Return to site

Zo begin je met investeren

· Sonvela

Heb jij besloten dat je graag wilt gaan investeren? Weet je niet waar je moet beginnen?

In Hoe Investeren je Leven kan Veranderen schreef ik over waarom we moeten investeren en de voordelen ervan. In Starten met investeren in Crypto gaf ik specifieke tips voor mensen die (vooral) met crypto zijn gestart.

De afgelopen jaren is het, dankzij diverse ontwikkelingen, heel erg makkelijk geworden om te starten met investeren. Niet alleen is de toegang tot verschillende markten simpel dankzij apps die je snel kunt downloaden op je telefoon, de hoeveelheid informatie die je online kunt vinden over investeren biedt ons allemaal erg veel kansen.

Helaas wordt deze democratisering vaak gezien als een 'Get Rich Quick' optie, een kans om snel rijk te worden. Het kan in de huidige markten (Aug '21) inderdaad snel gaan, en dan met name in de crypto. Deze verhalen van mensen die in korte tijd veel geld verdienen worden graag gedeeld.

Voor mijn gevoel speelde dit meer in 2017/2018 dan in de huidige bull run. Daar komt bij dat met apps als Robinhood (HOOD) het gokgehalte lijkt toe te nemen. Het bedrijf trok onlangs zelf naar de beurs, als bewijs van de grote vraag van 'retail' om zowel op de traditionele als crypto marketen te kunnen investeren.

Zelfs wanneer het mensen lukt om snel veel geld te verdienen, geven zij dit in de meest gevallen terug aan de markt. De basis voor het verdienen van het geld ontbrak, en kwam vooral neer op geluk en dus ontbreekt dan ook de basis voor het beschermen van het verdiende kapitaal.

Wie wilt speculeren moet dat zeker doen, maar dat is natuurlijk niet iets wat ik mensen zou aanraden. Dit stuk gaat dan ook over hoe je start met investeren voor de lange termijn, wat zeker niet hoeft te betekenen dat je niet kunt profiteren van hele aantrekkelijke kansen die markten soms beiden.

Denk na & Kies

De eerste stap is niet erg lastig want dit heeft vooral met jezelf te maken. Denk na over de dingen die je leuk vindt, interessant vindt of waar je goed in bent. Je kunt vrijwel overal in investeren dus of het nu mode, sport, technologie of reizen is waar jij je op wilt gaan focusen, het kan allemaal.

Deze eerste stap is tevens het begin van het vormen van een 'circle of competence'. Dit is het gebied waarin jij (ten opzichte van anderen) een voordeel hebt. Nogmaals, dit kan komen door een bepaalde basiskennis, speciale interesse of ervaring. Door je vooral te richten op dit gebied, en andere zaken te laten voor wat ze zijn, kun je uitgroeien tot een zeer bekwame investeerder.

Start met Studeren

Een bekwame investeerder wordt je niet alleen door je te richten op iets waar je een beetje verstand van hebt, of leuk vindt. Je zult je écht moeten verdiepen in de sector (en bedrijven/crypto) van je keuze en ook het heel goed begrijpen van zaken als compound interest sterkt je in je ontwikkeling. Start bijvoorbeeld met het op Social Media volgen van invloedrijke investeerders. Kijk naar interviews op Youtube en lees blogs over investeren.

Het nieuws volgen via traditionele media is lang niet altijd een goede optie. Volg de professionals, de mensen die het vak al vele jaren daadwerkelijk uitvoeren. Het is belangrijk dat je een heel goed beeld krijgt van hoe de toekomst er straks uit gaan zien, en welke rol de sector/bedrijven van je keuze daarin gaan vervullen.

“Op een bepaald punt in je carrière zul je het werk moeten verrichten dat anderen niet bereid zijn te doen, zodat je de overtuiging hebt om dik te investeren in iets waar je in gelooft. Of je moet accepteren dat je zult lezen over andere mensen die dat hebben gedaan. Moed is ongemakkelijk, daarom komt het zelden voor”. – Ian Cassel

At some point in your investing career you have to do the work others aren't willing to do so you have the conviction to bet big on something you believe in. Or you have to be okay reading about other people doing it. Courage is uncomfortable, that's why it's rare. – Ian Cassel

Creër een thesis

Een investeringsthesis vormt de basis van je keuzes. Je thesis is jouw idee van wat er gaat spelen in een sector, en waarom het bedrijf (of crypto) waarin jij investeert het goed zal gaan doen. Het hebben van een thesis zorgt ervoor dat je enkel investeert in zaken die je overtuigen, en dat je je niet laat afleiden door verschillende andere investeringsopties die voorbijkomen.

Je thesis kun je het beste hebben uitgeschreven, zo gedetailleerd mogelijk. Zo zie je waar er 'gaten' in je thesis zitten, en welke vragen je voor jezelf nog dient te beantwoorden. Schrijf een paar alinea's, of een paar pagina's vol. Zorg dat hierin duidelijk wordt waarom je een bepaalde investering gaat maken, hoe de toekomst eruit ziet, welke verwachtingen je hebt maar ook wat de risico's zijn.

Dit kan erg handig zijn om met vrienden te delen die ook interesse hebben in investeren. Je thesis delen met anderen die er op dezelfde manier mee bezig zijn is ook een goede manier om actief op zoek te gaan naar gaten in je denken. Dit helpt je uiteindelijk bij het versterken van je thesis, of mogelijk het aanpassen ervan.

Bepaal Waarom

Waarom heb je eigenlijk besloten te gaan investeren? Welk doel heb je voor ogen? Het beantwoorden van deze vragen dragen bij aan de werkwijze die jij als investeerder hanteert. Wil je bijvoorbeeld op de kortere termijn (1-3 jaar) een bepaald bedrag aan rendement verdienen, dan dien je meer risico te nemen dan wanneer je 20 jaar vooruit kijkt.

Investeren kan op veel verschillende manieren. Het is een uitstekende optie voor het behalen van je financiële doelen, uiteindelijk dus vooral afhankelijk van de doelen die je stelt. Hoe sneller je een financieel doel wilt bereiken, hoe meer risico hier meestal bij komt kijken. Hou er rekening mee dat dit betekent dat het ook wel eens fout kan gaan.

Markten herstellen zich altijd na een lastige periode, juist één van de redenen waarom investeren voor de lange termijn bijna altijd zijn vruchten afwerpt. Begin daarom zo vroeg mogelijk met investeren, want hoe langer je in een markt zit, des te groter de kans op een beter rendement. Ideaal voor wanneer je zelf wilt bepalen hoe lang je door gaat met werken.

Conclusie

Hoewel het soms goed kan zijn om in het diepe te duiken, neem eerst bovenstaande stappen door voor je serieuze bedragen investeert. Investeren doe je met het oog op een mooie ROI (Return on Investment). Heel goed mogelijk, maar hiervoor dien je wel wat werk te verrichten.

Wil je al snel starten, maar heb je nog niet de tijd kunnen nemen om alles goed door te lopen? Kies er dan voor om kleine bedragen te 'DCA-en' in de investering van je keuze. Zo kun je alvast starten, maar neem je nog geen grote risico's. Bij een DCA strategie investeer je namelijk een vast bedrag op een vast schema (bv per maand), zonder hierbij te kijken naar de markt en de prijzen.

Meer lezen over investeren?

DCA is dé strategie voor succes 

Kijk voor meer over investeren op: www.kaap-verdie.nl/sonvela