard toen hij aangaf zijn baan op te zeggen. Mensen dachten dat hij volledig de weg kwijt was toen hij vertelde waarom hij zou vertrekken. Hij had een droom: het opzetten van een modern 'internetbedrijf'.

Amazon startte met het verkopen van boeken. Dat was het. Die boeken werden, vooral in het begin, door Bezos zelf ingepakt. Hij bracht ze daarna naar het postkantoor. Zijn leven zag er opeens heel anders uit dan op kantoor bij een grote investeringsmaatschappij. Wat mensen ook vinden van iemand als Bezos en de verschillende keuzes die hij voor het bedrijf en haar medewerkers heeft gemaakt, een gebrek aan visie kan hem niet worden verweten.

Bezos stuitte per toeval op wat statistieken die hij nauwelijks kon geloven. Dus ging hij aan de slag om aan de hand van die cijfers een duidelijk beeld van de toekomst te schetsen. Dit is wat Bezos te zeggen had over Amazon in een interview in 1997: “Ik las ergens dat het gebruik van het internet met liefst 2300% in een jaar was gestegen. Dus besloot ik een bedrijf op te bouwen waarmee ik kon inspelen op die groei”.

Als investeerder werk je aan een thesis met betrekking tot een bepaald onderwerp. Tijdens je research zoek je naar aanknopingspunten en gelijkenissen uit het verleden die je thesis versterken. Op deze manier probeer je in de toekomst te kijken. Hoe ziet het leven eruit in 10-20 jaar? Wat is dan de rol van crypto, en met name die van BTC?

In de afgelopen 2,5 jaar heb ik honderden uren besteed aan het bestuderen van blockchain technologie. De vergelijking tussen BTC en het vroege internet is één van de meest interessante zaken die ik tot nu toe ben tegengekomen. De cijfers en overeenkomsten tonen aan hoe vroeg we nog steeds zijn in de ontwikkeling van alles rond blockchain en crypto. Daarnaast is het een geweldige indicator van waar we mogelijk zijn over een paar jaar.

Anthony 'Pomp' Pompliano schrijft dagelijks een nieuwbrief voor duizenden investeerders. In november 2019 schreef hij over de eerste vorm van het internet, wat zo'n 50 jaar geleden werd gepresenteerd. Het was niet geschikt voor niet-technische gebruikers. Ook de eerste passen van 'web1', met de Netscape browser was verre van gebruiksvriendelijk te noemen.

Hij blikt ook terug op het inbellen, waarbij contact moest worden gemaakt met de telefoonlijn. Het was traag, duur en lastig in gebruik. Er waren veel misverstanden rond deze nieuwe technologie. Mensen waren behoorlijk skeptisch over de toekomst van het internet. Welke toegevoegde waarde kon dit hebben voor ons leven?

Een ander mooi voorbeeld is dat van de IP adressen. Voor het bezoeken van een website moest je in de beginjaren gebruikmaken van de cijfers die stonden voor een bepaalde site. Pas later werden IP adressen omgetoverd in een URL. De ontwikkeling van domeinnamen maakte het internet direct een stuk gebruiksvriendelijker.

Als het gaat om BTC en crypto hebben de digitale wallets lange en lastige adressen. Het maken van fouten komt regelmatig voor, waardoor er crypto wordt verstuurd naar de verkeerde wallet. ENS domeinen en Unstoppable Domains maken hier een einde aan door deze lange adressen te vervangen met .eth, .crypto en andere alternatieve adressen. Ook het gebruik van een e-mail adres als wallet adres is inmiddels mogelijk.

Pompliano sluit af door te zeggen dat het een fout is om BTC en crypto te beoordelen op wat ze momenteel zijn. “We gaan in de komende jaren veel meer verbeteringen zien binnen het netwerk. 'Layer 2' en 'layer 3' oplossingen zullen veel problemen die er nu nog zijn gaan verhelpen”. 2 jaar na het schrijven van Pompliano is er inderdaad vast te stellen dat gewerkt wordt aan diverse zaken, zoals onder anderen via The Lightning Network.

Adoptie

Ondanks de toenemende adoptie van BTC, bijna dagelijks waar te nemen binnen de financiële wereld, is er nog steeds voldoende FUD. Inmiddels weten we dat de meeste media enkel gericht zijn op het bieden van spektakel, en nauwelijks educatie. Het energieverbruik van BTC zou erg veel schade veroorzaken voor het milieu. 25 jaar geleden waren dit exact de berichten die er over het internet te lezen vielen.

Sommige krantenkoppen dachten te kunnen voorspellen dat het internet geen rol van betekenis zou spelen in de toekomst. Één wereldberoemd stuk verkondigde zelfs aan dat mensen massaal waren gestopt met het gebruiken van het internet. Nieuwe technologie telkens voor dood verkaren is een iets wat de media maar al te graag doet.

Wil je kunnen bepalen of BTC een interessante investering kan zijn voor je toekomst, dan kun je beter kijken naar de research van iemand als Willy Woo, een On-Chain analyst. Door het lezen en interpreteren van blockchain gegevens, kan hij de invloed van deze data op de prijs bepalen.

Onlangs had hij daarnaast een aantal interessante vergelijkingen tussen BTC en het internet te delen. De producten die er vandaag bestaan in de blockchain wereld zijn volgens hem te vergelijken met grote desk-top computers uit het verleden.

“Als het gaat om adoptie, kun je het aantal gebruikers van Bitcoin nu vergelijken met het internet in 1997. Maar Bitcoin groeit sneller. In de komende 4 jaar zal het aantal gebruikers uitkomen op 1 miljard, te vergelijken met het internet in 2005”.

“Dit is de verwachte wereldwijde Bitcon gebruikers uitgedrukt in Internet jaren:

Internet 1997 = Bitcoin 2021

Internet 2005 = Bitcoin 2025

Internet 2010 = Bitcoin 2028”

Conclusie

Blockchain is nog steeds een nieuwe technologie. Voor veel mensen is de waarde ervan daarom lastig te beoordelen. Dat zien we nu bijvoorbeeld ook met NFT's. Hoewel dit best als een hype kan worden beschouwd, neemt het niet weg dat zaken als digitale schaarste en digitaal bezit hele boeiende onderwerpen zijn die in de toekomst als heel normaal worden gezien.

Volgens sommige van de beste investeerders wereldwijd, dient de toekomstige waarde van BTC te worden beoordeeld aan de hand van het netwerk. Wanneer mensen onterecht zeggen dat BTC eigenlijk geen waarde heeft gaan ze voorbij aan Metcalfe's Law. Dit model helpt om op een simpele manier de waarde van een netwerk te bepalen.

De kracht van het internet, maar ook een bedrijf als Facebook, zit in het aantal verbindingen tussen de diverse gebruikers. Neemt het aantal gebruikers toe, dan neemt ook de kracht van het netwerk toe en daarmee de financiële waarde. In de bitcoin blockchain zijn de kopers, houders, gebruikers en mijners verantwoordelijk voor de creatie van deze waarde en het waarborgen ervan.

Daarnaast is het zo dat we al zo lang werken met de huidige monetaire systemen. Vaak weten we niet beter dan dat we simpelweg vertrouwen op de centrale banken en de informatie van onze overheden. Het loslaten van de zaken die we niet anders gewend zijn, kost tijd. Mensen uit de goud wereld zijn al veel langer bezig zijn met het beschermen van de waarde van hun bezittingen tegen inflatie.

Wat de media betreft, dienen we zeker voorzichtig te zijn met het geloven van de berichtgeving. Leuk voor wanneer je zin hebt in wat sensatie, maar nooit als je op zoek bent naar educatie. In deze tijd van decentralisatie kun je daarvoor gelukkig terecht bij vele online creators die maar al te graag hun kennis delen met de wereld. Deze decentralisatie betekent ook dat vrijwel iedereen overal en altijd uitgebreid zijn of haar kan delen.

Het is aan ons om op te passen wie we onze aandacht schenken. Je loopt het risico te luisteren naar mensen als econoom Paul Krugman, bekend van zijn legendarische uitspraak uit 1998: “Tegen 2005 zal het duidelijk dat de impact van het internet op de economie niet groter is dan dat van de fax machine”. Ondanks een gebrek aan kennis heeft Krugman een uitgesproken (negatieve) mening over BTC, en daar blijf hij bij.

Overal wordt gevochten voor onze aandacht. Zo'n 95% is onze tijd niet waard. Het bestuderen van netwerken is echter één van de zaken met een zeer positieve ROI (Return on Investment). Waar zou jij in investeren, als je terug kon naar 1997?

Lees hier meer: 

DCA is dé strategie voor succes 

BTC vs Onroerend Goed